Lumilautailu on muuttunut dramaattisesti, mutta Enni Rukajärvi vain menestyy vuodesta toiseen – suomalainen on vallannut paikan maailman huipulta omalla tyylillään: "Hän ei lähde matkimaan"

Päävalmentajan mukaan moninkertaisen X Games -mitalistin Enni Rukajärven vahvuus on halussa kehittyä ja rohkeudessa tehdä se omalla tavallaan. Potentiaalia kokeneella laskijalla on vieläkin korkeammalle.

lumilautailu
Enni Rukajärvi
Sean M. Haffey / Getty Images

– Aika paljon jäi hampaankoloon, totesi lumilautailija Enni Rukajärvi lauantaina X Games -pronssimitalinsa jälkeen.

Totesi suomalainen toki lumilautaliiton tiedotteessa olevansa myös iloinen palkintokorokkeelle pääsystä. Parastaan hän ei kuitenkaan pystynyt antamaan, ja sen huomasi kokeneen laskijan kommenteista.

Pronssimitali X Gameseissa on kova suoritus, mutta Rukajärven lausunto on ymmärrettävä. Kokeneella suomalaisella on menestystä kaikista mahdollisista arvostetuimmista lumilautailukisoista olympiamitaleista MM-kultaan ja X Gamesien mitalivärisuoraan. X Gameseissa Rukajärvi on saavuttanut kulta- ja hopeamitalien lisäksi nyt jo neljä pronssia.

Erityisen huomionarvoista on Rukajärven uran pituus. Raa’assa ja loukkaantumisalttiissa lajissa, jossa pienikin virhe voi olla kohtalokas, hän on napannut ensimmäiset MM- ja X Games -kultamitalinsa jo vuonna 2011. Sen jälkeen menestystä on tullut tasaisesti.

Edelleen vuonna 2019 kuusamolainen on lajin ehdotonta huippua. Ensi viikon lauantaina Yhdysvalloissa käytävissä MM-kilpailuissa hän kuuluu ennakkosuosikkeihin. Suomen lumilautamaajoukkueen päävalmentaja Antti Koskisen mukaan pysyminen lajin huipulla on äärimmäisen kova suoritus.

– Enni on saavuttanut menestystä jo silloin, kun lajin kuva oli hyvin erilainen. Siihen tietyllä tavalla tottuu, että nämä ovat ne temput, joita tehdään. Mutta tilanne saattaa muuttua dramaattisesti, ja ne ovat aika kovia paikkoja monelle laskijalle.

Rukajärvellä oma tyyli

Koskisen mukaan lumilautailun huomattavin muutos 2010-luvulla on ollut se, että hyppyristä tehtävissä tempuissa on menty paljon ”pyörivämpään” suuntaan. Temppuihin on tullut lisää asteita ja laskijoilta vaaditaan entistä kovempia fyysisiä ominaisuuksia ja varmempaa perustekniikkaa.

Rukajärvi on kuitenkin pysynyt Koskisen mukaan kehityksessä mukana, ja vieläpä täysin omalla tyylillään.

– Hän on itse halunnut kehittyä laskijana mahdollisimman paljon ja tehnyt sitä omalla tavallaan. Hän ei lähde matkimaan juttuja, vaan haluaa tehdä kehittyä omilla ehdoillaan.

Kilpakumppanit tekevät nykyään esimerkiksi paljon voltteja, mutta tähän Rukajärvi ei ole lähtenyt mukaan. Sen sijaan hän tekee niin sanottuja ”flättispinnejä”, jotka eivät mene pään yli.

29-vuotiaalla Rukajärvellä onkin Koskisen mukaan vielä paljon enemmän reservissä.

– Enni ei saanut X Gameseissa tehtyä sitä mitä halusi. Ensimmäisellä tuli perussuorite, eikä hän saanut virheiden takia parastaan tehtyä. Hänellä on mahdollisuus vielä korkeammalle.

Lue myös:

Lumilautailu on muuttunut rajusti parissa vuosikymmenessä eikä se ole suomalaisille enää niin varma menestyslaji – "Joka kerta, kun lähdetään hyppyrin nokalta, on jopa kuolemanvaara"

Rinnekangas ja Rukajärvi laskivat mitaleille X Gamesissa – "Ei voisi paljon enempää kiero savolainen pyytää"

Enni Rukajärvi lautaili upeasti pronssille Aspenin X Gamesissä

Enni Rukajärvi neljäs X Gamesin big airissa: "Kuumotti aika tosi paljon"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat