Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Hiihdon MM-kisoihin lisättiin viime tingassa uusi laji – Suomi harkitsee kisaohjelmaan yllättäen lisättyyn kilpailuun osallistumista

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala uskoo, että naisten mäkihypyn joukkuekisa jäi pois alun perin taloudellisista syistä.

mäkihyppy
Julia Kykkänen
Hiihtoliitto ei ole vielä päättänyt, lähteekö Seefeldiin edustus naisten mäkihypyn joukkuekisaan. Kuvassa Julia Kykkänen.AOP

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti keskiviikkona, että Seefeldin MM-kilpailuissa hypätään naisten joukkuemäen kilpailu. Lisäys lajiohjelmaan tuli myöhään, sillä lajissa kisataan jo 26. helmikuuta.

FIS:n kokouksessa päätettiin naisten joukkuemäen kilpailun lisäämisestä jo viime keväänä. Seefeldin kisajärjestäjä kuitenkin kieltäytyi lisäämästä sitä ohjelmaan.

Suomen hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala arvelee alkuperäisen syyn lajin jättämiseen pois Seefeldin kisoista olevan taloudellinen.

– Naisten mäkihyppy on yleensäkin järjestäjälle taloudellisesti negatiivinen. Siinä ei ole sellaisia tuottoja kuin miesten mäkihypyssä, Kulmala sanoo.

– Voi olla, että kisojen mediaoikeuksien haltija on suostunut korvaamaan kustannuksia.

Suhtautuminen naisten mäkihyppyyn ja yhdistettyyn on ollut viime vuosien ajan Kulmalan näkemyksen mukaan myönteinen.

Faktaa on kuitenkin se, että naisten mäkihypyssä harrastajamäärät ovat pienet ja miesten mäkihypyssä liikkuu moninkertaisesti enemmän rahaa kuin naisten mäkihypyssä.

– Tasa-arvoisen urheilun puolesta naisten joukkuemäen lisääminen on loistava juttu. Kun raha tulee kaupallisilta markkinoilta, tasa-arvoisuuden kiinni kurominen on haasteellista, Kulmala harmittelee.

Suomen osallistuminen joukkuemäkeen on vielä epävarmaa

Se, lähettääkö Hiihtoliitto joukkueen naisten joukkuemäkeen, on vielä päättämättä. Alun perin tarkoitus oli lähettää uskottava kahden naisen ja kahden miehen joukkue mäkihypyn sekajoukkuekilpailuun.

Naisten joukkuekilpailuun pitäisi saada kokoon neljän naisen joukkue, mikä on suomalaisittain kiven alla.

– Meillä on juuri neljä naishyppääjää, joiden voisi äärimmillään kuvitella pystyvän suoriutumaan kilpailun läpi. Mutta ovatko nämä hyppääjät MM-kilpailutasoisia, sitä harkitsemme parasta aikaa, Kulmala kertoo.

Joukkue pitäisi ilmoittaa naisten joukkuekilpailuun 5. helmikuuta mennessä. Kulmalan mukaan joukkuetta ei lähetetä kisoihin vain osallistumisen ja kilpailukokemuksen hankkimisen ilosta.

– Perusteena on se, että urheilija pystyisi kilvoittelemaan sillä tasolla, että se on mielekästä, Kulmala sanoo.

Naisten yhdistetyssä nähtiin viime viikolla historiaa, kun nuorten MM-kisoissa Lahdessa kilpailtiin ensimmäistä kertaa lajin naisten maailmanmestaruuksista.

Mika Kulmala näkee naisten yhdistetyn tulevan lisätyksi myös aikuisten MM-kisojen ohjelmaan lähivuosina. Ennen sitä tarvitaan kuitenkin lajille maailmancup-sarja.

– Uskoisin, että laji voidaan saada mukaan Obersdorfin MM-kisoihin 2021, Kulmala sanoo.

Jos naisten mäkihypyssä on taloudellisia haasteita, on niitä naisten yhdistetyssä senkin edestä. Edes miesten yhdistetyn maailmancupin osakilpailut ovat harvoin järjestäjille rahasampoja. Kulmala toivoo, että tiukasta taloustilanteesta huolimatta naisten yhdistetty nähtäisiin pian myös arvokisoissa.

Lue myös:

Julia Kykkänen tekee tasaista työtä maailmancupissa – Pieni tulosparannus ja jälleen pisteillä

Yhdistetyn tytöt pääsivät vihdoin MM-tasolle – talviurheilun tasa-arvossa riittää tekemistä

Yhdistetyn historiallinen ensimmäinen naisten MM-kulta Japaniin – Niittykoski nuorten miesten kilpailussa kahdeksas

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat