Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Lentopallon EM, Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • Urheiluruutu

Tuhannen ottelun tuomari Timo Favorin yllätti juhlaottelun jälkeen ja laittoi pillit pussiin – "Jääkiekosta ei jäänyt mitään saavuttamatta"

1 000 pääsarjaottelua riitti kokeneelle ja meritoituneelle jääkiekkotuomari Timo Favorinille. Pieni kysely osoittaa, että pelaajat osaavat arvostaa Favorinia.

urheilu
Timo Favorin
Timo FavorinAOP

Timo Favorin teki kovan päätöksen jättämällä liigakaukalot taakseen saavutettuaan 1 000 tuomitun ottelun rajapyykin. Favorin kuvailee tapaa hänen tyylisekseen, ja näkee parhaaksi antaa tilaa nuoremmille tuomareille.

– Jääkiekossa ei ole jäänyt mitään saavuttamatta. Olen saanut huomattavasti enemmän kuin olisin voinut kuvitellakaan, kun tuomaritouhuissa 20-vuotiaana aloitin, Favorin sanoo.

Favorin toivoo, että Suomessa pystyttäisiin siirtymään ammattilaistuomarijärjestelmään mahdollisimman pian. Se veisi tuomaritoimintaa isoin askelin eteenpäin.

– Ammattilaisasia on ollut tapetilla ainakin 15 vuotta. Kyse on rahasta, mutta myös vakuutus- ja eläketurvasta. Liigaseurojen toimitusjohtajat istuvat rahakirstujen päällä ja heidän pitäisi asia saada ratkaistua. Varmasti tämä asia nousee jälleen esille pelikauden jälkeen, Favorin toteaa.

Favorin paljastaa, että tuomaritehtävien jäädessä taakse jää hänelle aikaa kirjaprojektiin. Ensi vuoden syksynä hänestä on tarkoitus julkaista elämäkertakirja, jossa hänen 22 kautta kestänyttä liigatuomariuraansa käydään läpi.

Toukokuun 19. päivänä Favorinille tulee täyteen tasan 50 vuotta.

– Mietitään sitten mitä tapahtuu, mutta nyt ainakin huilataan, Favorin tuumaa hymyillen.

Pelaajat jakavat suitsutusta erotuomarille

Liigapelaajilta Favorinista kysyttäessä esiin nousee tämän herrasmiesmäisyys ja ammattimaisuus.

– Ammattimies. Ehdottomasti Suomen parhaita tuomareita, joka pystyy myöntämään virheensä ja pitämään linjansa tasaisena, SaiPan varakapteeni Elmeri Kaksonen sanoo.

– Jos pystyy olemaan itselleen ja tekemisilleen rehellinen, pystyy myös kehittymään ja pysymään huipputasolla. Hän on varmasti myös vaativa itselleen ja tuomarikollegoilleen. Osaa kuitenkin olla ytimessä ja keskittyä olennaiseen, laitahyökkääjä jatkaa.

Monet pelaajat arvostavat sitä, että Favorin kuuluu niihin tuomareihin, joiden kanssa pystyy pelin tiimellyksessä keskustelemaan tilanteista.

– Hän on rehellinen, aito, eikä vedä minkäänlaisia rooleja ja osaa olla todellakin oikeudenmukainen. Jos tuomari ei saa pelaajien kunnioitusta, tulee joka ikisestä pelistä yhtä helvettiä, Ässien puolustaja Jyri Marttinen sanoo.

Timo Favorin ja Jarkko Immonen
Timo Favorin (vas.) ja Jarkko Immonen vaihtoivat kuulumisia SM-liigajäillä.AOP

Lauantaina kokoonpanossa ollessaan Marttinen saa täyteen 700 pelattua liigaottelua. Kokenut puolustaja muistaakin myös reilun 10 vuoden takaa erään sattumuksen, johon hän ja Favorin liittyvät.

– Siihen aikaan oli tullut sääntö, että jos maila tippuu kädestä ja vastustaja potkaisee tai siirtää sitä kauemmas, tulee suoraan rangaistuslaukaus. Pelasimme silloin HPK:ta vastaan ja luistelin vastustajan perässä. Vastustaja itse pudotti mailansa ja pelaaja itse vahingossa potkaisi sitä kauemmas. Favorin oli katsonut, että minä potkaisin ja tuomioksi tuli rangaistuslaukaus. Onneksi siitä tilanteesta ei kuitenkaan syntynyt maalia, Marttinen kertoo hymyssä suin.

Tapparan keskushyökkääjä Juhani Jasu saanee täyteen 600 pelattua liigaottelua helmikuun puolivälissä. Jasu on ehdottomasti samaa mieltä siitä, että Favorin kuuluu niihin tuomareihin, joiden kanssa pystyy keskustelemaan.

– Joskus tulee juteltua myös ihan niitä näitä. Usein keskustelu kääntyy siihen, että jostain tilanteesta on ollut epäselvyyttä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tuomari saa pelaajien kunnioituksen, jos pystyy myöntämään virheensä, ja Favorin pystyy, Jasu sanoo.

TPS:n takalinjoilla luutiva Ilkka Heikkinen pitää Favorinia jämäkkänä tuomarina, jolta löytyy tarvittaessa vanhan liiton auktoriteettia. Heikkinen kertoo jokin aika sitten ottelun tiimellyksessä sattuneesta tapauksesta.

– Tässä hiljattain tuli hieman purnattua Favorinille ja hän antoi minulle kympin. Jatkoin vielä hieman purnaamista ja hän kysyi, että haluanko toisen. Olin sitten hiljaa ja vältyin suihkukomennukselta, Heikkinen hymähtää.

Favorinista tuli ensimmäinen suomalainen jääkiekkotuomari, joka on tuominnut 1 000 pääsarjaottelua.

Lue myös:

Ville Niemiseltä meni vati totaalisesti nurin – näin pikkutakki ja juomapullo lensivät kaukaloon

Timo Favorin on jakanut jääkiekkokaukaloissa oikeutta jo 22 kautta – Tamperelaistuomari saa 1000 ottelua täyteen osuvasti paikalliskamppailussa Hakametsässä

Timo Favorin muisteli vanhoja juhlaottelunsa jälkeen: "Palaute tuli postin välityksellä 3-4 päivää myöhässä"

Kokenut SM-liigatuomari kaipaa pelaajilta harkintaa kaukalossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat