Suora

  • Naisten Superpesiksen finaalit
  • Rallin MM, Turkki, EK 1 - live
  • Kohtelias kieli
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, päiväkooste

Kommentti: Edmonton tarvitsee kovaa rakkautta

Edmonton Oilersin ongelmat eivät ratkenneet GM:n potkuilla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

urheilu
Mikko Koskinen torjuu Edmontonin maalilla 2018
Getty Images

SAN JOSE. Moni Edmontonissa huokaisi myöhään keskiviikkoiltana syvään. Umpisurkeaa työtä tehnyt GM Peter Chiarelli sai vihdoin lopputilin seurasta. Oilersin toimitusjohtaja Bob Nicholson vapautti reilut kolme vuotta seurassa toimineen Chiarellin tehtävistään masentavan Detroit-ottelun toisella erätauolla, jotta tämä saisi poistua hallilta rauhassa.

Uusi aika alkaisi tästä, monet totesivat.

Noinkohan.

Eikä tarkoitus ole puolustella Chiarellia. Yhden yhtäkään argumenttia tämän puolustukseksi ei ollut lopulta jäljellä. Chiarelli, joka oli rakentamassa Bostonissa vuoden 2011 mestarijoukkuetta, pisti Albertassa pystyyn jopa historiallisen fiaskon. Huonoja ratkaisuja oli liian monta kaikilla sektoreilla.

Edmonton on viimeisimmän GM:nsä vuoksi täydellisessä solmussa paitsi joukkueen laadun, myös palkkakaton osalta.

Umpisolmu on avattavissa, mutta aikaa se ottaa.

Silti riehakkaat eleet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa pistivät keskiviikkoiltana miettimään, kannattaako Oilers-fanien ihan vielä juhlia. Vaikka Chiarelli viime kädessä oli se, joka ajoi Edmonton Oilersin sen nykytilaan, taustalla on paljon muutakin, joka johti nähtyyn lopputulokseen.

Miten sen nätisti sanoisi.

Luokaton seurajohtaminen omistaja- ja toimitusjohtajatasolla.

Se, että toimitusjohtaja Nicholson, Chiarellin lähin esimies, antoi tilanteen jatkua näinkin kauan, oli valtava epäonnistuminen. Miten ihmeessä kaiken jälkeen Nicholson antoi Chiarellin vielä potkia edellisen päävalmentajan Todd McLellanin pois menneenä syksynä? Oliko Nicholson tosiaan ainoa, jonka mielestä Oilersin ongelmat jäällä olivat enemmän McLellanin kuin Chiarellin syytä?

Jonkinlaisessa harhassa Nicholson joka tapauksessa elää.

Torstain tiedotustilaisuudessa Nicholson selitti vakavalla naamalla, miten Edmontonin vesijohtovedessä on oltava jotakin vikaa, koska asiat menevät aina päin mäntyä. Kyllä. Vesijohtovedestä se johtuu. Kommentti paljastaa toimitusjohtajan totaalisen kyvyttömyyden katsoa peiliin ja myöntää tehdyt virheet.

Hieman myöhemmin Nicholson selitti kanadalaisen TSN:n haastattelussa, miten Oilersin farmijoukkue Bakersfield kuuluu farmiliigan parhaimmistoon. Kuinka Oilersin juniorityö toimii Bakersfieldin kautta erinomaisesti.

Kyse on kamalasta valheesta.

Totuus on, että Oilersilla on korkeintaan pari kunnon NHL-potentiaalin pelaajaa AHL:ssä. Bakersfield ei ole lähelläkään NHL:n parhaita farmijoukkueita.

Karmein johtamisen muoto missään organisaatiossa on harhainen valehtelu itselleen silloin, kun asiat eivät toimi. Etenkin alaisille ja sidosryhmille valehtelu on anteeksi antamattoman heikkoa johtamista. Siihen Edmontonissa on sorruttu jo pitkään. Sitä harhaisuutta Nicholson edustaa parhaimmillaan.

