Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Timo Favorin on jakanut jääkiekkokaukaloissa oikeutta jo 22 kautta – Tamperelaistuomari saa 1000 ottelua täyteen osuvasti paikalliskamppailussa Hakametsässä

Kuluva kausi on Timo Favorinille jo 22:s SM-liigassa. Neljä kertaa Vuoden liigatuomariksi valittu Favorin on kyennyt menestymään niin kolmen kuin neljän tuomarin järjestelmän aikakaudella.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Timo Favorin jääkiekkotuomari
Timo FavorinTomi Hänninen

Timo Favorin yltää perjantaisessa jääkiekon SM-liigaottelussa Ilves–Tappara merkkipaaluun, johon kukaan suomalaistuomari ei ole aiemmin yltänyt. Favorin saa täyteen 1000 tuomittua pääsarjaottelua. Lukuun on laskettu mukaan niin runkosarja- kuin pudotuspeliottelut sekä kolme Ruotsin pääsarjassa, Ruotsin vaihto-ohjelman kautta, silloisessa Elitserienissä (nyk. SHL) tuomittua kamppailua.

Ensimmäisen kerran Favorin nähtiin liigakaukalossa kaudella 1997–98, kun vielä elettiin yhden päätuomarin ja kahden linjatuomarin aikaa. Tuolloin 28-vuotias oikeudenjakaja sai tuomittavakseen avauskierroksella pelatun ottelun Lukko–KalPa, joka päättyi kotijoukkueen 5–1-voittoon. Tuohon aikaan liigaan oli huomattavan vaikeaa päästä mukaan, koska päätuomaripaikkoja oli jaossa vain reilu 10 kappaletta.

– Kyllä peli on jäänyt mieleen. Ei sitä sillä lailla jännittänyt, olihan takana seitsemän vuotta I-divisioonassa. Liigaa tuomitsi silloin vain 13 päätuomaria, ja yksin piti selvitä pelin viemisestä eteenpäin, Favorin muistelee.

Tuohon aikaan runkosarjassa pelattiin vain 48 ottelua. Favorinin plakkariin kertyi 20 SM-liiga- ja kansainvälisen vaihto-ohjelman kautta kolme Elitserienin ottelua.

– Olihan se hienoa päästä heti ensimmäisellä kaudella tuomitsemaan liki puolella ottelukierroksista. Ensimmäinen kauteni meni hyvin, vaikka olihan siinä vielä paljon opettelemista. Pelin taso ja vaatimukset olivat aivan eri maailmasta ykkösdivisioonaan verrattuna, medianäkyvyydestä puhumattakaan, Favorin sanoo.

Kiekkoura vaihtui opintoihin ja tuomarin tielle

Favorin oli nuorempana lahjakas jääkiekkoilija. Lahtelaisen kiekkoilun kasvatti oli aikoinaan B-juniorien SM-sarjan toiseksi paras pistemies heti TPS:n Kai Nurmisen jälkeen. Pelihommat saivat kuitenkin jäädä armeijan jälkeen, kun Favorin muutti yliopisto-opintojen perässä Turkuun.

– Olin reserviupseerikoulussa, kun suoritin erotuomarikurssin. Päätin lähteä mukaan 20-vuotiaana ja heti alusta asti tuomarointi oli tavoitteellista.

Nousujohteinen ura sai jatkoa ja tuomittavien otteluiden määrät nousivat kausi kaudelta. Kansainvälisiin arvoturnauksiin Favorin pääsi ensimmäisen kerran jo vuonna 1999 tullessaan valituksi tuomariksi alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin. Hyvät otteet kotimaisissa ja kansainvälisissä kaukaloissa poikivat paikan MM-kisoihin keväällä 2003 ja vuonna 2006 hänet nähtiin olympialaisissa.

– Torinon olympialaiset ovat urani ehdoton huippukohta, sillä NHL-pelaajat olivat mukana turnauksessa ja siten myös NHL-tuomarit. Olin siellä yksi kuudesta eurooppalaisesta tuomarista, Favorin kertoo.

Liigan parhaaksi erotuomariksi Favorin on valittu neljä kertaa: vuosina 2004, 2007, 2008 ja viimeisimpänä 2017. Hän on ollut tuomitsemassa SM-liigafinaaleja useita kertoja, mutta viimeisenä kuutena keväänä maantiede on vaikuttanut osittain finaalinimeämisiin.

– Tappara on ollut nyt kuusi kertaa peräkkäin finaaleissa ja maantieteellisen esteellisyyden vuoksi en ole saanut pelejä tuomittavaksi, pois lukien keväällä 2017. Pidän kuitenkin yhtenä urani huippuhetkistä myös pääsyä tuomariksi Suomen viralliseen 100-vuotisjuhlaotteluun, joka pelattiin Kaisaniemen puistossa HIFK:n ja Kärppien välillä. Silloin päälläni oli urani hienoin erotuomaripaita, Favorin innostuu.

Favorin tekee siviilityönään opettajan töitä. Favorinin poikkeuksellisen pitkä tuomariura ei olisi ollut millään muotoa mahdollista ilman työnantajan suomaa joustavuutta.

– Jääkiekko on antanut paljon eväitä kouluelämään, mutta sama on myös toisinpäin. Olen saanut tehdä pelipäivinä lyhyitä työpäiviä ja siitä lähtee isot kiitokset rehtoreille, joita minulla on ollut tämän matkan varrella, Favorin kiittää.

Lue myös:

Jari Levoselle 900 ottelua täyteen jääkiekon SM-liigan päätuomarina

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat