Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Elävä arkisto esittää

Espanjan taitoluistelutähti Javier Fernandez luistelee viimeiset kisansa Minskin EM-jäällä ja antaa tilaa uusille urheilijoille – "Haluan jättää lajin, kun muistot ovat hyviä"

Javier Fernandez lopettaa pitkän ja menestyksekkään taitoluistelu-uransa Minskin EM-kisoissa. Espanjalainen supertähti haluaa jättää kunnon jäähyväiset ja tavoittelee vielä yhtä EM-kultaa faniensa riemuksi.

urheilu
Javier Fernandez
EPA

Javier Fernandez liikkuu hitaasti Minsk-Areenan käytävällä kohti pukukoppia. Hitaus ei johdu siitä, että uransa lopettava tähti olisi huonossa kunnossa tai väsynyt. Syynä ovat innokkaat fanit, jotka pysäyttävät espanjalaisen selfien tai nimikirjoituksen toivossa. Aina iloinen Fernandez hymyilee vielä tavallistakin leveämmin ja aikaa on. Hän on päättänyt lopettaa uransa tyylikkäästi, EM-jäällä.

– Oloni on hyvä ja vahva. Odotan todella paljon tätä kisaa. Olen toki myös vähän surullinen. Urani on ollut pitkä ja täynnä hienoja muistoja, mutta nyt on sopiva hetki lopettaa, vaikka se vaikeaa onkin, Fernandez kertoi Yle Urheilulle.

– Olen 27-vuotias. En toki vanha, mutta jo aika vanha tähän lajiin. On aika keskittyä seuraaviin asioihin elämässä, jotka tulevat olemaan tulevaisuuteni. Minun täytyy antaa tilaa uusille luistelijoille. Olen aina sanonut, että on parempi jättää urheilu ennen kuin urheilu jättää sinut. Haluan jättää urheilun, kun muistot ovat hyviä sekä itselleni että faneille. Siksi aika oli nyt oikea, Fernandez kertoi.

Tavoitteena seitsemäs EM-kulta

EM-kisat ovat Fernandezille kolmannettoista. Hän on ollut mukana kaikissa EM-kisoissa vuodesta 2007 lähtien. Fernandez on ensimmäinen espanjalainen taitoluistelun EM- ja MM-mitalisti. Palkintokaapista löytyy muun muassa kuusi EM-kultaa, kaksi MM-kultaa ja olympiapronssi Koreasta viime vuodelta.

– Yritän saavuttaa seitsemännen Euroopan mestaruuden. En ole ehtinyt treenata paljon kiireideni takia, mutta harjoittelu on ollut laadukasta. Toivon, että pystyn esiintymään hyvin, tekemään kaksi onnistunutta ohjelmaa ja voittamaan vielä kerran EM-kultaa. Voittamista tärkeämpää on jättää hyvästit ihmisille ja kisajäälle. Tavoittelen kultaa, mutta olen joka tapauksessa onnellinen viimeisen kisani jälkeen, Fernandez tunnelmoi.

Show-mies myös tulevaisuudessa

Fernandez jättää jälkensä taitoluisteluun. Huikea esiintyminen yhdistettynä tekniseen osaamiseen ei jättänyt ketään kylmäksi. Espanjalainen uskoo taitoluistelun kehittyvän jatkossa yhä enemmän taiteelliseen suuntaan.

– Olemme muutaman luistelijan kanssa tuoneet isoja hyppyjä luisteluun viimeisen kymmenen vuoden aikana. Liian usein unohdetaan esiintymisen ja taiteellisuuden tärkeys tässä lajissa. Uskon, että jätän siihenkin jälkeni. Toivon näkeväni jatkossa teknistä osaamista, mutta myös lajin kauneutta, upeita hyppyjä ja hienoja koreografioita, Fernandez kommentoi.

Fernandez ei jää toimettomaksi, vaikka treenaminen huipulla loppuukin. Miehellä on jo oma luistelushow Espanjassa ja hän tekee myös muita näytöksiä sekä valmentaa kesäleireillä ympäri maailmaa. Tulevaisuudessa hän haluaa olla kokopäiväinen valmentaja, mutta ensin on aika nauttia ja tehdä kaikkea, mikä on hauskaa. Suomalaisfaneille Fernandez lähettää lämpimät terveiset.

– Toivottavasti näemme, emme kisoissa, mutta näytöksissä, ehkä Suomessakin. Seuratkaa taitoluistelua. Luistelijat tekevät mahtavaa työtä ja fanit ovat tärkeitä!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat