Suora

  • Urheiluruutu

Miksi Matti Nykänen nousi Suomen suurimpien urheilulegendojen joukkoon? Läheltä seuranneet toimittajat korostavat kykyä, jota suuri yleisö ei aina ymmärtänyt

Matti Nykästä tiivisti seuranneet Arto Teronen ja Kari Hiltunen arvostivat mäkihyppylegendan päättäväisyyttä.

mäkihyppy
Matti Nykänen
Matti Nykäsen kolme olympiakultaa Calgaryssa 1988 olivat todella kova juttu.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Arto Teronen ja Kari Hiltunen lukeutuvat niihin urheilutoimittajiin, jotka seurasivat Matti Nykäsen uraa tiiviisti ja läheltä 1980-luvun menestysvuosina. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä menehtynyt Nykänen voitti urallaan neljä olympiakultaa ja viisi maailmanmestaruutta. Kirkkaimpana kruununa olivat Calgaryn olympialaiset, jossa Nykänen otti peräti kolme kultamitalia.

– Hän oli yksi kaikkien aikojen parhaista, ellei jopa paras mäkihyppääjä. Nykänen on suomalaisen urheilun ikoni. Häntä ei unohdeta. Nykänen on kuin Paavo Nurmi tai Tapio Rautavaara, Teronen sanoo.

Mutta miksi Nykäsestä tuli niin kova mäkihyppääjä ja suurimpia suomalaisia urheilulegendoja?

– Ilmaiseksi Matille ei tullut mikään. Moni luuli, että Matti menestyi lahjoillaan ja oli pelkästään luonnonlahjakkuus, Hiltunen oikaisee.

– Mutta mielestäni Matti oli ensimmäinen mäkihyppääjä, joka teki todella paljon töitä uransa eteen. Matti oli erittäin kova harjoittelemaan Jyväskylässä. Totta kai täytyi olla lahjojakin pohjalla, mutta Matti ei saanut mitään ilmaiseksi.

Teronenkin korosti Nykäsen intohimoa harjoitteluun.

– Nykäselle diagnosoitiin ADHD-sairaus. Hän oli vilkas nuoresta lähtien. Nykänen keskittyi yhteen intohimoon kerrallaan. Hän teki kaikkensa mäkihyppymenestyksen eteen. Alkuvaiheessa siinä ei tullut häiriötekijöitä. Nykänen oli poikkeuksellisen lahjakas ja poikkeuksellisen lahjakas harjoittelija.

Hiltunen arvosti Nykäsessä juuri valtavaa työntekoa ja päättäväisyyttä.

– Hän ei antanut lainkaan periksi. Valtava keskittymistaito ja päättäväisyys tekivät Matista omalla alallaan legendan, Hiltunen totesi.

Urheilu-uransa jälkeen Nykänen toimi viihdetaiteilijana ja hänen levynsä Yllätysten yö myi vuonna 1992 kultalevyn verran. Ongelmiltakaan ei aina vältytty, ja Nykänen tuomittiin useaan otteeseen vankeuteenkin.

– Nykänen käytti kaikenlaisia keinoja pärjätäkseen. Nykäselle elämä oli viidakko, josta hän yritti päästä läpi, Teronen päätti.

*Lue lisää:
*

Näin Matti Nykästä on kunnioitettu ympäri Suomea ja maailmaa – Yle Urheilu keräsi muistoja hetki hetkeltä

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Katso Yle Urheilun tunnin mittainen erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä (1963–2019)

Täältä löydät Matti Nykäsen uroteot Oslosta Calgaryyn – palaa mäkilegendan unohtumattoman uran vaiheisiin Ylen arkistojen aarteiden avulla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat