Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Nykänen oli Tommi Nikuselle lapsuuden sankari ja henkilökohtainen innoittaja – "Matti oli kauhean sydämellinen ihminen"

Matti Nykänen oli Tommi Nikuselle innoittaja ja esikuva, joka vei mäkihypyn pariin.

mäkihyppy
Tommi Nikunen.
Tommi Nikunen.Tomi Hänninen

Uutinen Matti Nykäsen kuolemasta järkytti Suomen mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajana vuosina 2002–2008 toiminutta Tommi Nikusta.

– Olen seurannut Matin uraa ja elämää paljon, niin oli epätodellinen olo. Se oli uutinen, jota ehkä oli odottanutkin, että jossain vaiheessa se tulee, mutta että se tuli näin aikaisin, niin se yllätti ja tuntui pahalta, Yle Urheilun asiantuntijana toimiva Nikunen sanoi.

Nikusella on paljon hyviä muistoja Matti Nykäsestä, sillä mäkihyppylegenda oli hänelle, kuten niin monelle muulle, suuri lapsuuden sankari.

– Hän oli minulle henkilökohtainen innoittaja, joka vei lajin pariin, vaikka lahtelaisella esikuvia olisi riittänyt muitakin. Kyllä se lopullinen innostus mäkihyppyyn tuli Matin kautta.

Nykästä matkittiin Nikusen mukaan kaikessa mahdollisessa. Juniorit katsoivat, millaisilla välineillä Nykänen hyppäsi ja yrittivät tämän jälkeen hankkia samanlaisia välineitä. Jos niitä ei löytynyt, niin sitten niitä yritettiin tehdä itse.

– Paljon apinoitiin sitä, mitä Matti teki, miten hän käyttäytyi ja minkälaisia rutiineita hänellä oli. Niitä sitten apinoitiin lumitöissä ja myöhemmin hyppyrimäissä.

Nikusen mukaan Nykänen oli intohimoinen niille asioille, jotka hän koki tärkeäksi itselleen. Se, mikä Nikusen mukaan erotti Nykäsen muista sen aikaisista huipuista, oli valtava halu hyppäämiseen sekä kaikkeen lajin ulkopuoliseen olevaan.

– Hän oli oman aikansa edelläkävijä niin välineiden kuin harjoittelun suhteen. Hän oli poikkeuksellinen ja intohimoinen hyppääjä, Nikunen sanoi ja kertoi ajattelevansa Nykästä ainoastaan hänen urheilu-uransa kautta, ei muiden ilmiöiden.

– Suomessa mäkihyppykulttuuri on vahva ja kun tuossa lajissa tulee Suomessa maailman parhaaksi, niin siinä on hyvä alusta tulla legendaksi.

Nikunen tutustui Nykäseen niin omalla hyppyurallaan kuin myöhemmin valmennushommissa. Hän sanoo, ettei itse aina kehdannut mennä juttelemaan Nykäselle, mutta Nykänen itse oli aina aloitteellinen, tuli avoimesti juttelemaan ja kohteli kuin vertaistaan.

– Hänen lähelleen ei moni ihminen päässyt ja sinne oli vaikea päästä. Se on hyvin ymmärrettävää, kun katsoo kaikkia tapahtumia hänen elämänsä vaiheissa. Mutta Matti oli kauhean sydämellinen ihminen.

Lue myös:

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Nämä Matti Nykäsen lentävät lauseet tullaan muistamaan: "Elämä on ihmisen parasta aikaa"

Entinen valmentaja järkyttyi Nykäsen kuolemasta, Toni Niemiselle Nykänen oli opettaja ja esikuva, Juha Mieto muistaa Nykäsen lämpimänä ja huomaavaisena

Suomalaiset surevat mäkihyppylegenda Matti Nykäsen kuolemaa: "Hyvin sanaton olen"

Juha Mieto: Matti Nykänen ei taiteilijanimiä tarvitse – "Tuli nuori mies sumusta ja hyppäsi voittoon"

Katso Yle Urheilun tunnin mittainen erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä (1963–2019)

Matti Nykäsen kuolinuutinen herättää huomiota maailmalla – Norjalaishyppääjä Hroar Stjernen: "Hän oli kuin antilooppi"

Matti Nykänen palkittiin Elämäntyö-palkinnolla vuoden 2013 Urheilugaalassa – katso mäkilegendan reaktiot

Matti Nykänen oli yksi syy siihen, että Janne Ahonen aloitti mäkihyppyuransa – ”Hän oli eniten ihailtu tähti niin minun pienessä mielessäni kuin mäkihyppymaailmassa”

Matti Nykänen oli yksi Suomen kaikkien aikojen urheilijoista – mäkilegendan ainutlaatuiset saavutukset hakevat vertaistaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat