Hyppää sisältöön

Komea 30-vuotinen maajoukkueura päättyi poikkeaviin Suomen MM-pronssijuhliin! "Päävalmentaja puhui, kyynelehti ja kiitti pelaajia"

Suuressa roolissa Suomen jääpallossa oleva Antti Parviainen ei jatka maajoukkueen päävalmentajana. MM-pronssijuhlat alkoivat päävalmentajan läksiäisillä.

Tuomas Määttä kuuluu Suomen maajoukkueen avainpelaajiin. Hän teki vuoden 2019 MM-pronssiottelussa hattutempun. Kuva: Adam Ihse/AOP

Suomen jääpallomaajoukkueen kolmas perättäinen MM-pronssi oli paitsi riemukas, myös haikea hetki. Ensimmäisen kerran vuonna 1989 Suomen päävalmentajana toiminut Antti Parviainen nimittäin päätti uransa maajoukkueluotsina Ruotsissa järjestettyihin MM-kisoihin.

Parviaisen viimeisin päävalmentajakausi maajoukkueessa on kestänyt vuodesta 2013 lähtien.

– Jo aikanaan ajattelin, että se oli tässä, mutta sitten tuli kysymys lähteä hommaan uudelleen ja oma kipinä syttyi taas. Olen tosi iloinen, että tuli lähdettyä ja käytyä tämä kuuden vuoden matka näiden pelaajien kanssa läpi, Parviainen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse pronssiottelun jälkeen.

Viime vuoden pronssin jälkeen 58-vuotias päävalmentaja piti hetken tuumaustauon, mutta halusi jatkaa maajoukkueessa vielä vuoden.

Antti Parviainen vuonna 2015. Kuva: Pekka Huovila

Kun Parviainen palasi vuonna 2013 maajoukkueen peräsimeen, oli Suomen sijoitus MM-kisoissa neljäs. Parviainen nosti muutamassa vuodessa maajoukkueen neljänneltä sijalta finaaliin viiden vuoden tauon jälkeen. Vuoden 2016 MM-kisoista tuomisena oli hopeaa, sen jälkeen Suomi on yltänyt kolmesti pronssille.

– Olemme vakiinnuttaneet pronssitilan. Siinä mielessä minulla on tosi tyytyväinen mieli. Tästä saavat seuraajat jatkaa.

30-vuotinen maajoukkueura päättyi Parviaisen osalta minimitavoitteen täyttymiseen, kun Suomi juhli 8–2-voiton jälkeen MM-pronssia. Nuoren joukkueen mielessä siinti jopa mestaruus ennen turnauksen alkua.

– Olisin toivonut pelaajille vieläkin enemmän, että olisimme päässeet finaaliin, mutta hyvä näin. Oli hieno ja iso asia saada olla mukana näiden pelaajien kanssa.

MM-pronssin juhlinta alkoi pukukopissa päävalmentajan läksiäisillä.

– Siinä päävalmentaja puhui, kyynelehti ja kiitti pelaajia, Parviainen kertoi.

Pronssiottelu meni käsikirjoituksen mukaan

Päätyminen kolmatta vuotta putkeen pronssiotteluun oli Suomen joukkueelle pettymys.

Joukkue pelasi välieräottelunsa Venäjää vastaan perjantai-iltana. Venäjän 6–2-voittoon päättyneen pelin jälkeen Suomi palaveerasi iltakymmeneen asti.

Pronssiottelu alkoi vain 12 tuntia myöhemmin.

– Eilen olimme vielä syvissä vesissä kymmenen aikaan illalla. Olimme pettyneitä, koska finaaliin halusimme. Asiaa ei tehnyt helpoksi se, että peli alkoi jo kymmeneltä aamulla. Pelaajat keräsivät hienosti itsensä, Parviainen sanoo.

Tuomas Määttä onnistui maalinteossa MM-pronssiottelussa. Kuva: Adam Ihse/AOP

Itse pronssipelissä Suomella ei ollut mitään hätää. Peli soljui käsikirjoituksen mukaan, ja mitalit pujotettiin suomalaisten kaulaan 8–2-voiton jälkeen. Kazakstan jäi neljättä kertaa perättäin neljänneksi.

– Tiesimme, että vastustaja tulee vain pitämään ja puolustamaan omaa aluettaan sekä hakemaan vastaiskuja. Se vaati meiltä pitkämielisyyttä, pallon pitämistä ja oikein tilanteiden hakemista. Niin siinä kävi.

Vaikka pettymys välierän jälkeen oli suuri, juhlittiin pronssia joukkueessa iloisin mielin. Jatkuva puheensorina kantautui taustalta, kun päävalmentaja antoi kommenttejaan ottelun jälkeen.

"Tämä joukkue saavuttaa vielä isoja asioita"

Jääpalloa on vuodesta toiseen hallinneet Venäjä ja Ruotsi. Suomi on ainoana maana pystynyt nakkelemaan kapuloita kahden menestyjän rattaisiin. Sekin tosin on ollut harvinaista, sillä Suomi on saavuttanut vain yhden maailmanmestaruuden, vuonna 2004. MM-hopealle Suomi on 2000-luvulla yltänyt kahdesti.

Parviainen kokee, että tällä hetkellä ero kahteen suureen maahan tulee pelirutiinissa, joukkuepelaamisessa ja siinä, että Venäjä ja Ruotsi saavat väännettyä ruuvia vielä vähän kireämmälle tiukassa paikassa.

Minulla on vankka usko siihen, että se päivä tulee vielä, kun Venäjän ja Ruotsin joukkueet lyödään. Tämän joukkueen runkopelaajat ovat niin nuoria ja heidän uransa ovat menossa koko ajan ylöspäin.

Antti Parviainen

Suomen maajoukkueen tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta. Parviainen arvelee, että nykyisellä pelaajarungolla on pelivuosia jäljellä vielä neljästä kuuteen. Sen sijaan viimeisiä pelivuosiaan pronssijoukkueesta pelaa vain kahdesta kolmeen pelaajaa. Heidänkin tilalleen maajoukkueeseen on tulossa laadukkaita korvaajia.

– Joukkue on tällä hetkellä tosi hyvä ja iskukykyinen. Tämä joukkue saavuttaa varmasti vielä isoja asioita. Tällä kertaa emme siinä vielä onnistuneet. Tällä joukkueella on kuitenkin potentiaalia ottaa vielä muutama askel ylöspäin.

Pronssijoukkueesta kaikki pelaajat yhtä lukuun ottamatta pelaavat Ruotsin Elitserienissä. Avainpelaajat ovat myös seurajoukkueissaan suuressa roolissa. Laadukas arki poikii hyvää maajoukkueelle.

– Minulla on vankka usko siihen, että se päivä tulee vielä, kun Venäjän ja Ruotsin joukkueet lyödään. Tämän joukkueen runkopelaajat ovat niin nuoria ja heidän uransa ovat menossa koko ajan ylöspäin.

Lue myös: