1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yhdistetty hiihto

Yhdistetyn tähtiurheilija luottaa joogaan ja mielen vahvuuteen – Akito Watabe on pohdiskelija, jolle urheilu merkitsee muutakin kuin tuloksia

Akito Watabe on katkeransuloisessa tilanteessa. Hän nousi lajinsa ykköseksi, mutta paras mahdollisuus täyttää suurin unelma saattaa olla jo takanapäin.

Kuva: Getty Images

Midori Ito otti viimeiset askeleet. Taitoluistelija oli japanilaisten suosikki menestyttyään sekä olympialaisissa että MM-kisoissa, tällä kertaa ansioluetteloon lisättiin vielä harvinaislaatuisempi kunniatehtävä, kun Ito sai sytyttää olympiatulen.

Naganon talvikisat vuonna 1998 oli virallisesti avattu.

Seremoniaa seurasi tarkasti 9-vuotias Akito Watabe, joka asui perheineen aivan lähellä.

Japanissa odotukset olivat silloin korkealla myös yhdistetyn suhteen. Edellisissä kisoissa Norjan Lillehammerissa Takanori Kono oli voittanut maalle sen ensimmäisen henkilökohtaisen olympiamitalin yhdistetyssä. Joukkuekilpailusta japanilaisten kolmikko oli napannut upeasti kultamitalit.

Watabe seurasi eriskummallista lajia lumoutuneena. Samat miehet kiipesivät korkeaan hyppytorniin ja liitelivät tyylikkäästi mäkimonttuun hurmioituneen yleisön sekaan, sitten taistelivat vielä hiihtoladulla.

Nuorelle pojalle olympialaisten saapuminen omille kotikulmille oli viimeinen silaus, joka auttoi asettamaan tulevaisuudelle selkeät päämäärät.

Jos hän joskus pystyisi vastaavaan, olisi omakin ura varmasti upea.

Kuva: Getty Images

Hilkulla, mutta ei aivan huipulla

Watabe on saanut todella huomata, miten kova japanilaisten saavutus vuoden 1994 olympiakisoissa olikaan.

Hän pääsi maistamaan olympialaisten erityistunnelmaa jo koulupoikana. Hän oli vasta 17-vuotias toisen vuoden lukiolainen debytoidessaan olympiatasolla Torinossa vuonna 2006. Se vuosi oli vasta toinen ammattilaisena, joten reissu Italiaan oli kaikin tavoin totuttelua.

Wataben tulokset alkoivat kuitenkin kohentua tasaisesti. Toisella kaudellaan hän lähes tuplasi maailmancup-pisteensä ja paransi sijoitustaan yhdeksällä pykälällä. Seuraava talvi oli siihen asti suurin harppaus, kun Watabe nousi maailmancupin sijalta 38 jo 20 parhaan joukkoon. Silloin hän myös ensimmäisen kerran pääsi kipuamaan palkintokorokkeelle, joskin vasta kolmospaikan saavuttaneena.

Nousu aivan kärkeen vaati kärsivällisyyttä. Vuonna 2012 hän oli jo lähellä sijoittuessaan maailmancupissa toiseksi. Siitä alkoi kuitenkin putki, jonka aikana menestystä tuli kyllä mukavasti, mutta se viimeinen silaus jäi jopa tuskaisan pienestä kiinni.

Kuva: AOP

Watabe oli vahva kisaaja, mutta ei kuitenkaan vahvin. Lopulta hän oli aina toinen tai kolmas, ja joku muu korjasi potin. Erityisen symboloiva oli kausi, jona hän oli palkintokorokkeella peräti kahdessatoista kilpailussa voittamatta silti ainuttakaan kisaa.

Vielä vuosia myöhemminkin Watabe on myöntänyt avoimesti turhautumisensa. On omanlaista piinaa olla koko ajan parhaiden joukossa, niin lähellä, mutta niin kaukana.

– Yritän keskittyä vain seuraavaan kisaan. Mitä voi tehdä jollekin, mikä on jo tapahtunut? En voi muuttaa menneitä. Voin kuitenkin tehdä kaikkeni, jotta tulevaisuus olisi toisenlainen, hän on sanonut Kyodo Newsin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Kuva: Getty Images

"Minusta tulee aito mestari"

Wataben lähipiirissä sukset ja lumi ovat helposti ajatuksissa jatkuvasti.

Pikkuveli Yoshito on myös huipputason kilpailija yhdistetyssä. Kaksi vuotta sitten Lahden MM-kisoissa Watabet rynnistivät yhdessä parisprinttikilpailun pronssimitalisteiksi.

Vaimo Yurie puolestaan kilpailee freestyle-hiihtäjänä. Aviopari sai kokea Pyeongchangin olympialaiset viime vuonna yhdessä, kun molemmat valittiin edustamaan Japania omissa lajeissaan.

Wataben ympärillä on samanhenkisiä urheilijoita, jotka auttavat häntä elämään paikoin raakaa urheilijan elämää. Hän kuitenkin eroaa monista muista maailmanluokan urheilijoista. Watabe on toistuvasti puhunut siitä, miten tärkeää hänelle on pystyä ottamaan etäisyyttä ammatistaan ja kaikesta urheilusta.

Kuva: Getty Images

Hänelle keskeisintä on tietynlainen mielenrauha. Hän on muun muassa opiskellut zen-suuntausta, jossa korostuvat meditointi, rauhoittuminen ja itsetutkistelu. Watabelle se on ollut myös osa menestymisen reseptiä, sillä hänen mukaansa se auttaa valmistautumaan kilpailutilanteisiin paremmin.

– Minusta huippu-urheilijoiden välillä ei ole suuria eroja fyysisessä harjoittelussa. Todelliseksi mestariksi kasvaminen kuitenkin vaatii lopulta henkilökohtaista voimakkuutta, hän on sanonut (siirryt toiseen palveluun).

Watabe on pohdiskeleva urheilija, joka yrittää muutenkin lukea paljon. Hänen käsityksensä ankarasta harjoittelusta ei niinkään ole metsässä juoksemista tai hapenottoa rajoittava maski päässä hiihtämistä.

Hänen käsityksensä mukaan urheilijaa mitataan pääkopan sisällä ja luonteessa. Siksi hän ottaa oman asemansa esikuvanakin todella vakavasti.

– Jos menestystä ei saavuta kunniakkaasti, se varmaan painaisi mieltä loppuelämän. Heikko urheilija pysyy heikkona, vaikka hän yrittäisi muuttaa asiaa dopingin avulla. Se ei ole oikeaa vahvuutta ja sellainen urheilija varmasti häviää jonain päivänä. Otan eniten mittaa itsestäni, ja kunhan olen jokaisena päivänä aito, minusta tulee aito mestari, joka on selvästi kaikkia vahvempi, hän jatkoi.

Wataben mietiskely pääsee oikeuksiinsa harjoittelussa, sillä hänellä ei ole päätoimista omaa valmentajaa. Sen sijaan hän suunnittelee tekemisiään pitkälti itse, ja tekee senkin toisin kuin muut. Harjoittelurepertuaariin on mahtunut muun muassa sumopainia ja karatea, joiden Watabe kokee tukevan yhdistetyssä tarvittavia ominaisuuksia.

– Taustalla ei ole mitään tarkkaa tiedettä, mutta perinteisistä lajeista voi oppia. Opin käyttämään ja hallitsemaan kehoani. Opin parantamaan keskittymistäni ja liikkeitäni. Varsinkin jooga on hyödyksi notkeudelle ja voimalle. Se on harjoitteluni salaisuus, hän sanoi olympialaisten verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Kuva: AOP

Uran paras mahdollisuus

Kaikki palaset alkoivat loksahdella paikoilleen, kun Pyeongchangin olympiatalvi lähestyi. Watabe oli yksinkertaisesti elämänsä kunnossa.

Hän oli Sotshissa voittanut Japanin ensimmäisen yhdistetyn olympiamitalin kahteen vuosikymmeneen, mutta se ei vielä riittänyt. Kahdeksan voitokkaan maailmancup-kisan aikana Korea olisi kultainen hetki. Täydellisesti ajoittuva arvokilpailu.

Ja Watabe todella tarvitsi kullan. Hän oli urakoinut ammattilaisena jo toistakymmentä vuotta, mutta jotain puuttui edelleen – se todellinen ykköstila. Jos sellainen tulisi Pyeongchangista, yhdistetty voisi vihdoin päästä Japanin uutislähetyksissä taitoluistelun edelle.

Luistelijat ovat Japanissa isoja julkkiksia. Yhdistetty taas mainitaan silloin, kun tapahtuu jotain poikkeuksellista.

– Tarvitsen kultamitalin, ei kahta kysymystä. Tarvitsen sen, jotta olisin se, mitä haluan olla, Watabe ennakoi Kyodo Newsin mukaan.

Kuva: AOP

Korealaisella lumella ratkaistaisiin paljon siitä, miten kolmekymppinen Watabe muistettaisiin. Hän oli jo kolme kertaa jäänyt maailmancupin kokonaiskisassa kirvelevästi toiselle sijalle. Sotshissa hän ylsi hopealle.

Eikä ennakkosuosikin unelma toteutunut vielä viime helmikuussakaan. Normaalimäen kisan jälkeen hän pääsi ladulle hyvistä asemista kolmospaikalta. Molemmat edeltä startanneet miehet jäivät hiihtovauhdissa Wataben jalkoihin, mutta Saksan Eric Frenzel rynnisti takaa vastustamattomasti olympiavoittoon.

Jälleen kerran Watabe oli kakkospaikan mies, "pelkkä hopeamitalisti". Kultamitali jäi alle viiden sekunnin – tai jokusen sentin pidemmän hypyn – päähän.

Niinä hetkinä Wataben luonnetta on todella testattu. Kaikki puheet poikkeuksellisesta henkisestä lujuudesta mitataan, kun joutuu toistuvasti tyytymään toiseksi parhaan urheilijan kaksijakoiseen arvonimeen.

Vasta Pyeongchangin kisojen jälkeen selvisi, että Watabe oli kilpaillut olympialaisissa murtuneen kylkiluun kiusaamana. Hän ei itse ollut maininnut sitä kertaakaan ja julkisuuteen asia tuli vasta Japanin hiihtoliiton kautta.

Watabe oli vain painanut leukansa rintaan, antanut voittajalle tämän ansaitseman kunnian ja jatkanut täydellisen onnistumisen loputonta tavoittelua.

Kuva: Getty Images

Tuon kauden päätteeksi käteen jäi muutakin kuin lohdutuspalkinto. Kokonaisuutena talvi oli japanilaisen uran paras ja hän onnistui vihdoin lisäämään palkintokaappiinsa kristallipallon maailmancupin kokonaiskilpailun voittajana.

– En pidä urheilua koko elämänä. Rakastan sitä ja se on upeaa, mutta urheilu loistaa vain varakkaassa yhteiskunnassa, eikä sille ole perustavaa tarvetta, hän on mietiskellyt (siirryt toiseen palveluun).

Seuraavien olympialaisten aikaan Watabe olisi jo keskimääräistä iäkkäämpi urheilija, eikä hän enää tällä kaudella ole kyennyt samanlaisiin tuloksiin kuin viime vuonna. Saattaa siis olla, että nöyrä ajattelija ei koskaan pysty yltämään vuoden 1994 japanilaisten saavutukseen koko kansan sankarina.

Eikä hänen ehkä tarvitsekaan. Joskus kyllä tuntui siltä, mutta pohdiskeleva urheilija on vanhemmiten löytänyt merkityksellisyyttä muustakin kuin ohikiitävästä hetkestä kultamitalistina.

– En usko, että minun menestykselläni olisi suurta vaikutusta maailmaan. Kommenttini ja ajatukseni urheilijana voivat kuitenkin vaikuttaa, joten pidän sitä tärkeänä osana urheilijan työtä.

Seefeldin MM-kisojen ohjelma, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Lue myös:

Huippulupauksena maailmalle lähtenyt suomalaisnuori huomasi tuijottavansa yksin hotellihuoneen seinää – Ilkka Herola luuli olevansa särkymätön, vaikka olisi tarvinnut ammattiapua

Suomalaistähti on nieleskellyt tuskaa pitkään – nyt Ilkka Herola ylsi uransa parhaaseen rajussa säässä ja naureskeli juhlista äänikirjan parissa: ”Vaikka tipaton tammikuu on jo vaihtunut”

"Täydet mahdollisuudet MM-mitaliin" – Asiantuntija ylistää suomalaisen yhdistetyn täyskäännöstä muutamassa viikossa ja muistutti kriitikoita toisella faktalla

Katso ainakin nämä Suomen mitalitaistot Seefeldin MM-kisoissa – yksi päivä nousee erityisesti esiin

Juhliiko Iivo Niskanen kultaa, montako mitalia Pärmäkoski nappaa? – Näin seuraat Ylen kanavilta Seefeldin MM-hiihtoja