MM-kotikisat lähestyvät ja päävalmentaja Mustosella on hyvä kutina – ”Jos säästymme loukkaantumisilta, meillä on varmasti historian paras joukkue”

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-pronssijoukkueessa loistanut Nelli Laitinen tavoittelee ensi viikolla Venäjän EHT-turnauksessa tosissaan paikkaa naisten MM-kisajoukkueesta.

Puolustaja Nelli Laitinen (oik.) ja hyökkääjä Susanna Tapani ovat mukana ensi viikolla Venäjällä pelattavassa jääkiekon EHT-turnauksessa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Jännitys tiivistyy, kun Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue antaa ensi viikolla viimeiset näyttönsä ennen huhtikuussa siintäviä MM-kotikisoja.

Venäjän EHT-turnaukseen lähtevän joukkueen jokainen pelaaja haluaa ansaita paikkansa MM-joukkueessa. Kaikki eivät kuitenkaan pääse mukaan kotikisoihin.

Päävalmentaja Pasi Mustosen mukaan ensi viikolla Venäjälle lähtevästä joukkueesta saattaa vaihtua MM-kisoihin 3–5 pelaajaa. Joitakin vaihdoksia pelaajistoon tulee varmasti.

– Tietyt pelaajat antavat viimeiset näyttönsä. Pohjois-Amerikassa pelaavat ovat jo näyttönsä antaneet. Nyt on Suomessa olevien paikka näyttää, pystyvätkö he kampeamaan itsensä MM-kisoihin.

Lahjakkaat nuoret tarjolla MM-joukkueeseen

Yksi pelipaikasta MM-kisoihin taisteleva pelaaja on tuore alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-pronssimitalisti Nelli Laitinen. Espoon Bluesissa pelaava puolustaja on pelannut tällä kaudella aiemminkin naisten EHT-turnauksissa. Nyt katse siintää jo kotikisoissa.

– Totta kai se on ollut tämän kauden isoin tavoite noiden alle 18-vuotiaiden kisojen ohella, että pääsee siihen joukkueeseen. Toki täytyy tehdä paljon töitä, Laitinen toteaa.

Mustosen mukaan niin Laitisella kuin kahdella muulla alle 18-vuotiaiden pronssimitalistilla Viivi Vainikalla ja Elisa Holopaisella on täydet mahdollisuudet olla mukana MM-joukkueessa.

– He ovat ikäluokkansa maailman huipulla. Nuoret naiset tietävät kyllä, mihin ovat tulleet ja missä taistelevat.

Vauhtia ja kovuutta on Laitisen mukaan enemmän naisten otteluissa verrattuna alle 18-vuotiaiden MM-peleihin.

– Alle 18-vuotiaiden turnauksessa Yhdysvaltoja vastaan pelattu ottelu alkoi olla aika lähellä naisten tasoa, mutta aika iso ero on verrattuna muuten, Laitinen kertoo.

Noora Räty (vas.) ja Meeri Räisänen eivät ole tällä kaudella pelanneet vielä samassa turnauksessa leijonapaidoissa. Kuva: AOP

Peli ja pelaajat priimakuntoon

Venäjän EHT-turnauksesta lähdetään Mustosen mukaan hakemaan pelaajavalintojen lisäksi voittoa ja viimeisten pelillisten asioiden viilaamista.

– Pelilliset asiat yritämme hioa Venäjällä niin, että olemme valmiita, kun kiekko tippuu jäähän Espoossa.

Pelifilosofiaa Mustonen rakentaa joukkueen luotsina jo viidettä vuotta. Pekingin olympialaisiin saakka naisleijonien peräsimessä jatkavan Mustosen mukaan Venäjällä painetaan tuttuja asioita takaraivoon ja painotetaan huolellisuutta.

– Valmistaudutaan siihen, ettei kahvihetkiä voi ottaa ja nukkua välillä. Asioista tulee rutiinia.

Pelillisten viilausten tekeminen MM-turnausta varten ei ole Mustosen mielestä ongelmallista yhdistettynä viimeisten pelaajanäyttöjen antamiseen.

– Tämä on huippu-urheilua, jokainen tietää, että paikoista tapellaan. Ei se sen kummempaa ole.

Kenties yksi suurimmista kysymyksistä MM-turnausta ajatellen on se, onko Suomen ykkösmaalivahtina Noora Räty vai Meeri Räisänen. Ensi viikon turnauksen peluuttamiseen Mustonen ei ota vielä sen enempää kantaa.

– Meillä on edessä kolme peliä. Toinen pelaa kaksi ja toinen yhden. Jako selviää aikanaan.

Kaiken kaikkiaan Mustosella on keväästä ja tulevista kotikisoista "hyvä kutina".

– Jos säästymme loukkaantumisilta, meillä on varmasti historian paras joukkue.

Lue myös: