Suora

  • Elävä arkisto esittää

Jussi Jokinen otti itse yhteyttä Kärppiin ja nyt on edessä ikimuistoinen paluuilta Oulussa: "Liekki, rakkaus ja intohimo on edelleen kova"

Oulun Kärppiin siirtynyt yli 900 NHL-pelin konkari Jussi Jokinen kertoo, että maailman kiertäminen jääkiekon parissa on nyt ohi.

urheilu
Jussi Jokinen
Pekka Loukkola / Yle

OULU. Jussi Jokisen paluusta Kärppien SM-liigajoukkueen riveihin spekuloitiin jo ennen joulutaukoa, mutta arvostetun hyökkääjäveteraanin comeback varmistui viime sunnuntaina, kun Jokisen pelaajasopimuksesta Kärppiin tiedotettiin lopullisesti. Mies itse saapui Floridasta kotiseudulleen samana päivänä.

– Olihan se aika mielenkiintoista tulla Floridan paahtavasta helteestä suoraan 15 asteen Pohjois-Suomen pakkasiin, Jokinen naurahtaa Yle Urheilun haastattelussa.

Raksilan jäähallin hiljaisella yritysklubilla Jussi Jokinen istuu aamulla tyynenä, pelaaja-uransa vaiheita ja nykytilannetta tarkkaan analysoiden. Lokakuussa 35-vuotiaalle konkarille ei löytynyt yrityksestä huolimatta paikkaa enää NHL:stä, mutta ajatus Kärpistä alkoi muhia voimakkaana syksyn edetessä.

– Sveitsin lyhyen reissun (Lugano) jälkeen minulle tuli vahva tunne, että nyt haluan palata kotiin. Sveitsissä kaikki meni hyvin, mutta olen viimeiset puolitoista vuotta kiertänyt siellä sun täällä monessa eri joukkueessa, mutta nyt tuli tunne, että kiertämiset on kierretty, Jussi Jokinen taustoittaa.

Jussi Jokinen
AOP

Oli ryhdyttävä ajatuksesta suoraan toimeen.

– Soitin Kärppien puheenjohtajalle (Tommi Virkkunen) ja hän kävi valmennusjohdon kanssa läpi, onko minulle käyttöä joukkueessa. Kun sieltä sain vihreää valoa niin tuli hieno ja turvallinen fiilis vetää taas Kärppä-paita päälle, hän fiilistelee.

– Liekki, rakkaus ja intohimo jääkiekkoa kohtaan on minulla edelleen niin voimakas, että haluan edelleen pelata eli minulle oli itsestään selvää, että haluan tulla tänne.

Jokisen tutulle joukkuekaverille ja pitkäaikaiselle ystävälle Lasse Kukkoselle arvostetun NHL-konkarin paluu tuttuun pukukoppimiljööseen on merkityksellinen asia.

– On iso asia koko Kärppien organisaatiolle, että Jussi halusi palata. Oli hienoa, että hän koki Kärpät niin tärkeäksi asiaksi, että halusi tulla meidän mukaan. On mukava nähdä Jussi taas kopissa tekemässä hommia, Kukkonen iloitsee.

– Hänellä on edelleen intohimoinen suhtauminen peliin. Siinä mielessä mikään ei ole muuttunut siinä Jussissa, joka lähti täältä aikanaan maailmalle 2000-luvun alkupuolella.

Taito, pelikäsitys ja pelin ymmärrys säilyvät aina

Jussi Jokinen on aina tunnettu pelitaitavana, fiksuja liikkeitä kaukalossa tekevänä taitopelaajana. Jokinen on myös kuulunut lukemattomien valmentajiensa luottopelaajien joukkoon läpi uransa. Kärpät saa 950 NHL-pelin konkarista rutkasti lisäarvoa eri pelitilanteisiin.

– Päävalmentaja (Mikko Manner) on seurannut paljon NHL:ää ja myös minunkin pelejäni eli hän tietää tasan tarkkaan millainen pelaaja olen, mitkä ovat vahvuuteni ja heikkouteni, Jussi Jokinen toteaa.

– Uskon, että tätä taustaa vasten Mikko osaa laittaa minut pelitilanteissa niihin paikkoihin, missä vahvuuteni tulevat esiin. Haluan tuoda joukkueeseen oman esimerkkini ja oman johtajuuteni mitä olen oppinut maailmalla vuosien varrella, hän muistuttaa.

Voisi kuvitella, että Jokisen valtavalla NHL-pelien kokemuksella hän olisi Kärppien valmennukselle tärkeä työkalu ja sparraaja eri pelitilanteiden hiomisessa.

Jussi Jokinen Vancouver Canucks
AOP

– En ajattele asiaa näin. Tässä joukkueessa on niin paljon kokemusta ja johtajuutta, että jokainen kokeneempi pelaaja johtaa omalla esimerkillään. Valmennusjohto hyödyntää meitä kokeneempia pelaajia miten parhaaksi näkevät, Jokinen sanoo.

Vaikka Jussi Jokisen pelituntuma syksyllä rajoittui vain alle kymmeneen Sveitsin liigan otteluun, on miehen luotto omiin perustaitoihin silti kova.

– Uskon, että taidot, pelikäsitys ja pelin ymmärrys ovat minulla kunnossa. Eivät ne mihinkään katoa. Ne ovat olleet aina kovimmat vahvuuteni pelaajana ja tulevat aina olemaan, Jokinen vakuuttaa.

– Pelikunto ja pelituntuma ovat suurimmat kysymysmerkit ja niissä minun on oltava kärsivällinen. Jokainen hyvä harjoitus, jokainen hyvä päivä ja jokainen hyvä peli vie niitä eteenpäin, hän jatkaa.

Kolmas mestaruus Kärpissä ja uran jatkaminen?

Kärpissä kaksi mestaruutta (2004, 2005) voittaneen Jussi Jokisen ajatukset ovat paitsi joukkueen arjessa, myös osittain jo kevään pudotuspeleissä.

– Uskon, että kun pudotuspelit aikanaan käynnistyvät niin olen omassa huippukunnossani pelaajana. Alussa on muistutettava itselle kärsivällisyyttä, jos homma ei lähde alussa toimimaan, Jokinen toteaa.

Jussi Jokinen Kärppä-paidassa. Kuva vuodelta 2005
Jussi Jokinen Kärppä-paidassa. Kuva vuodelta 2005 AOP

– Lauantai on minulle varmasti hieno ja tunnelmallinen paluuilta minulle, kun saan pelata minulle rakkaan yleisön ja yhteisön edessä. Siitä eteenpäin on kiva päästä arkeen kiinni sekä siihen, miten joukkueena toimitaan.

NHL:ssä parhaimmillaan 30 maalia kauden aikana takonut Jussi Jokinen ei ole sanonut viimeistä sanaansa jääkiekkoilijana tämän kevään jälkeenkään. Liekki palaa Jokisen sisimmässä.

– Uran päättyminen tähän kauteen on erittäin epätodennäköistä. Minulla on edelleen se liekki ja intohimo jääkiekkoon. Haluan jatkaa uraani tämän kauden jälkeenkin, Jokinen sanoo Yle Urheilulle hymyillen.

Jussi Jokisen edellinen vierailu Kärpissä oli syksyllä 2012 NHL:n työsulun aikaan, jolloin hän pelasi kasvattajaseurassaan 21 ottelua näyttävästi piste per peli-tahtia.

Lue lisää:

Kommentti: Jussi Jokinen tuo Kärppiin karismaa, ammattimaista asennetta ja kevään edetessä myös tulosta

Jussi Jokinen palaa Oulun Kärppien riveihin loppukaudeksi

"On kunnia saada joukkueeseen kaikkien aikojen eniten NHL-pelejä pelannut Kärppä-kasvatti"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat