Suora

  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Suomalaiset iskivät pöytäkirjaan hurjan tuloksen – tapahtuiko yhdistetyssä käänne parempaan? Ilkka Herola antoi paljonpuhuvan kommentin

Suomen yhdistetyn joukkue osoitti lauantaina iskukykynsä etenkin hiihtoladulla. Mäkipuolellakin riitti iloittavaa.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola
Ilkka Herola onnistui Saksassa.EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Yhdistetyn maailmancupissa nähtiin pitkästä aikaa valonpilkahduksia suomalaisurheilijoilta. Ilkka Herola ja Eero Hirvonen tekivät kauden parhaansa. Kumpikin suomalainen oli mukana yhdeksän hiihtäjän voittotaistossa loppuhetkillä.

Herola oli lopulta neljäs ja Hirvonen seitsemäs. Hiihtokisassa suomalaiset latasivat pöytäkirjaan hurjan tuloksen. Herola oli hiihtokisan nopein ja Hirvonen toiseksi nopein. He lähtivät ladulle reilut puolitoista minuuttia kärjestä. Leevi Mutru nousi 18. sijalle kuudenneksi nopeimmalla hiihtoajalla. Kisan 14:s Arttu Mäkiaho teki tasaista jälkeä ja oli myös hiihtokisan neljästoista.

Herola jäi lopulta samalla ajalla maaliin tulleesta kärkikaksikosta Norjan Jarl Magnus Riiberistä ja Saksan Vinzenz Geigeristä 2,4 sekuntia.

– Yllättävän nopeasti kärkiryhmä tuli otettua kiinni viimeiselle kierrokselle. He ehkä pelasivat keskenään loppukiriä varten, Herola kuvaili nousuaan.

Johannes Rydzek, Ilkka Herola
Katso kisan jännittävä loppuratkaisu kuvaa klikkaamalla

– Lopussa oli voimia hyvin tilanteeseen nähden. Pitää olla tyytyväinen. Se oli hyvä taistelu. Annoin kaikkeni tänään.

Sinänsä kova hiihtovauhti ei ole yllättävää, sillä suomalaiset ovat väläytelleet kuntoaan aiemminkin tällä kaudella. Ongelmia on ollut mäkipuolella. Mutta vastaavaa hiihtotykitystäkään ei ole aiemmin nähty tällä kaudella.

– Fyysisestä kunnosta homma ei ole kiinni myöskään mäkipuolella. Ilkka on fyysisesti parhaassa kunnossaan koskaan, yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen sanoo.

"Tiesin mahdollisuuden pärjätä"

Sekä Herola että Kukkonen toivoivat myös, että päivän kisa osoitti käännettä parempaan. Kligenthalissa mäkisuoritukset ovat olleet parempaan päin ja jopa kovempiakin kuin lauantain kisassa. Herola antoikin paljonpuhuvan kommentin tilanteestaan, kun hän lähti ladulle 14. sijalta ja puolitoista minuuttia kärjestä.

– On selvää, että mäkihypyssä perustasoon saatu merkittävä parannus tauon aikana. Kisahyppy oli kuitenkin täällä hypätyistä heikoin. Pitkästä aikaa pääsin kohtaaman sellaisen tilanteen, että tiesin mahdollisuuden pärjätä. Keskittyminen alkoi karata tuloksen tekemisen päälle, Herola korosti.

– Ei se silti ollut katastrofi. Se oli selkeästi tämän kauden paras lähtöpaikka.

Ilkka Herola
Tomi Hänninen

Kukkosen mukaan voi sanoa, että viime viikkojen harjoitteluun keskittyminen ja Trondheimin kisan jättäminen väliin oli toimiva ratkaisu. Suomalaiset tekivät 40–50 hyppyä kotioloissa ilman painetta ja paniikkia.

– Noin lyhyellä tauolla ei pysty tekemään mahdottomia. Mutta nyt on ollut paljon positiivisia merkkejä sekä perjantaina harjoituksissa että tänään kisassa. Itseluottamuksen rippeitä alkaa tulla kasaan. Hyppypukuja on saatu päivitettyä paremmalle tasolle, Kukkonen avaa.

– Monet hyvät pienet palaset ovat osittain lähteneet toimimaan. Tänään oli hieno päivä. Tätä me tarvitsimme.

"Hyviä ja huonoja päiviä tulee"

Seuraavaksi yhdistetyn miehet kisaavat vielä sunnuntaina Klingenthalissa, jonka jälkeen on luvassa ensi viikonloppuna maailmancupia kotimaisemissa Lahdessa. Kukkonen haluaa olla realisti, eikä vielä puhu suurista ajatellen kolmisen viikon päästä odottavia Seefeldin MM-kisoja.

– Tämä oli yksi hyvä päivä meille. Pystyimme osoittamaan, että osaamme tämän homman. Mutta hyviä ja huonoja päiviä vielä tulee. Yritetään raahata suurta kuvaa eteenpäin, Kukkonen sanoo.

Petter Kukkonen
Petter KukkonenHeidi Koivunen/AOP

– Meillä on hyvin aikaa rakentaa hyppytekniikkaa, hankkia varustepäivityksiä, saada itseluottamusta pala palalta takaisin.

Herola oli myös luottavainen, että ongelmakohdat laskuasennon rentoudesta ja kumpulennosta lähtien saadaan vielä kohdilleen.

– Taukorauhoituksia on ollut muutama aikaisemmin. Mutta nyt työ on alkanut tuottaa tulosta. Palaset ovat alkaneet loksahtaa pikku hiljaa kohdalleen. Se otti tämän verran aikaa. Toivotaan, että tämä kestää kauden loppuun asti nousujohteisena. Tuntuu siltä, että käänne parempaa kohti on saatu aikaiseksi, Herola päätti.

Lue lisää:

Suomalaiset mukana hurjassa yhdeksän kisaajan voittotaistossa! Herola ja Hirvonen tekivät kauden parhaat suorituksensa

Yhdistetyn joukkue yrittää vimmaisesti oikaista sakannutta ilmalentoaan – syksyllä tahti oli liian tiukka ja nyt Janne Ahonenkin kantaa kortensa kekoon

Menestystä piti tulla, mutta odotukset vaihtuivat epäuskoon – yhdistetyn mäessä menee niin heikosti, että valmentajakin nauraa: "Näyttää siltä, ettei kukaan heistä ole koskaan käynytkään hyppyrimäessä"

Huippulupauksena maailmalle lähtenyt suomalaisnuori huomasi tuijottavansa yksin hotellihuoneen seinää – Ilkka Herola luuli olevansa särkymätön, vaikka olisi tarvinnut ammattiapua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat