Enni Rukajärvi ja Martti Jylhä kiihdyttävät ympäristötekojaan – nyt sijoitetaan soihin

Protect Our Winters Finland -ilmastojärjestön lähettiläät sijoittavat soiden ennallistamiseen. Ojitetun suon ennallistaminen lopettaa hiilen karkaamisen ilmaan.

hiihtolajit
Enni Rukajärvi
Enni Rukajärvi on menestynyt lumilautailija, joka on huolestunut ilmastonmuutoksesta.Al Bello / Getty Images

Ilmastonmuutos uhkaa talviurheilumahdollisuuksia. Monet talviurheilulle suotuisat pohjoiset ja vuoristoiset alueet lämpenevät tuplavauhtia globaaliin keskiarvoon verrattuna.

Protect Our Winters Finland -ilmastojärjestön lähettiläinä toimivat lumilautailija Enni Rukajärvi ja maastohiihtäjä Martti Jylhä ovat puhuneet urheilun ilmastovaikutuksista jo pitkään. Nyt kaksikko on päättänyt sijoittaa kahdeksan muun POW-lähettilään kanssa Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssin kautta soiden ennallistamiseen.

Suot ovat tärkeä hiilivarasto ja apu kamppailussa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ojitetun suon ennallistaminen lopettaa hiilen karkaamisen ilmaan ja palauttaa hiilensidonnan turpeeseen.

Jylhä haluaa antaa panoksensa soiden ennallistamiseen sekä hiilivarastojen suojeluun ja kasvattamiseen.

– Olen jo vähentänyt merkittävästi lentomatkustusta ja kuljen pääsääntöisesti kaikki kotimaan matkat maata pitkin. Sijoittamalla Hiilipörssiin pystyn auttamaan hiilen poistamista ilmakehästä pitkällä aikavälillä. Nyt tarvitaan tekoja ilmaston puolesta monella rintamalla, Jylhä sanoo.

Moninkertainen olympia- ja X games -mitalisti Rukajärvi on muuttanut ruokavaliotaan ilmastoystävälliseksi ja suosii uusiutuvaa energiaa.

– Hiilipörssiin sijoittamisella haluan ottaa lisäaskeleen edistääkseni hiilen pitämistä pois ilmakehästä, Rukajärvi toteaa.

Hiilipörssistä korostetaan, että se ei ole lupa tuhlailevaan ja ilmastoa kuormittavaan elämäntapaan. Se on tarpeellinen lisä muiden ilmastotoimien ohella ja lisäksi portti hiilineutraaliin tai jopa -positiiviseen elämäntapaan.

Lue myös:

Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet – Jättiraportti: Ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat