Suora

  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
  • SM-liigan kolmas loppuottelu Kärpät-HPK
  • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi

Kommentti: Koripallon kabinettikiista uhkaa Susijengin ohutta MM-unelmaa – Koponen sivussa ratkaisevasta ottelusta?

Suomi pelaa viimeistä edellisen MM-karsintaottelun helmikuun lopussa todennäköisesti ilman Petteri Koposta. Susijengi on maksanut kovan hinnan isojen herrojen miekkojen kalistelusta, kirjoittaa Yle Urheilun Antti-Jussi Sipilä.

Maajoukkuekoripallo
Henrik Dettmann ja Petteri Koponen.
Henrik Dettmann ja Petteri Koponen.AOP

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n ja Euroliigan välinen kiista on sotkenut pahoin Suomen haaveita selviytyä tämän vuoden koripallon MM-kisoihin Kiinaan.

Susijengi joutuu todennäköisesti pelaamaan ilman tähtitakamiestään Petteri Koposta ainakin 21. helmikuuta Ranskaa vastaan. Koposen edustamalla FC Bayern Münchenilla on seuraavana päivänä Euroliigan vierasottelu Real Madridia vastaan.

Yle Urheilu tiedusteli asiaa maajoukkueen päävalmentajalta Henrik Dettmannilta, mutta hän ei kiistänyt eikä vahvistanut asiaa.

Euroliigaa pyörittävä kaupallinen yhtiö ECA ja kansainvälinen koripalloliitto FIBA ovat riidelleet MM-karsintojen ja Euroliigan peliaikataulusta jo puolentoista vuoden ajan.

Koponen on avain voittoihin

Kabinettikiistan takia Kenraali-Koponen on pelannut vain neljässä MM-karsintapelissä. Näistä otteluista Suomi on voittanut kolme. Ainoa tappio tuli Ranskalle syyskuun alussa. Heinäkuun alussa Koponen oli maajoukkueen käytettävissä, mutta sairastuminen vesitti matkan Tšekkiin, josta tuliaisena oli niukka tappio.

Ainoat voitot ilman Koposta pelatessa Suomi on napannut Bulgariasta. Toki erityisesti karsintojen avauspelistä tulleet sarjapisteet 1980-luvulle jämähtäneestä Botevgradista on ollut karsintojen kovin suoritus. Toistaiseksi.

Otetaan esimerkki isojen herrojen kiistan vaikutuksesta Susijengiin.

Koponen ei ollut Susijengin käytettävissä marras-joulukuun MM-karsintaikkunan ensimmäisessä pelissä Venäjää vastaan, koska Bayern München pelasi päivää aiemmin Tel Avivissa Euroliiga-ottelun. Koponen liittyi joukkueen vahvuuteen vasta joukkueen matkustaessa Bosnia-Hertsegovinaan.

Tuolloin Koponen osoitti jälleen arvonsa joukkueelle johdattamalla päätösneljänneksellä suomalaiset sensaatiomaiseen voittoon yli 20 pisteen takamatkalta.

Koponen johtaa parketilla joukkuetta omalla esimerkillään, mutta jo hänen pelkkä läsnäolonsa tekee joukkueesta henkisesti vahvemman.

Muutamaa päivää aiemmin ilman Koposta pelannut Susijengi menetti Venäjää vastaan yli 10 pisteen karmaisevalla tavalla, vaikka itänaapurin päävalmentaja Sergei Bazarevitch oli heittänyt aikalisällä pyyhkeen kehään, ja käskenyt pelaajiaan pitämään tappiomarginaalin mahdollisimman pienenä.

Ohut sauma MM-kisoihin

Suomi kohtaa 21. helmikuuta Ranskan MM-karsintaottelussa Espoossa. Susijengille ottelu on erittäin tärkeä. Suomen on voitettava Ranska, jos Venäjä voittaa samaan aikaan pelattavassa ottelussa ennakkoon heikompana pidetyn Bulgarian.

Suomi ja Venäjä taistelevat MM-kisoihin oikeuttavasta lohkon kolmannesta sijasta.

Jos sekä Venäjä että Suomi häviävät ottelunsa, ratkeaa MM-kisalipun omistaja kolme päivää myöhemmin pelattavassa ottelussa Permissä. Silloin Susijengin olisi voitettava Venäjä kolmella pisteellä varmistaakseen kisapaikkansa.

Toki vaarana on myös se, että ristiin pelatessa Suomi, Venäjä ja Tsekki päätyvät tasapisteisiin. Tuolloin Susijengi jää lohkoneloseksi keskinäisten otteluiden vertailussa.

Jossittelu on urheilun suola. Jos Koponen olisi ollut kaikissa otteluissa Susijengin käytettävissä, voisivat maajoukkueen kannattajat ehkä jo varailla matkojaan MM-kisoihin.

Niin tai näin, mutta selvää on, että Suomi on maksanut kovan Euroliigan ja FIBA:n herrojen miekkojen heiluttelusta.

Ja onhan Susijengillä myös Lauri Markkanen, mutta jo etukäteen oli tiedossa, että hän on maajoukkueen käytettävissä vain kesän maaotteluissa.

Lue myös:

Käsittämätön voitto! Susijengi piti MM-haaveet elossa uskomattomalla kirillä

Mikä trilleri! Susijengin MM-haaveille karu kolaus – Suomi menetti johtonsa Venäjää vastaan loppuhetkillä

Koposen pitkä sopimus Bayerniin on hyvä uutinen Susijengille, vaikka Euroliiga voi olla esteenä maajoukkuekutsulle ainakin syksyllä – "Ei ole kestävää, jos tämä tilanne jatkuu pitkään"

FC Barcelonan tähti Petteri Koponen nousi kukoistukseen valmentajalegendan alaisuudessa: "NBA on vaihtoehto, jos pelit eivät jatku Barcelonassa"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat