Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks
  • Urheiluruutu

Huikeaa seurahistoriaa torjunut Rask selättänyt vaikeudet: "Tärkein asia on ollut se, että on henkisesti pysynyt balanssissa"

Tuukka Rask uskoo, että Boston Bruins voi voittaa tällä kaudella mestaruuden.

urheilu
Bostonin maalivahti Tuukka Rask
AOP

Suomalaismaalivahti Tuukka Rask nousi sunnuntaina yksin Boston Bruinsin maalivahtien kaikkien aikojen voittotilaston kärkeen ohi Tiny Thompsonin. Rask torjui uransa 253. voiton vierasottelussa jääkiekon NHL:ssä Washington Capitalsia vastaan. Koko NHL-uransa ajan Bruinsia edustanut savonlinnalainen arvosti saavutusta, mutta ei ole suuremmin uhrannut ajatuksia ennätykselle.

– Tämä on hieno saavutus. Jossain vaiheessa porukka sanoi, että seuraennätys on lähellä, mutta ei se painanut mieltä millään tavalla. Tiesin, että se tulee jossain vaiheessa. Hienoa saavuttaa tällainen original six -joukkueessa, Rask kommentoi Yle Urheilulle Washingtonissa.

– En ehtinyt ottelun aikana miettimään yhtään tätä ennätysasiaa. Ei siinä ehdi ajattelemaan. Sitä kolisee nopeasti omissa, jos ajattelee tällaisia asioita.

Kopissa ei nähty mitään erikoisia juhlallisuuksia ottelun jälkeen.

– Joukkuetoverit tulivat onnittelemaan – siinä se oli. Ei siinä kummempia mitaleita tarvitsekaan jakaa, Rask hymyili.

"Katsotaan myöhemmin näitä saavutuksia"

Raskin NHL-ura alkoi kaudella 2007–2008, kun hän pelasi neljä ottelua Bruinsin paidassa. Suomalaismaalivahdin läpimurtokausi oli Bostonissa kausi 2009–2010, kun hän sai vastuuta jo 45 ottelussa. NHL-uransa alussa Rask ei uskaltanut unelmoidakaan siitä, että hän pystyisi tekemään tällaista seurahistoriaa.

Tuukka Rask
AOP

– Ei sitä tuollaisia nuorena poikana ajattele. Sitä koetti vain saada paikan joukkueesta. Sitä yritti vain edetä askel kerrallaan. Aika on kyllä mennyt todella nopeasti, sillä muistan vieläkin, kun pelasi ensimmäisen NHL-otteluni Torontoa vastaan.

– Sitä yrittää tässä edetä vain päivä kerrallaan. Katsotaan sitten myöhemmin näitä saavutuksia, Rask linjasi.

Uuteen nousuun hankalan alkukauden jälkeen

Raskin alkukausi oli hankala, mutta viime aikoina suomalaisvahdin peli on jälleen kulkenut. Rask on esiintynyt tällä kaudella 28 ottelussa torjuntaprosentilla 92,2. Hänellä on tällä hetkellä paras torjuntaprosentti suomalaismaalivahdeista. (siirryt toiseen palveluun)

– Kaudet ovat pitkiä. Välillä kausi alkaa hyvin ja välillä huonosti. Kilometrejä on jo sen verran alla, että sitä ei kauheasti stressaa, koska tietää oman tasonsa. Tällä kertaa kausi lähti vähän heikommin käytiin. Töitä tekemällä pakettia on laitettu pikkuhiljaa kuntoon.

– Tärkein asia on ollut se, että on henkisesti pysynyt balanssissa – ei ole stressannut liikaa.

Aivotärähdys selätettiin nopeasti

Raskille sunnuntain Washington-ottelu oli vasta toinen 19. tammikuuta kärsityn aivotärähdyksen jälkeen. Rask palasi tositoimiin viime viikon torstain Philadelphia-ottelussa.

– Olen täysin kunnossa. Ei minua olisi päästetty pelaamaan, jos olisi oireita. Loukkaantuminen sattui hyvään saumaan, kun meillä oli viikon tauko Rangers-pelin jälkeen. Se meni ihan levolla ohi, Rask kertoi.

Tuukka Rask
Brian Babineau / NHLI via Getty Images

Aivotärähdys ei ollut Raskin uran ensimmäinen.

– Eihän nuo ideaalisia tilanteita ole. Minulla ei onneksi ole ollut sellaisia tilanteita, että taju olisi lähtenyt. Viime vuonna uran ensimmäinen aivotärähdys tuli harjoituksissa. Toivotaan, että koko ajan ei kolise. Peli on muuttunut niin, että maalivahditkin jäävät jyrän alle, koska vauhti on niin kovaa. Pitää olla valppaana ja yrittää väistää, jos on mahdollista, Rask pohti.

Torjuntavastuun jakaminen puoliksi oli selvää jo ennen kauden alkua

Rask on tällä kaudella jakanut torjuntavastuun Jaroslav Halakin kanssa. Slovakialaisvahti on torjunut tähän mennessä 27 ottelussa torjuntaprosentilla 91,8.

– Se on ihan hyvä kilpailutilanne. Puhuimme jo ennen kautta, että meillä ei ole selkeää ykkösmaalivahtia tällä kaudella. Yritämme palata suurin piirtein puoliksi. Jos pääsemme pudotuspeleihin, niin on hyvä, että molemmilla veskareilla on hyvä tuntuma.

Tuukka Rask Talviklassikossa Notre Damen stadionilla uudenvuodenpäivänä 2019.
Gregory Shamus / Getty Images

Rask uskoo vahvasti, että Bruins nähdään tämän kauden pudotuspeleissä.

– Aina on parannettavaa. Olemme pelanneet hyvin, mutta sarja on erittäin tasainen. Jos muutaman pelin häviää, niin on nopeasti ulkona. Viime aikoina pelimme on näyttänyt siltä, mitä haluamme, mutta maaleja emme ole tehneet riittävästi. Olemme menossa hyvään suuntaan. Tässä on vielä aikaa viilata yksityiskohtia.

– Uskon mestaruuteen, eihän täällä muuten pelattaisi, Rask päätti hymyillen.

Siirry NHL:n taulukoihin tämän linkin kautta (Teksti-TV).

Raskia Washingtonissa haastatteli Juri von Bonsdorff.

Lue myös:

Nollapelin torjunut Tuukka Rask nousi yksin Bostonin voittotilaston kärkeen

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat