Suora

  • Urheilua Yle Puheessa: Siim Liivik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tänä viikonloppuna kisataan hiihtomaailman Hollywoodissa – omassa kotimaassaan hämmennystä herättävä hiihtäjä yllättyi, kun loikkasi supertähtien keskelle

Trondheimin kaupunkiin Norjaan on keskittynyt todella moni hiihtotähti. Pääsimme vierailemaan skottihiihtäjä Andrew Musgraven kotona.

urheilu
Trondheim – hiihtomaailman Hollywood
Trondheim – hiihtomaailman Hollywood

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupissa kisataan tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa Trondheimissa, kun Norjan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa on luvassa yhdistetyn maailmancupin kisat. Vaikka suomalaisia ei viikonloppuna olekaan mukana, niin silti paikkakuntaa voi kutsua hyvällä syyllä jännittäväksi.

Se on nimittäin hiihtomaailman Hollywood. Moni huippu viihtyy ja asuu paikkakunnalla. Sieltä löytyvät lyhyeltä etäisyydeltä toisiinsa esimerkiksi Johannes Hösflot Kläbon, Northugien veljesten ja Didrik Tönsethin asunnot. Myös hiihtokuningatar Marit Björgen on kotoisin Trondheimista.

Paikassa vetoavat hyvät olosuhteet. Tröndelagetin alueen suurimmassa kaupungissa sijaitsee esimerkiksi yksi kahdeksasta Olympiatoppenin valmennuskeskuksesta.

– Jotta oli mahdollista harrastaa maastohiihtoa ennen toista maailmansotaa täytyi asua Östlandetissa, koska Tröndelagetista oli liian pitkä matka kisoihin. Tröndessä on kuitenkin todella hyvät maastot ja harjoitusolosuhteet ja siellä on paljon maatiloja, joista tulee kovia hiihtäjiä. Tröndessä keli vaihtuu paljon ja nopeasti. Täällä Norjassa sanotaan, että jos hallitset Trönden kaikki kelit pärjäät missä tahansa, historioitsija Thor Gotaas kertoo Ylelle.

Hiihtohullu Norjassa –ohjelmassa päästään pienen tutumisajelun jälkeen vierailemaan erään mielenkiintoisen trondheimilaisen kotona.

Brittihiihtäjä Andrew Musgrave on asunut Norjassa vuodesta 2009 lähtien. Maastohiihdosta skotti kiinnostui lapsena, kun perhe asui Alaskassa isän työskennellessä öljyalalla. Musgrave hiihteli Alaskan maastoissa viisivuotiaasta yhdentoista ikäiseksi ennen perheen palaamista Skotlantiin. Lukion jälkeen Musgrave hylkäsi ajatukset yliopistosta ja muutti Norjaan

– Tapasin junioreiden MM-kisoissa Roar Hjelmesetin, joka oli valmentaja Hoftenin hiihtolukiossa. Hän pyysi minut vierailemaan Hofteniin ja sanoi, että voisin harjoitella hänen kanssaan. Minun piti aloittaa yliopisto Britanniassa, mutta heitin sen suunnitelman sivuun, saavuin Norjaan ja olen ollut täällä siitä asti, Musgrave kertoo.

Kotiseudullaan Skotlannissa Lahden MM-kisojen 50 kilometrin kilpailun nelonen herättää rullahiihtolenkillä hämmennystä. Musgrave kertoo kuitenkin, että uudella kotiseudullaan hän on kuin kaikki muutkin. Se yllätti.

– Kun saavuin Norjaan, ajattelin, että kaikki olisi erilaista ja oppisin uusia juttuja. Minusta tulisi parempi vain Norjassa olemassa, mutta ei täällä tehdä mitään niin kovin ihmeellistä, Musgrave kertoo.

Ainakin asuinpaikan valinnassa Musgrave on onnistunut, sillä Tröndelagin alueen hiihtäjät ovat olleet oikeita arvokisamitalirohmuja. 128 mitalista 105 on mennyt tröndeläisille hiihtäjille.

– Ihmiset Norjassa ovat todella kivoja. He voivat olla alkuun vähän yrmeitä. Osa on vähän hulluja, kun tykkäävät ruskeasta juustosta ja makrilleista tomaattikastikkeessa. Jos sitä ei lasketa, niin muuten he ovat melko tavallisia, Musgrave päättää.

Tutustu Trondheimin hiihtäjäkeskittymään jutun kuvaa klikkaamalla tai katso kaikki Hiihtohullu Norjassa -sarjan jaksot täältä.

Lue myös:

Isä avautui Ylelle hetkestä, jolloin norjalaisperheen elämässä kaikki muuttui – Petter Northugin kohujen värittämä tähteys alkoi yhtä lujaa kuin se sammuikin

Urheilu valtaa Ylen kanavat – tästä löydät superviikonlopun ohjelmatiedot

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat