Suora

 • Kaatuilua ja kesäteatteria
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Korisliiga, naisten 4. loppuottelu Catz - PeKa
 • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
 • One more year Riikka Sallinen? Lopettamisen sietämätön vaikeus
 • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
 • Jääkiekon U18 MM: FIN - CZE
 • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Tshekki
 • Urheiluruutu
 • Teemu Pukki: laiskottelijasta kanarialinnuksi
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Columbus syöksyy, Korpisalo hörppi – "Maalit omiin eivät olisi voineet tulla pahempiin paikkoihin!"

Columbus Blue Jackets hävisi jo viidennen kerran peräjälkeen, eikä vähiten suomalaisvahti Joonas Korpisalon heikon iltapuhteen vuoksi.

NHL
Joonas Korpisalo kuvassa
Joonas Korpisalolla oli vaikea ilta Columbuksen maalilla. Getty Images

Tammikuun puoleenväliin Columbus Blue Jackets taisteli hienosti. Joukkue, jonka ympärillä on riittänyt Artemi Panarinin ja Sergei Bobrovskin kautta ulkojääkiekkoilullisia häiriötekijöitä, on käsitellyt niitä toistaiseksi upeasti. Vaikka pelin taso on heitellyt, joukkue on raapinut pisteitä itäisen konferenssin kärkijoukkueiden tahtiin.

Vielä pari viikkoa sitten Sinitakit johtivat Metropolien divisioonaa.

Toisin on nyt, viiden peräkkäisen tappion jälkeen. Lauantain St. Louis -tappion (2–4) jälkeen Joonas Korpisalon sekä Markuksien Nutivaaran sekä Hännikäisen edustama joukkue on pudotuspeliviivan päällä viimeisenä joukkueena. Takana niskaan puhaltavat Carolina sekä Buffalo ovat nekin enää kolmen pisteen päässä.

Kyse ei silti ole pelkästään viidestä tappiosta, vaan enemmänkin tavasta, jolla ne tulivat.

Blue Jackets pelasi Winnipegissä torstaina pääosin hyvin, mutta esimerkiksi lauantain ottelu St. Louisia vastaan oli kaikilta osin täysi pannukakku. Viidessä edellisessä ottelussa Columbusta vastaan on kirjattu pelkästään tasaviisikoin 61 vaarallista maalipaikkaa. Tämä kertoo kiekollisen pelaamisen huolellisuudesta sekä oman pään tekemisestä olennaisen.

Vaarallisten maalipaikkojen suhdeluku (37,11%) on parin edellisviikon ajalta koko NHL:n heikon. Esimerkiksi Pittsburghin lukema on 57,66.

– Winnipegissä meidän vaihtopenkki oli vielä elossa, mutta ei enää tänään. Aivan eri tunnelma. Kukaan ei tule ja sano, että seuraa minua, minä näytän tien ulos tästä kaaoksesta. Enemmin katsellaan ympärille, että joku muu tekisi niin. Tämä on erittäin vaarallinen tie tässä vaiheessa kautta, päävalmentaja John Tortorella puhisi ottelun jälkeen.

– Tuolla on jätkiä, jotka odottavat, että tämä menee itsestään ohi. Ei mene, jos emme tee sitä joukkueena.

Yhden ketjun joukkue

Tortorella näyttäisi olevan oikeassa ympärille katselun suhteen. Kärkiketjun hyökkääjistä Pierre-Luc Dubois, Artemi Panarin ja Cam Atkinson ovat hoitaneet osansa, mutta takaa ei tule tukea juuri lainkaan – ei, vaikka Oliver Björkrstand lauantaina kenties kauden parhaan pelinsä pelasikin.

Jos ykkösketju otetaan pois laskuista, kahdenkymmenen edellisottelun tehokkain hyökkääjä on juuri Björkstrand kahdeksalla (6+2) pisteellään. Näistä kaksi syntyi kahdessa edellisessä ottelussa. Esimerkiksi kärkihyökkääjän peliaikoja nauttivan Alexander Wennbergin saldo kahdestakymmenestä edellisestä ottelusta on 0+4.

Tortorella raivosi medialle jo torstain ottelun alla, miten tällä on käytännössä käytössään vain yksi keskushyökkääjä (Dubois), koska taustalta ei tule minkäänlaista tukea.

– Ei kukaan edes halua kiekkoa. Meillä oli kova peli torstaina Winnipegissä ja jätimme siellä varmasti jäälle kaiken. Vaikka se ehkä hieman näkyi tänään, niin ei tämä näin voi mennä. Järjestämme huomiseksi tapaamisen ja alamme esittää kysymyksiä. Ja niihin meidän on parempi alkaa pian löytää vastauksia, Tortorella jatkoi.

Sergei Bobrovskin (vas.) ongelmat voivat avata Joonas Korpisalolle (oik.) lisää vastuuta Columbuksen maalilla.
Sergei Bobrovski ja Joonas Korpisalo. Kirk Irwin / Getty Images

Myös suomalaisvahti Joonas Korpisalo toivoi maalintekoon leveyttä.

– Ei sieltä kyllä tukea ole tullut ja on siitä puhuttukin. Varmasti 90 prosenttia maaleista on kolmen, neljän edellisviikon aikana tullut ykkösketjusta. Ei se pidemmän päälle kanna, se on ihan selvä asia. Ja sitä tässä yritetään. En usko, että se jää yrityksestä kiinni, Korpisalo jutteli ottelun jälkeen Yle Urheilulle.

Parhaimpaansa ei lauantaina yltänyt Korpisalokaan. Suomalaisvahti kyllä esitti useita näyttäviä torjuntoja, mutta päästi myöskin taakseen kaksi helppoa osumaa. Etenkin 2–1-kavennusta seurannut 3–1-maali vei viimeisenkin toivon sinitakkien kiristä. Molemmissa helpoissa maaleissa kiekko meni Korpisalon läpi ja jäi maaliviivalle, mistä se putattiin helposti kuppiin.

– Paska fiilis jäi, Korpisalo myönsi.

– Tuntui tosi hyvältä pelaaminen ja mahtui sinne tosi isojakin koppeja. Nyt vain pari meni läpi, en edes tiedä mistä, ja jäi viivalle makaamaan. Mutta en voi enää niille mitään. Kyllähän se v-tuttaa, ja jää hetkeksi mieleen pyörimään, mutta osaan nykyään jo käsitellä näitä. Tämä oli vain yksi ottelu, yksi ottelu ja kaksi maalia, Korpisalo jatkoi.

Tortorella harmitteli maalien ajoituksia.

– Olimme hävinneet neljä ottelua putkeen ja heti alkuun annamme tuollaisen maalin. Sitten saimme maalin ja tulimme takaisin peliin, niin heti perään uusi helppo maali. Helpot osumat eivät olisi voineet tulla pahempiin paikkoihin. Mutta kaikille käy joskus näin, Tortorella pyöritteli.

– Joonas on tehnyt valtavasti töitä ja mennyt eteenpäin tämänkin kauden aikana. Tällaisia pelejä tulee jokaiselle, nyt vain ajoitus oli aika heikko.

Painaako epätietoisuus mieltä?

Columbuksen syöksy tulosten ja ilmeen osalta tulee mielenkiintoiseen aikaan myös siirtohuhujen näkökulmasta. Tähtihyökkääjä Artemi Panarin sekä ykkösvahti Sergei Bobrovski ovat kieltäytyneet tekemästä uutta sopimusta seuran kanssa, minkä vuoksi toinen tai molemmat voivat joutua pelaajakaupan kohteeksi vielä ennen helmikuun 25. päivän siirtotakarajaa.

Etenkin Panarinin kauppaaminen olisi joukkueelle valtava takaisku – myös henkisesti.

– En tiedä, vaikuttaako se. Tiesimme jo ennen kauden alkua, että tämä aihe tulee olemaan pinnalla ja toistaiseksi olemme käsitelleet sitä erinomaisesti. Olemme puhuneet aiheesta rehellisesti ja keskittyneet olennaiseen. Nyt se siirtotakaraja sitten lähestyy, mutta toisaalta niin käy muuallakin, Tortorella totesi.

– En jaksa uskoa, että se vaikuttaa. Kaikki täällä tietävät, miten NHL-maailma toimii. Molemmat ovat vieläpä hyviä jätkiä, niin en usko, että se on syy tähän luisuun. Kyllä nämä tappiot johtuvat ihan jostakin muusta, Korpisalo lisäsi.

Columbus on opittu viime vuosina tuntemaan sitkeänä joukkueena. Se taipuu monin paikoin, mutta oikeastaan koskaan se ei ole Tortorellan alaisuudessa oikeasti katkennut. Nyt jos joskus, ulkojääkiekkoilullisten häiriötekijöidenkin vuoksi, venymiskykyä todella tarvitaan.

Etenkin, kun seuraavasta kuudesta pelistä neljä pelataan vierasjäällä.

– Tänään meillä ei ollut energiaa yhtään. Pelissä ei tapahtunut yhtään mitään. Mutta varmaa on, että jos me tähän jäämme rypemään, niin isoja pisteitä tulee menemään sivusuun. Ryhtiliike on tehtävä välittömästi, Korpisalo vaati.

Columbus pelaa seuraavan kerran maanantaina Coloradossa.

Lue lisää:

Barkov iski todellisen salamamaalin – Laineelle laiha saalis Jetsin ilotulituksessa

Montrealin suomalaisketju vauhdissa – Jesperi Kotkaniemi osui heti avauserässä ja pääsi ottelun tähdistöön

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat