1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ruotsi jyräsi erikoistilanteilla Suomen jääpallomiehet MM-kisoissa – sata vuotta sitten osat olivat vielä toisinpäin

Ruotsi oli tyly isäntä Suomelle jääpallon miesten MM-kisoissa ja voitti maalein 6-0 (1-0).

Jääpallo, Ruotsi-Suomi (arkistokuva) Kuva: EPA

Suomi taisteli Ruotsin Alessa pelatussa kamppailussa mainiosti vielä ensimmäisen puoliajan, mutta tauon jälkeiset MM-isäntien kaksi nopeaa erikoistilannemaalia kasvattivat johdon 3-0:aan, jonka jälkeen Antti Parviaisen suojattien suurin vastarinta kaikkosi.

Kuusi maalia kaikkiaan tehtaillut Ruotsi summasi kaksi maalia rangaistuslyönneistä, kaksi kulmista sekä yhden Suomen pallonmenetyksestä.

– Emme iskeneet omista paikoistamme maalia, ja Ruotsi sen sijaan teki. Pelimme tosin aukesi ja hajosi aika tavalla toisen puoliajan alussa 2–0 - ja 3–0-osumien jälkeen, myönsi Parviainen ihan suoraan.

Vaikka Suomi hävisi ottelun tylyin tennislukemin, niin kulmalyönnit kirjattiin kuitenkin hävinneille 7-6. Jääpallossa tällainen tilasto on tuiki harvinainen.

– Meidänkin olisi pitänyt hyödyntää jotain seitsemästä kulmasta, mikä kertoo tietysti sitä, että pääsimme vastustajan päätyyn, saimme painetta ja myös tilanteita syntyi, ynnäsi päävalmentaja.

Maanantain tulokset tiesivät käytännössä sitä, että Suomi pelaa MM-turnauksessa kaksi kertaa Venäjää vastaa. Keskiviikkona on ensin edessä runkosarjapeli ja sitten kun Suomi etenee (vaatinee ehkä ensin 1. pudotuspelikierroksella USA-voiton) MM-välieriin, niin Suomi kohtaa vielä toistamiseen punakoneen.

Ruotsi-Suomi, jääpallon MM-kisat 2019 Kuva: Jukka Koskinen

Ruotsi nousi samalla kotiturnauksen ykkössuosikiksi, sillä sinikeltaiset kaatoivat pari päivää sitten hallitsevan maailmanmestarin Venäjän maalein 6-4. Kazakstan on pelkkä suupala A-lohkossa, jossa se hävisi ensin Suomelle 0-9 ja Venäjälle peräti 1-22.

Antti Parviaisen valmentamalle Suomelle MM-kulta on edelleen se suuri unelma. MM-pronssi on joukkueelta minimisuoritus. Suomi on ollut kahtena edellisenä vuotena MM-pronssilla ja joukkueen ainoa maailmanmestaruus on vuodelta 2004, jolloin Ari Holopainen valloitti MM-kisojen maalikuninkuuden.

– Pitää muistaa, että olemme tällä kaudella voittaneet Ruotsin jo kahdesti. Sen uusiminen vaatii kyllä sen, että onnistumme ottelun alussa. Tavoitteemme on MM-finaali ja pitää myös uskaltaa unelmoida mestaruudesta. Tämän kasassa olevan joukkueemme parhaat vuodet ovat vasta kahden, kolmen vuoden kuluttua, paljasti Parviainen.

Suomella on koossa tasainen, jopa yllättävän taitava ja luisteleva joukkue, jossa runko on tottunut pelaamaan keskeisissä rooleissa vaativassa Ruotsin pääsarjassa.

Ensimmäinen Suomen miesten jääpallomaaottelu (siirryt toiseen palveluun) pelattiin lähes päivälleen sata vuotta sitten. Koitos oli itsenäisen Suomen ensimmäinen virallinen maaottelutapahtuma kaikki lajit huomioiden. Vuonna 1919 Suomi nujersi Ruotsin luvuin 4-1 ja valtion päämies Carl Gustaf Emil Mannerheim ampui Helsingissä pelatun ottelun aloituslaukauksen.