Kun mietitään Oilersin tulevaisuutta, se kulttuuri, mikä seuraan on luotu omistaja Daryl Katzin ja Nicholsonin kautta, on edelleen suurin uhka menestykselle. Ei ole ollut minkäänlaista vaatimustasoa, suunnitelmaa tai ajatusta siitä, miten maailman parhaan jääkiekkoilijan ympärille rakennetaan voittava joukkue.

Sekunda ja keskiverto kelpaa kaikille, koska Katz ja Nicholson eivät valvo alaistensa toimia. Eivät vaadi tarpeeksi.

Jesse Puljujärvi on tästä paras esimerkki.

Edmonton Oilers on aiheuttanut suurta hallaa Puljujärven kehitykselle pakottamalla tämän tilanteeseen, mihin tämä ei ole valmis. Puljujärvi on pelannut NHL:ssä yli 130 ottelua – oikeampi lukema olisi 30. Ei nuori suomalainen ole vieläkään valmis NHL:ään. Miksi tämä pakotetaan tilanteeseen, mikä johtaa epäonnistumisiin ja itseluottamuksen totaaliseen murskaantumiseen?

Vika on Chiarellin, mutta yhtä lailla Nicholsonin.

Minkäänlaista suunnitelmaa nuorten kehittämiseksi ei ole ollut olemassa. Etenkin nuorten kanssa sellainen ehdottomasti pitäisi olla. Tämän sentään Nicholson torstaina myönsi. Nyt Nicholson totesi, että nuoria pitää hautoa AHL:ssä jopa hieman yli ennen kuin näitä tuodaan NHL-maailmaan.

Oikein.

Nähtäväksi jää, miten tätä käytännössä toteutetaan. Varmaa on vain, että Puljujärvi on edelleen NHL-joukkueen mukana. Torstaina AHL:ään lähetettiin Kailer Yamamoto. Miksei Puljujärvi ollut samassa koneessa?

Edmontonissa on ollut jo pitkään vallalla kivavelikerho, mitä johtaa omistaja, fanipoika, Daryl Katz. Johtoportaasta löytyy puolet Oilersin 80-luvun dynastiajoukkueesta. On kiva hieman puuhastella yhdessä jätkien kanssa. Samaan aikaan vaatimustaso organisaation kaikilla tasoilla on valahtanut pohjalukemiin.

Niin toimistossa kuin kentällä, keskiverto riittää.

Tämä laittaa valtavan paineen tulevaan rekrytointiin.

Jos oletetaan, että Katz ja Nicholson eivät yhtäkkiä löydä itsestään sisäistä Steve Yzermania tai Jarmo Kekäläistä, kivakerhomentalitetti saanee jatkoa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että GM:ksi olisi löydettävä todella kovan luokan johtajatyyppi. Nyt nimittäin vaaditaan kovaa linjausta kaikille sektoreille.

Jokainen NHL:ää seuraava voi katsoa, mitä armeijakuristaan tunnettu Lou Lamoriello sekä Washingtonista kaapattu mestarivalmentaja Barry Trotz ovat tehneet New York Islandersille. Ei ole olemassa selityksiä. On olemassa ainoastaan kurinalaisuutta ja sitä kautta tuloksia.

Vielä ei siis kannata tuuletella Edmontonin uutta tulemista.

Firma on hyvin usein juuri sellainen, millainen sen johtaja on.

Edmonton kaipaa kovaa johtajuutta, sitä paljon puhuttua kovaa rakkautta. Jos seura nyt onkii GM:n postiin jonkun hyväveliverkostoon kuuluvan mukavoituneen entisen Oilers-tähden, mikään ei tule muuttumaan.­ Ja nythän muistamme, että juuri Nicholson on tekemässä parhaillaankin rekrytointia.

Puheiden aika on ohi.

Lue myös:

Mikko Koskinen ja Edmonton Oilers sopivat jatkosta – vuosipalkka nousee 4,5 miljoonaan dollariin

Kommentti: Puljujärvi jälleen kerran umpikujassa – pelaajakauppa alkaa näyttää ainoalta ratkaisulta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat