Suora

  • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
  • Urheilustudio 22.2.
  • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
  • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
  • Naisten syöksylasku, Crans Montana
  • Naisten syöksylasku, Crans Montana
  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
  • Urheilustudio 22.2.
  • Naisten viesti, Anterselva
  • Naisten viesti, Anterselva

Matti Nykänen oli yksi Suomen kaikkien aikojen urheilijoista – mäkilegendan ainutlaatuiset saavutukset hakevat vertaistaan

Matti Nykänen oli aikansa ylivoimaisin mäkihyppääjä.

mäkihyppy
Matti Nykänen
AOP

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä menehtynyt Matti Nykänen muistetaan yhtenä Suomen kaikkien aikojen urheilijana. Mäkilegendan saavutukset hakevat vertaistaan.

Nykänen riemastutti suomalaista urheiluyleisöä etenkin olympialaisissa. Viitteitä tulevasta nähtiin jo Sarajevon vuoden 1984 kisoissa. Normaalimäessä Nykänen saavutti hopeaa, mutta täysosuma nähtiin suurmäessä, kun Nykänen voitti ensimmäisen neljästä olympiakullastaan.

Calgaryn olympialaisissa Nykänen oli täysin pitelemätön. Nykänen oli yhdessä alankomaalaisen pikaluistelijan Yvonne van Gennipin kanssa koko kisojen menestynein urheilija. Jo normaalimäessä Nykänen oli ylivoimainen. Toiseksi hypännyt Pavel Ploc jäi Nykäsestä 17 pisteen päähän. Jyväskyläläisen menestysputki sai jatkoa vielä suurmäen voiton ja ensimmäistä kertaa olympialaisten historiassa hypätyn joukkuemäen kultamitalin muodossa.

Ensimmäisen kultamitalinsa Nykänen voitti jo nuorten MM-kilpailuista vuonna 1981. Jo seuraavana vuonna Nykänen nousi korkeimmalle korokkeelle myös aikuisten tasolla. Vielä normaalimäessä Nykänen jäi niukasti neljänneksi, mutta suurmäen sumuisessa kilpailussa suomalainen hyppäsi ykköseksi. Nykänen leiskautti molempien kilpailukierrosten pisimmän hypyn.

Oslon MM-voiton lisäksi Nykänen juhli maailmanmestaruustasolla henkilökohtaista kultaa myös lentomäessä Planicassa vuonna 1985. Nykänen rikkoi tuolloin silloisen lentomäen maailmanennätyksen 191 metrin leiskautuksellaan. Henkilökohtaisella tasolla Nykänen palasi maailmanmestariksi vielä kaksi kertaa veteraanien puolella, Taivalkoskella 2008 ja Harrachovissa 2011.

Matti Nykänen Garmiscg-Partenkirchenissä vuonna 1987.
Matti Nykänen Garmiscg-Partenkirchenissä vuonna 1987.AOP

Nykänen oli 1980-luvulla Suomen mäkimaajoukkueen menestyksen tukipilari. Suomi voitti Nykäsen hypätessä joukkuekilpailun maailmanmestaruuden kaikkiaan neljä kertaa vuosina 1984, 1985, 1987 ja 1989.

Nykänen ei uransa aikana menestynyt vain arvokisoissa, vaan suomalainen oli aikansa ylivertaisin mäkihyppääjä myös maailmancupissa. Kaiken kaikkiaan Nykänen voitti maailmancupissa ennätykselliset 46 kertaa. Ennätys rikottiin vasta vuonna 2013. Palkintopallille hän kipusi käsittämättömät 76 kertaa – saavutuksen arvoa nostaa se, että Nykänen osallistui urallaan yhteensä 130 maailmancupkisaan.

Menestys siivitti Nykäsen kaikkiaan neljään mäkihypyn maailmancupin kokonaisvoittoon (1983, 1985, 1986, 1988). Keski-Euroopan perinteikkään mäkiviikon valtiaaksi Nykänen kruunattiin vuosina 1983 ja 1988.

Kaiken kaikkiaan Nykänen voitti urallaan 19 arvokisamitalia. Nykänen valittiin Suomessa vuoden urheilijaksi vuosina 1985 ja 1988. Hänen palkittiin elämänurapalkinnolla vuoden 2013 Urheilugaalassa.

Matti Nykäsen mitalikokoelma on esillä Suomen Urheiumuseossa.
Matti Nykäsen mitalikokoelma oli esillä Suomen Urheiumuseossa heinäkuussa 2008.Mikko Stig / Lehtikuva

Lue lisää:

Matti Nykänen oli yksi syy siihen, että Janne Ahonen aloitti mäkihyppyuransa – ”Hän oli eniten ihailtu tähti niin minun pienessä mielessäni kuin mäkihyppymaailmassa”

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Nykänen oli Tommi Nikuselle lapsuuden sankari ja henkilökohtainen innoittaja – "Matti oli kauhean sydämellinen ihminen"

Pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen: Nykästä muistellaan Salpausselän kisoissa

Juha Mieto: Matti Nykänen ei taiteilijanimiä tarvitse – "Tuli nuori mies sumusta ja hyppäsi voittoon"

Elävä arkisto: Matti Nykäsestä Calgaryn mäkikuningas

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat