Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Uskomaton Djokovic jahtaa sittenkin Federerin ennätystä ja ensimmäistä oikeaa Grand Slamia 50 vuoteen – on esitettävä kysymys, josta Federerin fanit eivät pidä

Novak Djokovic esitti Australian avoimissa niin korkeatasoista peliä, että puheet historiallisista saavutuksista saivat lisää vauhtia.

urheilu
Novak Djokovic.
Getty Images.

Novak Djokovic vietti vuoden 2017 jälkimmäisen puoliskon Wimbledonin jälkeen sairastuvalla toipumassa olkapäävammasta, joka oli haitannut hänen pelaamistaan edelliset puolitoista vuotta.

Vuoden 2018 alussa hän palasi kentille, mutta paluu oli vaikea. Australian avointen neljännen kierroksen tappion jälkeen Djokovic meni vielä pieneen operaatioon. Sen jälkeen keväällä tulokset olivat vielä erittäin vaisuja. Siinä vaiheessa monet uskoivat Djokovicin uran huipulla olevan ohi. Osa asiantuntijoista piti mahdollisena nousua takaisin kärkipelaajien joukkoon, mutta tuskin kukaan uskoi sellaiseen dominointiin, mitä nyt on nähty.

Kesää kohti tulokset alkoivat parantua. Wimbledonissa Djokovic sitten jo voitti mestaruuden ja siitä lähti hurja voittoputki. Grand Slam -turnauksissa serbi ei ole siitä lähtien hävinnytkään, vaan Wimbledonin jälkeen hän on juhlinut mestaruutta myös US Openissa ja Australian avoimissa.

Sunnuntainen Australian avointen finaaliesitys oli Djokovicilta uskomattoman kova. Rafael Nadalin peliesityksiä oli ihasteltu läpi turnauksen, kun espanjalainen oli jyrännyt finaaliin häviämättä erääkään. Loppuottelussa Nadalilla ei ollut pienintäkään mahdollisuutta, kun huikeita lyöntejä jatkuvasti viljellyt ja lähes virheettömästi pelannut Djokovic iski taululle luvut 6–3. 6–2, 6–3.

Finaalin jälkeen puheet siitä, mihin Djokovic vielä pystyy, alkoivat virrata villisti. Seitsemänkertainen Grand Slam -turnausvoittaja Mats Wilander kutsui Djokovicin esitystä "absoluuttiseksi täydellisyydeksi". (siirryt toiseen palveluun) Edellisen oikean Grand Slamin – eli kaikkien neljän suurturnauksen voiton samana vuonna – tehnyt Rod Laver piti Djokovicin peliä niin vahvana, että hän uskoo serbin pystyvän tekemään saman tempun.

Djokovicilla on kieltämättä mahdollisuus moniin historiallisiin saavutuksiin. Tällä hetkellä hän on vähintään yhden askeleen muiden yläpuolella. Nadal ja Roger Federer eivät pysy vauhdissa mukana, eikä nuori polvi ole vieläkään noussut samalle tasolle, vaikka varsin korkealle moni on jo noussut.

Ensimmäisenä ja realistisimpana tavoitteena on niin sanotun "Nole Slamin" uusiminen. Alunperin alettiin puhua "Serena Slamista" Serena Williamsin mukaan. Se tarkoitti neljän peräkkäisen Grand Slam -turnauksen voittamista, mutta niin, että ne eivät ole saman kalenterivuoden aikana. Djokovic teki saman tempun vuosina 2015–16, jolloin hänellä oli edellinen täydellisen dominoinnin vaihe. Ensimmäisen kerran Djokovic oli täysin omalla tasollaan jo kaudella 2011.

Novak Djokovic.
Getty Images.

Djokovicilla on siis jo kolme neljäsosaa uudesta "Nole Slamista" tehtynä. Vielä pitäisi voittaa Ranskan avoimet touko-kesäkuussa. Se on ehkä se vaikein tehtävä, jos mukana on Roland Garrosin käsittämättömät 11 kertaa voittanut Nadal. Australian finaalin jälkeen ei tunnu kuitenkaan yhtään mahdottomalta, että Djokovic löisi Nadalin myös Ranskassa. On kuitenkin muistettava, että Ranskan avoimissa Djokovic ja Nadal ovat kohdanneet seitsemän kertaa ja niistä Djokovic on voittanut vain yhden.

Grand Slamista, siis siitä aidosta ja oikeasta Grand Slamista, on yleensä turha puhuakaan tässä vaiheessa, kun vasta ensimmäinen etappi on selvitetty. Se on osoittautunut miesten tenniksessä 50 vuoden ajan mahdottomaksi. Edellisen kerran siihen pystyi siis Rod Laver vuonna 1969. Monilla pelaajilla on ollut vahvoja vuosia sen jälkeen, mutta kaiken pitää osua kohdalleen, jotta Grand Slamin voi saavuttaa. Djokovicin pelitaso on nyt kuitenkin sellainen, että sekin ajatus tulee väkisinkin mieleen. Olisihan se hieno ajankohtakin, tasan 50 vuotta edellisen kerran jälkeen.

Realistisempi tavoite olisi Roger Federerin 20 Grand Slam -turnausvoiton ennätys. Federerin saavuttaminen alkoi näyttää vaikealta Djokovicin ongelmien aikana, varsinkin kun Federer vielä otti lisää titteleitä sillä aikaa. Nyt se on kuitenkin jälleen huomattavasti lähempänä, viiden mestaruuden päässä.

Viisi mestaruutta lisää ei tunnu mahdottomalta tässä iskussa olevalle Djokovicille. Se on kuitenkin vielä pitkä matka. Yhtään titteliä ei kuitenkaan tule helposti. Lisäksi siinä välissä on vielä Nadal. Grand Slam -turnausvoittojen lukumäärä on siis nyt Federerillä 20, Nadalilla 17 ja Djokovicilla 15.

Kaiken tämän jälkeen täytyy myös kysyä ääneen kysymys, josta ainakaan Federerin suuret fanit eivät pidä: pelaako Djokovic kaikkien aikojen parasta tennistä? Kysymykseen voi vastata puhtaasti numeroiden perusteella, kuten edellisessä kappaleessa. Silloin Federer on ainakin vielä ykkönen.

Grand Slam -turnausvoittoja ei kuitenkaan ole aina samalla tavalla käytetty pelaajien suuruuden mittarina, joten se ei tee oikeutta menneiden vuosikymmenien pelaajille. Ennen tenniksen avoimen ajan alkua vuonna 1968 tilanne oli erilainen, kun ammattilaiset pelasivat omia kisojaan eivätkä olleet mukana Grand Slam -kisoissa. Lisäksi 1970-luvulla ja vielä 1980-luvun alussa läheskään kaikki pelaajat eivät matkustaneet Australian avoimiin. Esimerkiksi Björn Borg pelasi vain kerran nuorena Australiassa.

Nykypäivän pelaajia voi vertailla voittojen perusteella ja siinä suhteessa muutaman vuoden kuluttua nähdään, mihin lukuihin viime vuosien superkolmikko päätyy. "Paras tennis" on kuitenkin viime kädessä subjektiivinen mielipide, johon ei ole oikeaa vastausta. Djokovicin esimerkiksi Australiassa esittämä pelitaso on kuitenkin vahva ehdokas aivan ehdottomalle huipulle.

Lue myös:

Häikäisevältä Djokovicilta täydellinen tennisklinikka – finaaliin murskavoitoilla jyrännyt Nadal jäi totaalisesti jalkoihin

Tätä et voi katsoa nauramatta – Djokovic sai aikaan hysteerisen naurunremakan lehdistötilaisuudessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat