Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini

Kommentti: Mihin katosi Mikael Granlund?

Minnesotan Mikael Granlund on juuri nyt kaukana omasta parhaasta tasostaan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikael Granlund kuvassa
Mikael Granlundin esitykset ovat olleet pettymys. Getty Images

Marras-joulukuun taitteeseen kiteytyy Minnesotan Mikael Granlundin kausi toistaiseksi. Syyskauden kuumimpiin suomalaisiin kuulunut Wild-tähti rummutti loka-marraskuun aikana 25 otteluun tehot 11+23=24. Granlund oli joulukuun ensimmäisenä päivänä vauhdissa 36 maaliin ja 81 pisteeseen.

Sittemmin tahti on kuitenkin hiipunut.

Seuranneet 26 ottelua ovat tuottaneet Granlundille ainoastaan yhden maalin – ja vaikka syöttöpisteitä on kirjattu tilille mukavat kuusitoista, jokin Granlundin pelaamisessa hiertää. Maalit ja pisteet ovat vain yksi osa Granlundinkin pelaamista, mutta laskeva trendi on tässä tapauksessa suora heijaste laskevasta pelaamisen tasosta.

Viime viikkoina ovat sitten kadonneet käytännössä viimeisetkin tehot, vaikka Granlund perjantaina syöttöpisteen tililleen kirjasikin. Kymmenen edellisen ottelun saldo näyttää tylysti kolmea syöttöpistettä.

Mitä tapahtui?

Sitä, mitä laskevan trendin takana on, on luonnollisesti vaikea arvioida. On tietenkin mahdollista, että Granlund pelaa jonkin vamman kanssa. Se selittäisi paljon. Mutta Granlund on viimeinen pelaaja, joka lähtisi selittelemään mitään vammoilla. Toisaalta on myös niin, että jos loukkaantumisista ei puhuta, ne eivät käy selityksestä.

Jos pelaaja pelaa, tämä on terve.

On vain niin juuri nyt, ettei Granlund ole ollut toviin se dynaaminen Wildin hyökkäyspelin käynnistävä voima, jona tämä opittiin parin edelliskauden aikana tuntemaan. Liikkeestä puuttuu viimeinen räjähtävyys ja pelaamisesta suomalaiselle ominainen halu haastaa ja ratkaista.

Perjantaina Dallasissa Granlund oli vain yksi osa yskivää hyökkäyspeliä. Tarjolla oli oululaispelaajalle epätyypillisiä syöttöharhoja ja kiekonmenetyksiä. Wildin hyökkäyspelin tärkein palanen oli perjantain tärkeässä divisioonaottelussa osa ongelmaa, ei osa ratkaisua.

Ja osin tämän vuoksi Wildin maalinteko yskii.

Kun Wild viime kaudella teki yli kolme maalia ottelua kohden, nyt lukema on pudonnut 2,82:een. Pudotus on huomattava, koska maalimäärät liigassa ovat yleisesti selvässä kasvussa. Minnesota teki 11. eniten maaleja NHL:ssä menneellä kaudella, nyt sen sijoitus on 25.

Tämä ei tietenkään ole yksin Granlundin syy, mutta se alleviivaa suomalaispelaajan merkitystä joukkueelleen.

Wild-luotsi Bruce Boudreaun onneksi Eric Staal ja Jason Zucker ovat pelanneet viime aikoina pirteämmin, sillä aiemmin tarjolla ei ollut juuri mitään, koska lähes kaikki avainpelaajat tuntuivat uinuvan samaan aikaan. Fakta kuitenkin on, ettei Granlundin, Staalin, Zuckerin ja Zach Parisen takana ole käytännössä mitään.

Charlie Coylen pelaaminen yskii vuodesta toiseen ja edelleen kärkihyökkääjän minuuteilla operoiva Mikko Koivu on NHL:ssä hädin tuskin kymmenen maalin pelaaja.

Toisaalta jos pelkkiä tilastoja katsoo, Granlund näyttää tehneen paljon asioita oikein.

Esimerkiksi Corsi- ja maalipaikkatilastoissa MG64 on viime vuoden tavoin joukkueen ehdotonta parhaimmistoa. Kun Granlund on ollut jäällä, Wild on kirjannut vaarallisista maalipaikoista nimiinsä tasaviisikoin yli kuusikymmentä prosenttia. Lukemat ovat kenelle tahansa pelaajalle erinomaisia.

Mikko Koivu
Adam Pantozzi / NHLI via Getty Images

Jääkiekko on kuitenkin maalintekopeli.

Granlund itse on päässyt vaarallisille maalipaikoille vähemmän kuin 21 maalin viime kaudella. Kun kahdeksatta NHL-kauttaan pelaava laituri kirjasi menneellä kaudella 0,8 vaarallista maalipaikkaa tililleen ottelua kohden, nyt lukema on pudonnut 0,6:een. Samaan aikaan ovat pudonneet laukaisumäärät.

Vuosi sitten Granlund laukoi 2,5 kertaa ottelussa, tällä kaudella noin 2,2 kertaa.

Granlund ei ole samalla tavalla ytimessä kuin aiemmin.

Oleellisempaa kuitenkin on, mistä Granlund laukoo. Silmätodisteen valossa ajoittain erinomaisiltakin paikoilta, mutta enää kiekot eivät mene sisään. Osa ongelmaa saattaakin olla tuska, jota vallitseva tilanne aiheuttaa. Itsekriittinen Granlund tunnistaa tilanteen, eikä varmasti anna itselleen siimaa, vaikka juuri jonkinlainen rentous saattaisi aukaista solmun.

Ketjukoostumusten vakiinnuttaminen hetkeksi voisi myös olla Granlundille edullinen ratkaisu.

Tilastojen valossa Granlund on tehnyt parasta jälkeä Staalin ja Zuckerin kanssa, mutta kun peli ei ole kulkenut, Boudreau on heitellyt pelaajia viime viikkoina sinne tänne. En edelleenkään näe järjen hiventäkään peluuttaa taitavaa ja sähäkkää Granlundia hitaan Mikko Koivun kanssa.

Zuckerin, Koivun ja Granlundin miehittämä ketju ei ole tehnyt tällä kaudella yhtäkään osumaa tasaviisikoin. Parisen, Koivun ja Granlundin ketjun maaliero tasaviisikoin on 4-2. Zuckerin ja Staalin kanssa Granlund on tehnyt 16 osumaa. Katsotaan sitten kiekonhallintatilastoja tai maaliodotteita, viimeksi mainitun vitjan lukemat ovat Minnesota-ketjujen parhaimmistoa.

Boudreaun huoli tietenkin on, että mikäli Granlund, Staal ja Zucker isketään samaan ketjuun, taakse ei jää mitään. Huoli on aiheellinen, mutta samaan aikaan Granlundin tilanne on Wildin pudotuspelihaaveille suuri uhka. On hyvin todennäköistä, että mikäli Wildin suomalaistähden koneet eivät pian käynnisty, Minnesotalle käy kevään huipennuksen suhteen heikosti.

Viime kädessä kyse on silti pelaajan omasta vastuusta.

Kyse on juuri nyt enemmän Granlundin kehonkielestä, luistelusta, haastamisesta ja halusta olla jokaisena iltana kentän paras. Granlund on juuri nyt ihan jees, mutta ei paljon enempää. Ei tämän tarvitse jokaisena iltana maalinteossa onnistua, mutta parempaan olisi pystyttävä.

Granlund on noussut hienolla tavalla Wildin pelilliseksi keulakuvaksi ohi Mikko Koivun. Sen mukaan tulee myös 26-vuotiaan suomalaisen tilille palkkaa. Ja sen mukana tulee myös vastuu.

Nyt nähty ei riitä alkuunkaan ja Granlund tietää sen itsekin.

Lue lisää:

Kaukalon ykköstähti Sebastian Aho värkkäsi tyylikkään maalin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat