Hyppää sisältöön

Taika Koilahti ponkaisi Suomen parhaan pituushyppytuloksen 11 vuoteen – "Vähän tuli puskista"

20-vuotias urheilija hyppäsi Turussa tuloksen 645, joka jää vain viisi senttiä EM-hallien rajasta.

Taika Koilahti. Kuva: Anssi Mäkinen / Suomen Urheiluliitto

Pituushyppääjä Taika Koilahti järjesti Turussa yllätyksen niin katsojille kuin itselleenkin, kun hän hyppäsi tänään Varsinais-Suomen piirinmestaruushalleissa tuloksen 645.

– En ole vielä herkistellyt kauteen, kun tämä oli vasta ensimmäinen kisa. Hyvä tulos tuli puskista, Koilahti kertoo.

Koilahti paransi aiempaa ennätystään kilpailussa kahdesti. Kolmannen kierroksen 632 ylittää viime kesänä turkulaisen hyppäämän ulkorataennätyksen 629. Vieläkin pidempi leiskautus tuli heti seuraavalla hyppykierroksella.

Turun Weikkojen urheilijan tulos on paras suomalaistulos yhteentoista vuoteen. Vuonna 2008 Noora Pesola hyppäsi ulkona tuloksen 646. Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa Koilahden 645 jakaa viidennen tilan.

Hurjaan ennätysparannukseen Koilahti itse löytää monia syitä. Reilu vuosi sitten ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän on panostanut urheiluun aiempaa enemmän. Syksyn hyvän harjoituskauden ansiosta nuori urheilija uskoi olevansa "ookoo-kunnossa".

– Tekniikkaparannukset ja ehjä kroppa ovat varmaankin johtaneet tähän, Koilahti sanoo.

Tanja Nirkkosen valmennuksessa jo 7-vuotiaasta asti ollut Koilahti nähtäneen pituushyppypaikalla seuraavan kerran ensi viikonloppuna Oslossa Pohjoismaiden mestaruushallikisoissa.

Hallikauden tavoitteet menevät lauantaisen nappisuorituksen jälkeen uusiksi, sillä EM-hallien tulosraja 650 on enää vain viiden sentin päässä.

– EM-raja kyllä kutkuttelee, mutta en ota paineita sen jahtaamisesta. Hallikauden päätavoite oli hypätä nuorten EM-kisojen tulosraja 620. Nyt tavoitteena on vain parantaa ennätystä, Koilahti iloitsee.

22-vuotiaiden EM-kilpailut järjestetään Gävlessä Ruotsissa heinäkuussa. Ennen kesän otatuksia Koilahden suunnitelmissa on kolmen viikon leiri Kroatiassa huhtikuussa.

Lue myös: