Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Rallin MM, Saksa, ennakko
  • Urheiluruutu
  • Kuka olisi uskonut
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special

Suomella lähes 20 vuoden mitaliton putki yleisurheilun EM-halleissa – "On ollut vähän kuiva kausi"

Tällä hetkellä kolme suomalaista yleisurheilijaa on Euroopan tilaston kolmen parhaan joukossa. EM-mitaliehdokkaat ovat silti vähissä.

yleisurheilu
Simo Lipsanen.
Simo LipsanenAOP

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen on asettanut yhdeksi tämän kauden päätavoitteekseen EM-hallikisat Glasgow'ssa Skotlannissa. EM-kisaraja on 16,50 ja sen kimppuun Lipsanen käy heti perjantaina Ranskassa, jossa hän avaa kisakautensa.

– En ole koskaan kyseisessä hallissa hypännyt, mutta sen pitäisi olla ihan kovan tason kisa. Siellä on vastassa ainakin Euroopan mestari Nelson Evora ja kovia ranskalaisia, Lipsanen kertoo Yle Urheilulle.

Lipsanen on harjoitellut koko kauden kotimaassa. Lappeenranta–Joensuu-väli on tullut tutuksi, sillä hän siis opiskelee Joensuussa ja kotikaupunki on Lappeenranta.

– Terveenä olen päässyt harjoittelemaan. Viimeiset treenit ovat menneet ihan ok. Olen luottavaisin mielin.

– Minulla on aika isokin painotus EM-halleihin. Sinne on tarkoitus tähdätä oikein kunnolla, sanoo Lipsanen.

Lappeenrantalaisen viime kausi meni hallissa hieman penkin alle, mutta vuonna 2017 hän sijoittui Belgradin EM-karkeloissa seitsemänneksi.

– Tavoitteena on parantaa sitä sijoitusta ja ainahan ennätystä pitää lähteä hakemaan, kertoo Lipsanen, jonka halliennätys on juuri Belgradissa hypätty 16,84.

Paljonko sitten pitäisi hypätä, että pääsee Glasgow'n EM-kisoissa hyville sijoille?

– Siinä 17 metrissä pyörivillä tuloksilla ollaan hyvillä sijoilla, tietää ulkoradoilla toissa kesänä ennätyksensä 17,14 hypännyt Lipsanen.

"Vähän on ollut kuiva kausi"

Koska Dohan MM-kisat ovat vasta normaalia myöhempänä ajankohtana syksyllä, monille sinne tähtääville urheilijoille EM-hallikisat ovat hyvä oman kunnon tarkistuspiste.

– Itse koen hyväksi asiaksi, että on hallikisat. Näkee vähän mihin suuntaan on menossa, toteaa Lipsanen.

Suomalaismenestystä EM-halleissa saa hakea aika kaukaa. Viimeisin sinivalkoinen EM-mitali hallikisoista irtosi nimittäin vuonna 2000, kun Timo Aaltonen työnsi tuloksella 20,62 kuulakultaa Gentissä Belgiassa.

– Melkein 20 vuotta. Se kuulostaa aika pitkältä ajalta. Kyllä on ollut vähän kuiva kausi, letkauttaa tiedosta hieman yllättynyt Lipsanen ja naurahtaa.

Mäkelä Euroopan tilastokakkonen

Tähän mennessä viisi suomalaisurheilijaa on rikkonut maaliskuisten EM-hallikisojen tulosrajan. Lisäksi peräti kolme suomalaista on tämän hetken Euroopan tilastossa kolmen parhaan joukossa. Tosin täytyy muistaa, että kausi on vasta aluillaan.

Kaksi vuotta sitten Belgradissa Suomen EM-hallijoukkueeseen kuului 11 urheilijaa. Jos kaikki pysyvät terveinä ja onnistumisia tulee, niin tämän vuotinen EM-joukkue on suurin piirtein samaa kokoluokkaa. Mahdollisia mitaliehdokkaita ei kuitenkaan ole montaa.

Kristiina Mäkelä
Kristiina MäkeläEPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Yksi heistä on kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä. Hän avasi hallikautensa hyvin loikkimalla ensimmäisessä kisassaan 14,02 ja on tämän hetken Euroopan tilaston kakkonen.

Mäkelä on parhaimmillaan ollut MM-halleissa kuudes vuonna 2016 ja EM-hallikisoissa sijalla kahdeksan vuonna 2017. Hyvävireisen viime kesän perusteella näyttää, että täydellisesti onnistuessaan Mäkelä voisi olla EM-hallissa jopa mitalin syrjässä kiinni.

Pikajuoksujen rajoja kovennettu

Pika- ja aitajuoksuissa Suomen Urheiluliitto on tiukentanut EAA:n eli Euroopan yleisurheiluliiton EM-tulosrajoja.

Suomalaisille miesten 60 metrin tulosraja on 6,72, kun järjestäjien raja olisi 6,78. Nykysprinttereistä vain Eetu Rantala on urallaan onnistunut alittamaan rajan ja Samuli Samuelssonin ennätys on tasan 6,72. Mutta aivan muutaman sadasosan päässä ovat viime kesän viestitähdet Otto Ahlfors (6,74) ja Samuel Purola (6,75).

Myös naisten 60 metrin sileän rajaa on ruuvattu tiukemmaksi 7,42:sta 7,40:een.

Yksi mahdollinen rajan rikkoja voisi olla Petteri Jousteen valmennukseen siirtynyt Anniina Kortetmaa. Hänen ennätyksensä 60 metrillä hallissa on 7,36.

Myös sveitsiläistalliin siirtynyt Hanna-Maari Latvala on takavuosien hallikisoissa ollut Suomen arvokisajoukkueen vakiokalustoa. Hänen ennätyksensä 7,25 on kuuden vuoden takaa.

Reetta Hurske.
Reetta HurskeAOP

Näyttää siltä, että naisten aidoista lähtee EM-halleihin täysi edustus eli kolme urheilijaa. Reetta Hurske ja Matilda Bogdanoff ovat jo alittaneet EM-rajan 8,20 ja hyvässä talvikunnossa oleva Nooralotta Neziri tehnee saman. Neziri aloittaa Lipsasen ohella kilpailukautensa perjantaina Ranskassa.

60 metrin aitojen SE-nainen (7,97) Neziri ja hyvään vireeseen tällä kaudella päässyt tamperelainen Hurske ovat onnistuessaan jopa EM-finaalitasoa. Marginaalit ovat tässä lajissa todella pieniä, mutta alle 8 sekunnin suoritus välierissä riittänee finaaliin. Hurske on tällä hetkellä ajallaan 8,04 Euroopan tilaston kolmas.

Miesten 60 metrin aidoissa SUL on tiukentanut EM-tulosrajaa peräti 8 sadasosaa ja se on nyt 7,80. Siitä huolimatta tammikuussa hyvän Teneriffan leirin tehnyt Elmo Lakka on vahva ehdokas rajan alittajaksi. Lakan ennätys on 7,76 kolmen vuoden takaa.

Pituusmies Väyrynen vain sentin päässä EM-paikasta

Kestävyysjuoksija Topi Raitanen kertoi Ylelle, ettei hän tavoittele paikkaa EM-hallijoukkueeseen. Hän aikoo kuitenkin juosta SM-halleissa Kuopiossa.

Myös esteiden SE-nainen Sandra Eriksson jättänee EM-hallit väliin.

Sen sijaan viime kesänä EM-kisoissa Suomea kahdella matkalla edustanut maileri Sara Kuivisto tavoittelee Glasgow'n EM-rajaa sekä 1500 (4.18,00) että 800 metrillä (2.05,00).

Pituushyppääjä Henri Väyrynen hyppäsi kauden ensimmäisessä kisassaan Oulussa tuloksen 794, mikä jää EM-rajasta vain sentin. Tulosraja on varsin kova, sillä Väyrynen on tällä tuloksellaan Euroopan tilaston kakkosena ja vahva ehdokas EM-joukkueeseen.

Lisäksi seiväshyppääjä Minna Nikkanen saattaa yltää tulosrajaan 450. Hänen kauden parhaansa on 432. Wilma Murto hyppäsi jo Australian harjoitusleirin ohessa ulko-olosuhteissa tuloksen 451.

Miesten seipäässä Urho Kujanpään pitäisi parantaa tuoretta halliennätystään 556 yhdeksän senttiä selvitäkseen EM-kisoihin.

Listaan saattaa tulla myös lisää nimiä. Esimerkiksi Mika Halvarin valmennukseen siirtyneen kuulamiehen Arttu Kankaan halliennätys on 20,18 ja EM-raja on 20,15.

Suomen lopullinen EM-hallikisajoukkue valitaan Kuopion SM-hallien jälkeen 21. helmikuuta. Ylen kanavilla nähtävät EM-hallit järjestetään 1.–3. maaliskuuta Skotlannissa.

Lue myös:

Nuoret yleisurheilijat saavat valmennukseen kaivattuja euroja, vaan millä hinnalla? Urheiluliiton uusi kumppani on virheellisestä markkinoinnista moitittu lisäravinneyritys, joka pöyristyttää ravitsemusasiantuntijoita

Seivästähti Wilma Murron elämä meni uusiksi – isojen muutosten jälkeen tavoitteena on voittaa kultaa ensi kesänä

Olympiavoittaja Röhler tuli Suomeen opettamaan nuorille keihäänheittoa ja harjoittelua – paluu entisaikojen keihäsmahdiksi on kovan työn takana

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat