Suora

  • Urheiluruutu

Liikuttunut Jens Weissflog suree taisteluparinsa ja kaverinsa Matti Nykäsen kuolemaa: "Saatoimme joskus käydä kaljalla, mutta ei se ollut siinä se tärkein asia"

1980-luvun mäkihyppytähti kertoo Yle Urheilulle tienneensä Matti Nykäsen ulkourheilullisista haasteista, mutta saksalaiselle olympiavoittajalle Matti Nykänen jää mieleen urheilusankarina.

Matti Nykänen
Jens Weissflog ja Matti Nykänen palkintokorokkeella Keski-Euroopan mäkiviikolla vuonna 1989.
Jens Weissflog ja Matti Nykänen palkintokorokkeella Keski-Euroopan mäkiviikolla Garmisch-Partenkirchenissä vuonna 1989.AOP

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä menehtynyt mäkihyppylegenda Matti Nykänen kohtasi Jens Weissflogin ensimmäistä kertaa vuonna 1981 nuorten MM-kisoissa Itävallan Schonachissa. Itä-Saksassa vuonna 1964 syntynyttä Weissflogia vuoden vanhempi Nykänen vei normaalimäen MM-tittelin, mutta kilpailun voi sanoa olleen lähtölaukaus koko 1980-luvun jatkuneelle kilvoittelulle maailman parhaan mäkimiehen tittelistä.

Helmikuun ensimmäinen maanantai on ollut raskas myös Weissflogille.

– Shokkiuutinenhan tämä oli ja luonnollisesti erittäin surullinen päivä, nykyään hotellia Saksassa pyörittävä kolminkertainen olympiavoittaja sanoo liikuttuneena Yle Urheilulle.

Nykänen voitti ensimmäisen aikuisten MM-kultansa Holmenkollenilla 1982, mutta Weissflog joutui odottamaan ensimmäistä suurvoittoaan vuoteen 1984 saakka, kun hän oli Sarajevon olympialaisissa normaalimäen ykkönen. Suurmäessä sijoitukset menivät toisinpäin, sillä Nykänen voitti ja Weissflog oli toinen.

Vuoden 1985 ja 1989 MM-kisoista Weissflog vei normaalimäen kultamitalit, mutta välissä Calgaryn vuoden 1988 olympialaiset olivat tunnetusti kolme kultaa voittaneen Nykäsen suuri näytös.

Vielä Lillehammerissa vuonna 1994 kahta olympiakultaa juhlineen Weissflogin mielestä Nykäsellä oli kaikki, mitä huippuhyppääjä tarvitsee.

– Luonteeltaan hän oli pohjimmiltaan mielestäni aika varautunut. Hyppääjänä hän oli teknisesti todella taitava, ja hänellä oli kaikki sellaiset ominaisuudet, joita lajissa tarvitaan. Oli kehonhallintaa, rohkeutta ja voitontahtoa.

Maailman kaikkien aikojen parhaisiin mäkihyppääjiin kuuluva Weissflog pyörittää nykyään Saksassa hotellia ja toimii muun muassa tv-kommentaattorina. Kuva vuodelta 2017.
Maailman kaikkien aikojen parhaisiin mäkihyppääjiin kuuluva Weissflog pyörittää nykyään Saksassa hotellia ja toimii muun muassa tv-kommentaattorina.AOP

Urheilu edellä

Weissflog ja Nykänen olivat kovia kilpakumppaneita, mutta kilvoittelu jäi aina mäkeen ja välit olivat muutoin erinomaiset. Kaksikko vietti myös aikaa yhdessä silloin tällöin.

– Toki meillä oli aikaa myös kisojen ja treenien ulkopuolella. Joo, saatoimme joskus käydä kaljalla, mutta ei se ollut siinä se tärkein asia. Kun mietin Mattia, minulle hän oli ja on yksi kaikkien aikojen suurimmista hyppääjistä. Hän teki historiaa 1980-luvulla.

Nykäsen elämä etenkin uran jälkeen sisälsi murheita ja vaikeuksia, joista myös Weissflog oli tietoinen. Suomalaisikoni on silti Weissflogille aina ensisijaisesti urheilusankari.

– Ajattelen häntä ja hänen saavutuksiaan nimenomaan urheilulliselta kantilta. Hänellä oli myös se toinen puolensa, ja tiesin kyllä niistä ulkourheilullisista otsikoista. Voisi sanoa, että hän etsi onneaan myös urheilun ulkopuolelta ja vaikutti sitä ehkä joskus löytävänkin.

Viimeisen kerran Weissflog kertoo tavanneensa Nykäsen pari vuotta sitten Kuhmossa ja Vuokatissa. Kohtaaminen jätti hyvät muistot.

– Vietimme pari päivää yhdessä. Hän jätti itsestään hyvän vaikutelman ja oli hyvällä tuulella.

Lue myös:

Katso Yle Urheilun tunnin mittainen erikoislähetys mäkihyppylegenda Matti Nykäsestä (1963–2019)

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Urheiluruutu alkaa poikkeuksellisen aikaan – Matti Nykästä muistellaan kattavasti

Kommentti: Miksi ihmeessä Matti Nykäsen nimeä ei löydy suomalaisen urheilun kunniagalleriasta? Kansa rakasti mäkihyppysankaria ja antoi lopulta kaiken anteeksi

Täältä löydät Matti Nykäsen uroteot Oslosta Calgaryyn – palaa mäkilegendan unohtumattoman uran vaiheisiin Ylen arkistojen aarteiden avulla

Näin Matti Nykästä on kunnioitettu ympäri Suomea ja maailmaa – Yle Urheilu keräsi muistoja hetki hetkeltä

Matti Nykäsen upea ele lämmittää yhä mäkihypyn ruotsalaista uranuurtajaa Jan Boklöviä: ”Matti on kaikkien aikojen paras”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat