Kaisa Mäkäräisen perintö näkyy menestyksenä – asiantuntijakin hehkuttaa todella harvinaista mitalia: ”En edes muista, milloin viimeksi”

Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka sanoo, että Suomen ampumahiihto ei ole enää yhden menestyjän varassa.

ampumahiihto
Otto Invenius
Soisalon ampumahiihtäjien Otto Invenius loisti perjantaina Slovakiassa nuorten MM-kisoissa.Lehtikuva/Minna Raitavuo

Ampumahiihdon nuorten MM-kisoissa Otto Invenius nosti Suomen mitalisaldon kahteen ottamalla 19-vuotiaiden pikakisasta pronssia. Mitali oli Suomen nuorilta miehiltä ensimmäinen henkilökohtainen kymmeneen vuoteen.

Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka piti Inveniuksen suoritusta todella kovana.

– En muista edes, milloin viimeksi joku suomalainen nuori mies on ottanut mitalin pikamatkalla, Perunka sanoo.

– Normaalimatkalla pystyy yleensä paikkaamaan hyvällä ammunnalla, mutta pikamatkalla menestyessä pitää olla aina hyvä hiihtäjä.

18-vuotias Invenius tunnetaankin kovana hiihtäjänä. Viime vuonna hänellä oli saldona nuorten SM-maastohiihdoista esimerkiksi kaksi hopeaa ja yksi pronssi.

Leppävirtalaissyntyinen Invenius on myös tehnyt kovaa työtä ammuntapenkalla viime vuosina. IBU-cupissa joulukuun alussa Invenius onnistui MM-kisojen tapaan ja selvitti pikakisan vain yhdellä ohilaukauksella. Tuolloin tuli kymmenes sija ja monen kovan maailmantähden päänahka.

MM-kisoissa tuli pystypaikalta kauden ensimmäinen nolla-ammunta oivaan paikkaan.

– Pystyammunta on alkanut toimia. Otto on tehnyt paljon kuivaharjoittelua ja pitoja eri alustoilla. Sillä tavalla hän on saanut vakautta ammuntaan, Perunka kertoo.

Inveniuksen lisäksi Heidi Nikkinen on ottanut Slovakian Osrbliessä suomalaisista MM-pronssia. Perunka iloitseekin, että tällä hetkellä Suomesta löytyy monta hyvää nuorta ampumahiihtäjää.

– Emme ole enää yhden urheilijan varassa. Siellä voisi luetella kahden mitalistin lisäksi kolme maailmancupissakin käynyttä Jenny Fellman, Jaakko Ranta ja Oton veli Tuukka Invenius, Perunka listaa.

Otto Invenius.
Otto Invenius.Niko Aapajärvi/Ampumahiihtoliitto

Suomen ampumahiihdon menestystä jo pitkään harteillaan kantaneen Kaisa Mäkäräisen perintö alkaakin näkyä, kun 2000-luvun taitteessa syntyneet alkavat murtautua huipulle.

– Nyt on tosi kovia hiihtäjiä niin kuin pitääkin olla ja on joskus aiemmin ollut. Varmasti Kaisan menestys on tavallaan onnistunut houkuttelemaan hyviä tyyppejä lajin pariin ja jäämään myös lajiin, Perunka sanoo.

– Oikeasti näissä sukupolvissa on useampia fyysisesti lahjakkaita ja hyvää vauhtia hiihtäviä urheilijoita. Sieltä on todella hyvää materiaalia tulossa aikuisten sarjaan.

Tulevaisuuden menestyksen ratkaisee se, millaista valmennusta nuorempi Inveniuksen veli ja muut lahjakkuudet saavat.

– Pitää harjoitella hyvin, mutta sen verran, mitä urheilija pystyy ottamaan vastaan. Monesti nuoret urheilijat pilataan liian kovalla harjoittelulla. Pitää olla tosi tarkkana valmennuksessa. Toki ei pidä pelätä kovaa harjoittelua, mutta pitää olla hyvät mittarit kehityksen seuraamiseen, Perunka sanoo.

Lue lisää:

18-vuotias ampumahiihdon suomalaislupaus löi MM-mitalin alkutahdit rökittämällä aiemmin olympiavoittajan ja maailmanmestarin: ”Tämä on aivan ainutlaatuista”

MM-pronssia! Otto Invenius sijoittui kolmanneksi ampumahiihdon nuorten maailmanmestaruuskisoissa

Ilmapalloja Minnesotassa ampuneesta tytöstä tuli yksi Suomen lahjakkaimmista ampumahiihtäjistä – nyt hän haluaa Kaisa Mäkäräisen seuraajaksi

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat