Hyppää sisältöön

Naomi Osaka voitti dramaattisen Australian avointen finaalin – japanilainen on uusi maailman ykkönen

Naomi Osaka hukkasi Australian avoimen tennisturnauksen loppuottelussa Petra Kvitovaa vastaan toisessa erässä kolme ottelupalloa, mutta voitti lopulta kolmen erän jälkeen.

Kuva: Getty Images.

Japanilainen Naomi Osaka otti toisen peräkkäisen Grand Slam -mestaruutensa, kun hän voitti Australian avoimen tennisturnauksen naisten loppuottelun. Dramaattisessa finaalissa kaatui Tshekin Petra Kvitova 7–6, 5–7,6–4. Samalla Osaka nousi maailmanlistan ykköseksi.

Ottelussa oli Australian avointen mestaruuden lisäksi panoksena maailmanlistan ykköspaikka. Ennen ottelua oli selvää, että finaalin voittaja nousisi listan ykköseksi.

Edellisen kerran naisten tenniksessä ensimmäisen Grand Slam -turnauksensa voittanut pelaaja voitti heti seuraavankin slamin vuonna 2001. Silloin sen teki Jennifer Capriati. Nyt siinä onnistui Osaka, joka otti ensimmäisen mestaruutensa silloinkin dramaattisessa US Openin finaalissa lyömällä Serena Williamsin.

Lauantain finaalissa kahden kovalyöntisen pelaajan kamppailussa molemmilla oli avauserässä omat paikkansa murtoihin, mutta yhtään murtoa ei nähty. Rarkaisua haettiin katkaisupelistä, jossa Osaka oli selvästi vahvempi.

Heti toisen erän alussa nähtiin ottelun ensimmäinen syötönmurto. Sen teki Kvitova, mutta Osakan vastaus oli vakuuttava. Hän mursi takaisin ja heti perään uudestaan. Osakalla oli jo kolme ottelupalloa, kun Kvitova syötti tilanteessa 3–5. Siitä tshekki selvisi. Sen jälkeen Osaka hermoili syöttäessään otteluvoitosta. Japanilainen menetti syöttönsä ja lopulta koko erän.

Lähtökohta kolmanteen erään ei ollut Osakalle helppo menetettyjen ottelupallojen jälkeen. Hän onnistui kuitenkin kokoamaan itsensä ja otti erän melko nopeasti hallintaansa. Tällä kertaa japanilainen onnistui pitämään päänsä kylmänä loppuun asti ja otti toisen peräkkäisen Grand Slam -voittonsa. Tällä kertaa hän pääsi myös juhlimaan mestaruuttaan kunnolla US Openin erikoisten tunnelmien sijasta.

Myös Kvitovalle turnaus oli todella hieno. Kaksinkertainen Wimbledonin voittaja joutui joulukuussa 2016 veitsihyökkäyksen kohteeksi, kun ryöstäjä tunkeutui hänen kotiinsa. Hänen pelikätensä eli vasen käsi loukkaantui vakavasti ja hän oli puoli vuotta pelikentiltä sivussa. Nyt Kvitovan "toinen ura" tuotti jo Grand Slam -finaalipaikan. Hän kiittikin tunteikkaassa puheessaan tukijoukkojaan.

Lue myös:

US Openin valloittaneesta Osakasta tuli kansallissankari, finaalissa raivonnut Williams ojensi katsojia: "Ei buuata enää"

US Openin naisten finaalista kehkeytyi farssi – Serena Williamsin ilmiriita tuomarin kanssa sai yleisön suunniltaan

Naistenniksen tulikuumin pelaaja juuri nyt on japanilais-haitilainen – Navratilova vertaa jo Serena Williamsiin