Hyppää sisältöön

Asiantuntija Peetu Piiroinen: Suomella on mahdollisuudet menestyä MM-kisoissa – "Renellä esimerkiksi on todellakin mitalisaumoja!

Suomalaiset ovat tottuneet nauttimaan lumilautailijoiden mitalijuhlista, mutta kilpailu kärjessä käy joka vuosi tiukemmaksi. Park Cityn MM-kisoissa katseet kohdistuvat jälleen tuttuihin laskijoihin. Yle Urheilun asiantuntija Peetu Piiroinenkin uskoo mitalimahdollisuuksiin.

Rene Rinnekangas. Kuva: AFP / Lehtikuva

Lumilautailun MM-kilpailut ovat jo käynnistyneet Park Cityssä, Yhdysvalloissa, mutta suomalaisten menestyslajit big air ja slopestyle ovat vasta tällä viikolla ohjelmassa.

Suomalaislaskijoista Anton Lindfors kilpaili jo lumilautacrossissa viime viikolla, mutta Aleksi Nevakivi, Enni Rukajärvi, Roope Tonteri, Kalle Järvilehto ja Rene Rinnekangas pääsevät tositoimiin vasta aikaisin myöhään tiistai-iltana big airin karsinnassa. Finaalit lasketaan aikaisin keskiviikkoaamuna Suomen aikaan. Slopestylen karsinnat lasketaan lauantaina ja finaalit kisojen päätöspäivänä sunnuntaina.

Vaikka Laaxin maailmancup oli suomalaislaskijoille pettymys, menestyivät Rinnekangas ja Rukajärvi kivikovassa megatapahtuma X Gamesissa juuri ennen MM-kisoja. Rinnekangas oli Aspenissa lasketussa slopestyle-kisassa toinen ja Rukajärvi kolmas. Myös Roope Tonteri pääsi finaaliin ja sijoittui kahdeksanneksi.

Suomen maajoukkueen valmennusjohto luottaakin, että jokainen kisoihin valittu urheilija pystyy uhkaamaan kansainvälistä kärkeä. Lumilautailun kansainvälinen kärki on vain tänä päivänä niin kova, ettei niin sanottuja varmoja mitaleita ole olemassa. Niinpä päävalmentaja Antti Koskinen kertoikin odottavansa kaikilta "vain" finaalipaikkoja.

Roope Tonteri. Kuva: Getty Images

Yle Urheilun asiantuntija Peetu Piiroinen näkee suomalaislaskijoilla olevan vahvasti mitalisaumoja, etenkin hyvin sujuneiden X Gamesien jälkeen.

– Renellä esimerkiksi on todellakin mitalisaumoja! X Games on yksi isoimmista kisoista, mitä on ja kaikki huiput olivat paikalla. Vielä se, millä ranilla Rene pärjäsi siellä. Sillä voi pärjätä ihan missä kisassa vain, Piiroinen vakuutti viikonlopun Urheilustudiossa.

Piiroisen mukaan Rinnekangas oli Aspenissaa "aivan liekeissä", sillä hän sai bäkkitripla-hyppynsä onnistumaan ja pysyttyä sen pystyssä.

– Niin pienestä se on kiinni. Kun yhden uuden tempun oppii, saattaa menestystä tulla, Piiroinen totesi.

Roope Tonteri on saavuttanut jo urallaan kolme MM-kultaa, mutta edellisestä voitosta on jo aikaa. Piiroisen mielestä Tonterin kokemus on kuitenkin sitä luokkaa, ettei häntä voi jättää pois laskuista, kun mitaleja jaetaan.

– Hänellä on niin sulavan näköistä laskemista, tosi puhdasta. Hän vetää isosti ja hyvällä tyylillä ja osaa isot temput hyvin. Kokemus on valttia, Piiroinen sanoi.

Tonterin heikkoudeksi Piiroinen tosin laskee sen, että big airissa pitää nykyisten sääntöjen mukaan tehdä molempiin suuntiin pyörittävät hypyt.

– Se heikentää vähän Roopen mahdollisuuksia big airissa, koska hänen molemmat temppunsa lähtee vasemmalle pyörimään.

Kalle Järvilehdolta voidaan odottaa yllättävänkin hyvää tulosta, sillä hän sijoittui marraskuussa Modenan maailmancupissa big airissa kolmanneksi ja pystyi viime kaudellakin nousemaan cupissa palkinnoille tässä lajissa.

Enni Rukajärvi. Kuva: AFP / Lehtikuva

Enni Rukajärvi on saavuttanut urallaan niin maailmanmestaruus- kuin olympiamitalejakin. Viime talven Pyeongchangin olympialaisissa hän otti slopestylen pronssia ja edellisissä MM-kisoissa big airin hopeaa.

– Jos Enni onnistuu cabatonnissa ja uudessa tempussaan bäkkiysissä, niin hänellä on ihan mitaleille saumat, Piiroinen arvioi.

Etenkin joukkueen nuoret laskijat saivat paljon itseluottamusta joulukuussa pidetystä leiristä, jossa hypittiin paljon ilmapatjalle. Uskallusta tarvitaankin lisää, sillä karsinnoissa hyppyjen pitää olla ilmavia ja näyttäviä, mutta finaaleissa vaaditaan jo riskejä.

– Rukajärven cabatonnin tapaisia hyppyjä pitäisi vain tehdä tosi paljon, että niistä tulisi mukavia. Paljon toistoja, niin homma helpottuu ja kynnys yrittää tällaisia temppuja pienenee, Piiroinen tiesi.

Suomalaislaskijoilla riittää kirittäjiä sekä big airissa että slopestylessa. Vaikka etenkin slopestyleä viime aikoina hallinnut Itävallan Anna Gasser loukkaantuikin Laaxin osakilpailussa eikä hänen osallistumisensa MM-kisoihin ole varmaa, tulevat Laaxin slopestylen voittanut Norjan Silje Norendal ja kaksi olympiakultaa ja X Gamesissa palkintopöytiä puhdistanut Yhdysvaltojen Jamie Anderson taistelemaan tiukasti kirkkaimmista mitaleista.

Miesten puolella vasta 19-vuotias yhdysvaltalainen Chris Corning on ihastuttanut sekä big airissa että slopestylessä ja on ehdoton ennakkosuosikki kisoihin. Myös norjalaiset tarjoavat kovan vastuksen, sillä esimerkiksi Ståle Sandbech ja Mons Røisland voivat voittaa koska tahansa kenet tahansa.

Lue myös:

.
.