Suora

 • Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Stefanie Hagelstam ei välittänyt kehon varoituksista - romahti jatkuvan ylirasituksen, pelon ja surun murtamana
 • Miesten normaalimatka, Anterselva
 • Lumilautailun MC: Laax, slopestyle
 • Monte Carlo, live EK 7
 • Urheilustudio 22.1.
 • Lumilautailun MC, Laax, slopestyle
 • Urheilustudio 22.1.
 • Mäkihypyn MC: Lahti, miesten karsinta HS 130
 • Miesten karsinta HS 130, Lahti
 • Monte Carlo, perjantain huippuhetket
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Rene Rinnekankaan nousu lumilautaeliittiin ei tullut päävalmentajalle yllätyksenä – huippulupaukselle menestys juuri X Gameseissa on erittäin tärkeää näkyvyyden ja tukijoiden kannalta

Rene Rinnekangas on ehkä nuori, mutta jo kokenut kilpailija. Päävalmentajan mukaan laskija lähti X Gameseihin "nyt mä näytän" -asenteella.

lumilautailu
Rene Rinnekangas X Games
Sean M. Haffey / Getty Images

Ensimmäiset X Gamesit, ensimmäinen mitali. Viimeisellä kierroksella onnistui uusi temppu, jonka avulla pisteitä tuli 94.00. Taakse loppukilpailussa jäi muun muassa kaksi olympiavoittajaa.

Yhdysvalloissa vuosittain järjestettävää kutsukilpailua voidaan verrata tasoltaan olympialaisiin ja MM-kisoihin. 19-vuotiaan Rene Rinnekankaan lauantaina nappaama hopeamitali yhdessä lumilautamaailman arvostetuimmista kilpailuista on eittämättä vaikuttava.

Rinnekangas totesi kilpailun jälkeen lumilautaliiton tiedotteessa unelmoineensa X Gameseihin pääsystä jo pienestä saakka. Instagram-julkaisunsa kuvatekstissä hän luonnehti lauantaita "elämänsä parhaaksi päiväksi". Nämä kertonevat myös kisan merkityksestä laskijoille.

Freestyle-maajoukkueen päävalmentaja Antti Koskinen seurasi Rinnekankaan suorituksia tyytyväisenä koti-Suomesta käsin.

– Upea saavutus nuorelle miehelle. Ensimmäinen koettelemus noissa karkeloissa ja näin hienoa laskemista ja tuollainen lopputulos.

Mitali ensimmäisissä kisoissa ei tullut Koskiselle yllätyksenä.

– Rene on kokenut kilpailija ja hänelle on tullut valtavan hyvää kehitystä viime ja tämänkin kauden aikana. Laaxin maailmancup muutama viikko sitten antoi hyvää osviittaa ja Rene lähti Aspeniin sellaisella ”nyt mä näytän” -asenteella.

Venymiskykyä löytyy

MM-kisat alkavat ensi viikon lauantainan Park Cityssä Yhdysvalloissa. X Gamesien menestys tuo nuorelle urheilijalle varmasti lisää menestysodotuksia, mutta myös itsevarmuutta.

Lahjakkaan Rinnekankaan kehitys on nyt edennyt sille tasolle, että tietty varmuus on vakiintunut.

– Suoritusvarmuus on todella kovalla tasolla, se on nähty muissakin kisoissa tänä vuonna. Rene pystyy pistämään homman päälle, kun tarvitsee. Kun perussuoritus on tehty ja kilpailu kovenee, niin pitää laittaa itsensä likoon. Venymis- ja syttymiskykyä Reneltä tiukassa paikassa löytyy, Koskinen kuvailee.

Venymisestä ja paineensietokyvystä kertoo esimerkiksi se, että uusi temppu, backside triplakorkki 1620, onnistui viimeisellä mitalin varmistaneella laskulla.

Rene Rinnekangas
Sean M. Haffey / Getty Images

X Games -menestyksellä iso merkitys sponsorien kannalta

Kovan kilpailun lisäksi X Gameseilla on muutakin merkitystä. Koskisen mukaan siellä on erityisesti mahdollisuus saada näkyvyyttä Yhdysvalloissa, ja sitä kautta suuret sponsorit kiinnostuvat laskijoista entistä enemmän.

– Tämä on myös Renen sponsoreiden kannalta todella tärkeää. Hän on ollut nyt esillä hyvässä valossa. Toivotaan, että tämä tuo nuorelle miehelle lisää tukijoukkoja.

Yhdysvaltalaisen ESPN-kanavan järjestämän X Gamesin urheilijoita ei Koskisen mukaan valita aivan puhtaasti laskemisen perusteella. Usein katsotaan laskijoiden media-arvoa.

Rinnekangas on tunnettu iloisena ja rempseänä henkilönä, jolla ei ole koskaan huonoa päivää. Joukkuetoverit ja kilpakumppanit suitsuttavat suomalaista vuorotellen niin tämän persoonallisesta laskutyylistä kuin riemukkaasta olemuksestaankin.

Koskinen olikin hyvin iloinen myös siitä, että hienojen ja varmojen suoritusten lisäksi Renen persoona välittyi Aspenista.

– Hienoa, että hänen iloisuutensa, avoimuutensa ja persoonansa sieltä näkyi.

Aspenissa oli mukana kolme suomalaista. Rinnekankaan lisäksi mukana oli miesten puolella Roope Tonteri. Naisissa mukana oli kokenut ja menestynyt Enni Rukajärvi, joka ylsi pronssille naisten slopestylessä.

Koskisen mukaan vahva suomalaisedustus X Gameseissa kertoo siitä, että suomalainen lumilautailu kiinnostaa. Suomalaislaskijoiden noteeraaminen on postiivinen signaali.

– Se merkitsee todella paljon suomalaiselle lumilautailulle. On upeaa, että suomalaisia nimiä löytyy enemmän tuolta kutsulistoilta.

Lue myös:

Rinnekangas ja Rukajärvi laskivat mitaleille X Gamesissa – "Ei voisi paljon enempää kiero savolainen pyytää"

Enni Rukajärvi lautaili upeasti pronssille Aspenin X Gamesissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat