Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Kommentti: Mikko Rantasen superketjun rikkominen oli hölmöä – yhden ketjun joukkueet ovat upoksissa

Jos Colorado Avalanche menee pudotuspeleihin, se menee sinne ykkösketjunsa johdolla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikko Rantanen
Mikko Rantanen on tuskaillut joukkueensa tuloksista viime aikoina.Matthew Stockman/Getty Images

VANCOUVER. NHL-joukkueelle on vaikea keksiä raskaampaa taakkaa kuin yhden ketjun varassa roikkuminen. Toki vielä pahempaa on, jos ei ole sitä yhtäkään huippuketjua, jonka kautta elää – näistäkin on esimerkkejä. Osa joukkueista kuitenkin janoaa pudotuspeleihin yhdellä sylinterillä.

Matkasta tulee kuitenkin tällä tavalla pitkä ja tiestä kivinen.

Vaikka tehotilastoissa numerot näyttävät usein hienoilta, taakka on kivirekeä perässään vetäville pelaajille armottoman raskas. Fyysisesti sitä kautta, että vastustajan kaikki ajatukset ovat usein vain ykkösketjun pysäyttämisessä. Niskassa roikkuu vaihdosta toiseen maailman parhaat puolustavat puolustajat sekä inhottavimmat jarrumiehet.

Henkisesti kuormaa kasvattaa tietous vastuusta: jos pisteitä ei synny, joukkue tuskin voittaa.

Ja mitä pidemmälle kausi etenee, sitä paremmin etenkin liigan parempi puolisko jatkuvasti pelaa. Suomeksi se tarkoittaa, että kovien tehojen rummuttaminen illasta toiseen vaikeutuu kierros kierrokselta kevättä kohden. Tämä taas kasvattaa taakkaa ja katkaisee lopulta pahimmassa tapauksessa jopa kärkipelaajien selän.

Jos mietitään kuluvan kauden selkeimpiä yhden ketjun joukkueita, kolme nousee ylitse muiden.

Mikko Rantanen lähikuvassa.
Mikko Rantasen Colorado on malliesimerkki yhden ketjun joukkueesta.Getty Images

Colorado, Buffalo sekä Columbus.

Joukkueista kaikki pyrkivät vähintäänkin pudotuspeleihin. Columbuksessa ollaan varmasti sitä mieltä, että jos palikat alkavat putoilla paikoilleen, joukkue voisi pelata suuremmistakin asioista. Itse en usko Blue Jacketsin mahdollisuuksiin keväällä lainkaan nimenomaan yllä mainituista syistä.

Kun menneellä viikolla tammikuu vaihtui helmikuuksi, ei lopulta ole suurikaan yllätys, että juuri nämä joukkueet ovat suurimmissa vaikeuksissa. Selkein musta-valko-kontrasti löytyy Coloradolta ja Buffalolta. Juuri niiltä joukkueilta, joita selkeimmin kannattelee vain yksi ketju. Molempien veto riitti jouluun asti.

Kaksi kierrosta ennen joulutaukoa Coloradon voittosaldo näytti hienosti lukemia 19–10–6. Colorado oli 44 pisteellään tuolloin koko NHL:n seitsemänneksi paras joukkue. Coloradon edellä kuudentena joulukuun 20. päivänä oli Buffalo, joka oli kerännyt itselleen tuohon mennessä saldon 20–10–5.

Sittemmin kyyti on ollut kylmää.

21. joulukuuta jälkeen näiden joukkueen pistepussi on täyttynyt verkkaiseen tahtiin. Buffalon saldo (5–10–1) sittemmin riittää NHL:ssä sijalle 27. Colorado sen sijaan on palannut sinne, missä se oli kaksi vuotta sitten: kuudentoista edellisottelun saldo 3–11–2 riittää sijalle 30.

Pudotus on ollut valtava.

Columbus sen sijaan rämpii viiden ottelun tappioputkessa.

Kun tarkastelee näiden joukkueiden nykytilaa, kovin syvälle ei tarvitse sukeltaa. Rosterin leveys ei riitä yhtään mihinkään. Parhaiten tilanteen kiteytti aina yltiörehellinen Columbus-luotsi John Tortorella.

John Tortorella.
AOP

Amerikkalaisvalmentaja oli suorastaan raivona jo ennen torstain Winnipeg-ottelua pauhatessaan, miten tällä on käytössään vain yksi keskushyökkääjä Boone Jennerin loukkaantumisen jälkeen.

Tortorella ei olisi voinut olla paremmin ytimessä.

Jos kokonaisuutta tarkastelee, Columbus on ollut karmivalla tavalla vain ja ainoastaan ykkösketjunsa varassa. Ilman Artemi Panarinia, Cam Atkinsonia, Pierre-Luc Duboisia sekä ykköspakki Seth Jonesia sinitakit taistelisivat pudotuspelipaikan sijaan varaustilaisuuslotossa.

Totuus iskee silmille viimeistään, mikäli GM Jarmo Kekäläinen kauppaa jatkosopimusneuvotteluista kieltäytyneen Panarinin.

Buffalossa loppui jo kärkiketjunkin veto. Jeff Skinner on jatkanut maalien tekemistä, mutta esimerkiksi Jack Eichelin kolmentoista edellisottelun saldo on kokonaiset kahdeksan (3+5) tehopistettä. Kolmen kärkipelaajan (Eichel, Reinhart, Skinner) takana hyökkääjien pistepörssissä neljäntenä on Conor Sheary 22 (8+14) tehopisteellään. Viides on muuten 36-vuotias Jason Pominville.

Sillä lailla.

Coloradossa tilanne on samanlainen. Kärki pelaa edelleen pisteen ottelukeskiarvolla, mutta syyskauden lentoa ei enää ole tarjolla. Kuten aiemmin todettu, tilaa ja aikaa on jatkuvasti vähemmän, koska kaikki joukkueet parantavat. NHL:n paras ketju Landeskog-MacKinnon-Rantanen on pystynyt silti pitämään tuloskuntonsa yllä.

Landeskog on tehnyt 16 edelliseen otteluun 12 (6+6) pistettä, Rantanen (7+9) ja MacKinnon (6+10) kuusitoista pistettä.

Coloradon pelaajia kuvassa
Getty Images

Tilanne on kuitenkin vaikea, sillä takaa ei tule mitään. Joukkueen neljänneksi tehokkain hyökkääjä Carl Söderberg on saanut toistaiseksi kasaan 31 (17+14) tehopistettä. Rehellisyyden nimissä on jopa todettava, että tällaiset lukemat ovat ruotsalaishyökkääjälle erinomaiset.

Ja juuri tämä alleviivaa ongelmia joukkueessa. Jos 33-vuotiaan veteraanin täytyy vetää uran parasta lätkää, että kärjen takana olisi edes jotakin, tarjolla ei totisesti ole paljon.

Viimeisin – ja mahdollisesti kohtalokkain – ratkaisu tuli päävalmentaja Jared Bednarilta, joka päätti rikkoa Coloradon pudotuspelikisaan nostaneen kärkiketjun. Lauantaina Vancouveria vastaan Rantanen ja Landeskog pelasivat Söderbergin kanssa, MacKinnon Alexander Kerfootin ja Colin Wilsonin välissä.

Mikäli Colorado meinaa yltää pudotuspeleihin, se yltää sinne kärkiketjunsa johdolla. On valmennuksellinen itsemurha rikkoa se ainoakin toimiva kokonaisuus. Hyvä tavaton sentään, Rantasen ketju on rummuttanut yksistään tasaviisikoin 39 osumaa taululle, toiseksi eniten kaikista ketjuista. Ketjun maaliero tasaviisikoin (+17) on koko NHL:n paras.

Colorado ei yksinkertaisesti ole vielä edes valmis pudotuspeleihin – se nousi jopa hieman liian nopeasti kahden vuoden takaisen pohjakosketuksen jälkeen kisaamaan pudotuspelipaikoista. Avalanchella on käsissään palasia kirkkaampaa tulevaisuutta ajatellen, mutta vielä ei ole sen aika.

Jos se nyt kuitenkin aikoo rypistää kevään pudotuspelihuipennukseen, se menee sinne kuuman ykkösketjun johdolla. Jos nähty ketjuralli jatkuu, alus menee pohjaan. Ja lujaa.

Lue myös:

Roope Hintz onnistui ylivoimalla – näin syntyi suomalaistulokkaan kauden kolmas maali

Huikeaa seurahistoriaa torjunut Rask selättänyt vaikeudet: "Tärkein asia on ollut se, että on henkisesti pysynyt balanssissa"

Nollapelin torjunut Tuukka Rask nousi yksin Bostonin voittotilaston kärkeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat