Enni Rukajärven suosimassa Laaxissa taistelu ilmastonmuutosta vastaan on viety pitkälle – näin toimii maailman edistyksellisin hiihtokeskus

Ympäristöystävällinen Laax haluaa kehittyä energian suhteen täysin omavaraiseksi vuoteen 2030 mennessä, ensimmäisenä hiihtokeskuksena maailmassa.

ilmastonmuutos
peetu piiroinen
AOP

Urheilusta ja ilmastonmuutoksesta lisää Urheilustudiossa TV2:ssa sunnuntaina kello 15.20 ja Urheiluruudussa TV1:ssä kello 20.45.

LAAX. Sveitsin alpeilta löytyy lautailijoiden ja freestylehiihtäjien paratiisi. Postikorttimaisemista tunnettu Laax haluaa olla myös Euroopan johtava uusiutuvan energian alppikeskus.

– Greenstyle and freestyle. Se on meidän jättikonsepti, joka sisältää energian, jätteet, vesi- ja aurinkovoiman sekä viestinnän. Olemme tehneet hyvää työtä monta vuotta, mutta samalla olemme kaukana täydellisyydestä, Laaxin kestävän kehityksen projektivastaava Reto Fry kertoi Yle Urheilulle.

Fry työskentelee pörssinoteeratussa Weisse Arena Gruppe -yhtiössä, joka käytännössä omistaa Laaxin laskettelukeskuksen.

Laaxin kylässä on vain parisen tuhatta asukasta, mutta laskettelubisnes tuo vuorille viikoittain 40 000-50 000 harrastajaa ja freestyleurheilijaa. Laaxin sekä naapurikuntien Flimsin ja Faleran alueella on reilut 220 kilometriä laskettelurinteitä ja neljä freestyleparkkia.

Uhkana laskettelukauden rankka lyhentyminen

Urheilijat ovatkin ylistäneet Laaxia jo pitkään, mutta vasta muutama vuosi sitten alueella herättiin tosissaan työskentelemään ilmastonmuutosta vastaan.

Laaxissa huomattiin 2010-luvun alussa, että aina kahden vuoden välein laskettelukaudesta (marraskuu-huhtikuu) oli kadonnut tasaisesti yksi päivä. Käytännössä se tarkoitti, että samalla kulutustahdilla Laaxin lumikausi olisi lähes kuukauden lyhyempi 50 vuoden kuluttua.

Janne Korpi
AOP

Nyt Laaxissa puhutaan kestävän, puhtaan luonnon puolesta. Alueella suositaan julkista liikennettä ja sähköautoja. Suurin muutos kohdistuu kuitenkin rakentamiseen.

– Se on valtava suunnitelma. Kun rakennamme tulevaisuudessa uusia rakennuksia, niin niiden on oltava ekotaloja. Rakennuksien on tuotettava enemmän energiaa kuin ne käyttävät, ylijäänyt sähkö luovutetaan kahviloille ja ravintoloille. Konseptimme kattaa gondolihissit, ravintolat, hotellit, hiihtokoulut ja julkisen liikenteen, jota tuetaan paikallisella kestävällä energialla, Fry esitteli Laaxin suurta suunnitelmaa.

Öljystä päästävä eroon muutamassa vuodessa

Laaxin tavoitteena on kehittyä energian käytön suhteen täysin omavaraiseksi vuoteen 2030 mennessä – ensimmäisenä hiihtokeskuksena maailmassa.

– Muuten emme suojele ilmastoamme tarpeeksi. Lisäksi lähiajan tavoitteena on päästä kaikesta öljylämmityksestä eroon, viimeistään vuonna 2023. Pystymme jo nyt tuottamaan sähkömme paikallisesti, Fry huomautti.

Fry tarkoittaa vesi- ja aurinkovoimaa, mutta tulevaisuudessa alueelle tarvitaan myös tuulivoimaa.

Toki Laaxissa keskitytään myös pieniin tekoihin. Luonnonsuojelun rinnalla turisteja muistutetaan tuomaan omat kahvikupit ja vesipullot rinteisiin. Lähdevettä saa tankata ilmaisista pisteistä, ja oman kupin käyttö palkitaan kahviloissa 10 prosentin alennuksella.

Rinneravintoloissa käytetään mahdollisimman paljon lähialueen viljelijöiden ja ruokatuottajien raaka-aineita.

Enni Rukajärven sydän sykkii Laaxille

Olympiamitalisti Enni Rukajärvi on yksi kansainvälisen Pelastetaan talvet -kampanjan lähettiläistä. Laaxin luontoystävällinen bisnesmalli hurmasi Rukajärven jo parisen vuotta sitten.

– Meidän laji voi olla niin kuluttava. Mielestäni on tosi tärkeää, että hiihtokeskukset panostavat näihin luontoasioihin. Laax on minun lempilaskupaikkani. Yleensä tulen tänne junalla ja bussilla. Asumme aina tässä lähellä, niin emme tarvitse autoa lainkaan. Ei tule päästöjä, Rukajärvi kertoi Yle Urheilulle Laaxin rinteillä maailmancupin yhteydessä.

Enni Rukajärvi.
Enni Rukajärvi.AOP

Rukajärvi muistutti, että myös Suomessa on herätty pohtimaan kestävämpiä energiaratkaisuja.

– Ruka ja Pyhä ovat ottaneet hienon edistysaskeleen. Ne käyttävät ekosähköä. Siellä on mietitty uusia ratkaisuja, miten voidaan säästää energiaa.

Rukajärven mielestä Suomessa voitaisiin edetä voimakkaammin Laaxin ekomalleja kohti. Hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet Laaxissa seitsemän edellisvuoden aikana arvioilta noin 15 prosenttia.

– Rakennusteknologia, talojen energiaratkaisut, julkinen liikenne. Varmaan isoin asia on, että hissit toimisivat uusiutuvalla sähköllä. Ja toivoisin myös, että keskuksiin tulisi enemmän kasvisruokaa. Se on aika iso puute monessa paikassa, Rukajärvi painotti.

Laaxin mallia voisi soveltaa koko Sveitsiin

Yle Urheilun kamerahaastattelun jälkeen Fry innostui puhumaan koko Sveitsin energiapäätöksistä. Sveitsi ostaa vuosittain öljyä ulkomailta arviolta noin 8-10 miljardilla eurolla.

Fryn mukaan saman summan panostaminen paikalliseen kestävän energian tuottamiseen muuttaisi koko Sveitsin täysin omavaraiseksi 2030-luvun aikana.

Fry ei kuitenkaan lähde kovistelemaan poliittisia päättäjiä, aihe on Sveitsissä sen verran arka. Laaxin alue pysyy Fryn taistelukenttänä.

– Kamppailen päivittäin entistä kestävämmän Laaxin puolesta. En usko, että työni on päättymässä kovinkaan nopeasti.

Olemassa on kuitenkin yksi rakas harrastus, joka pakottaa Fryn ajoittain hylkäämään kotiseutunsa. Fry on innokas perhokalastaja, mutta lohet ovat vähentyneet Vorderrhein-joessa parin vuosikymmenen aikana.

– Paras paikka perhokalastukseen löytyy Kuusamosta. Ehdottomasti.

Lue lisää:

Ovatko urheilutähdet ympäristörikollisia vai voivatko he pelastaa planeetan? Talviurheilu kuolee Suomestakin, jos nyt ei herätä

Enni Rukajärvi ja Martti Jylhä kiihdyttävät ympäristötekojaan – nyt sijoitetaan soihin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat