Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: Miksi ihmeessä Matti Nykäsen nimeä ei löydy suomalaisen urheilun kunniagalleriasta? Kansa rakasti mäkihyppysankaria ja antoi lopulta kaiken anteeksi

Suomalaiset elivät Matti Nykäsen mukana nousut ja laskut, joita virallinen Suomi välillä kauhisteli. Mäkihyppypiireissä Nykänen muistetaan ujona ja kohteliaana urheilijana, kirjoittaa Pekka Viinikka.

Matti Nykänen
Matti Nykänen
Matti NykänenRoni Rekomaa / Lehtikuva

Heräsin aamulla esimieheni puheluun: nelinkertainen olympiavoittaja ja moninkertainen MM-kultamitalisti Matti Nykänen on kuollut. Ei voi olla totta, oli ensireaktioni.

Kyyneleet kohosivat silmiin, mäkihypyn suurin on poissa. Vietin lomapäivää kotikonnuilla, Rovaniemen talvessa. Oli pitkään hiljaista. Päivällä piti purkaa tapahtunutta tekemällä lumitöitä.

Tein viimeisen haastatteluni Matti Nykäsen kanssa 1990-luvun alkupuolella, Ounasvaaran talvikisoissa, jolloin mäkilegenda pyrki palaamaan takaisin huipulle. Muistan, kun sovin Matin kanssa haastattelun Ounasvaaran normaalimäen hyppyrinnokan viereen.

Uusi lumi oli satanut juuri Ounasvaaran rinteille. Mäkilegenda saapui sovittuun aikaan haastatteluun. Hän oli rento, mutta aavistuksen jännittynyt. Hyppy ei kulkenut samaan malliin kuin aiemmin, ja nuoremmat olivat omaksuneet uuden V-tyylin. Nykänenkin halusi kokeili uutta tyyliä, mutta sen omaksuminen tuotti ongelmia.

Matti Nykänen
Matti Nykänen AOP

Tästä huolimatta Matti kertoi, että hanskat eivät lennä kehään, vaan työ jatkuu, hyppääminen on edelleen hauskaa. Montakaan kuukautta haastattelusta ei mennyt, kun Nykänen päätti lopettaa ansiokkaan uransa.

Useat muutkin kollegat ovat kertoneet tänään, että Matti Nykänen oli ujo, kohtelias ja piti sanansa. Olen samaa mieltä. Kokemukseni tapaamisista liittyivät mäkihyppyyn ja haastattelutilanteisiin kisa- tai harjoitustilanteissa, itse en nähnyt häntä koskaan humalassa tai vaikeana ihmisenä.

Matti Nykänen
AOP

Nykäsessä yhdistyi useita, ristiriitaisiakin persoonallisuuspiirteitä, jotka johtivat välillä viinanhuuruisten iltojen jälkeen surullisiin ja ikäviinkin tapahtumiin. Kansa kuitenkin rakasti Matti Nykästä. Suomalaiset elivät hänen mukanaan, hyvinä ja vaikeina aikoina. Rakkaalle annetaan myös anteeksi, sellaista kansan rakkaus oli myös mäkilegendaa kohtaan.

Matti Nykästä ei ole valittu Suomen urheilun Hall of Fameen, viralliseen kunniagalleriaan. Miksi? Urheiluansiot riittäisivät siihen useaan kertaan, mutta rikostuomiot pahoinpitelyistä ja julkiset toilailut ovat tehneet hänestä ei-toivotun hahmon.

Selailen Suomen Hall of Famen nimilistaa, eikä sieltä löydy Nykäsen tavoin Eero Mäntyrantaa tai Mika Myllylääkään. Kaikki kolme ansaitsisivat paikkansa sinne, kuten muutkin suuret olympiamitalistit. Rikokset urheilu-uran jälkeen eivät ole hyväksyttäviä, mutta ne eivät himmennä hänen saavutuksiaan mäessä.

Matti Nykänen
Matti NykänenAOP

Uskon, että Matti Nykäsellä on paikkansa kansan sydämessä, syvällä Hall of Famessa. "Elämässä on tullut takapakkia, joskus etupakkiakin", oli yksi Matti Nykäsen useista kuuluisista lausahduksista. Mäkilegenda elää vahvasti ihmisten muistoissa, kansa on ottanut hänet omakseen.

Myös maailmalla Matti Nykäsen kunnioitus on suurempaa kuin moni uskookaan. Keski-Euroopan mäkiviikkoja kiertäneenä voin vakuuttaa, että yleisö muistaa hänet. Nykyisten ja entisten mäkihyppääjien ajatuksissa hän on edelleen legenda.

Haastattelin nykyistä tv-kommentaattoria ja entistä huippu-urheilijaa, moninkertaista mäkihypyn arvokisamitalistia Martin Schmittiä loppiaisena päättyneellä mäkiviikolla. Kysyin hänen nuoruuden idolistaan, ja vastaus tipahti välittömästi: “Idolini on Matti Nykänen”. Perustelut tulivat kuin hyppyrin nokalta: menestys, rohkeus ja taito.

Lue lisää:

Täältä löydät Matti Nykäsen uroteot Oslosta Calgaryyn – palaa mäkilegendan unohtumattoman uran vaiheisiin Ylen arkistojen aarteiden avulla

Näin Matti Nykästä on kunnioitettu ympäri Suomea ja maailmaa – Yle Urheilu keräsi muistoja hetki hetkeltä

Miksi Matti Nykänen nousi Suomen suurimpien urheilulegendojen joukkoon? Läheltä seuranneet toimittajat korostavat kykyä, jota suuri yleisö ei aina ymmärtänyt

Katso Yle Urheilun tunnin mittainen erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä (1963–2019)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat