1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Alppihiihdon MM-kisoissa nähdään kahden suurtähden jäähyväiset

Alppihiihdon MM-kisoja voi jännittää TV2:sta ja Yle Areenasta. Lähetys naisten supersuurpujottelusta alkaa tiistaina kello 13.15.

Lindsey Vonn Kuva: AOP

Naisten supersuurpujottelu TV2:ssa klo 13.15

ÅRE. Taistelu alppihiihdon MM-mitaleista alkaa tänään tiistaina Åressa naisten supersuurpujottelulla. Edellisen kerran Åressa kilpailtiin MM-mitaleista vuonna 2007 eli 12 vuotta sitten ja sekä rinne että areena ovat pysyneet ennallaan sen jälkeen. Mitään erityisiä muutoksia ei Åressa ole tarvinnut näihin kisoihin tehdä.

Kahdentoista vuoden takaisia menestyjiä ei liiemmin enää kisarinteistä tänä vuonna löydy, mutta muutama silti. Ensimmäinen viikko on perinteiseen tapaan vauhtiviikko ja huomio supersuurpujottelu- ja syöksykisoissa tuleekin olemaan kahdessa suuressa laskijassa. Sekä Yhdysvaltain Lindsey Vonn että Norjan Aksel Lund Svindal jättävät kilparinteet näiden MM-kisojen jälkeen.

Kumpaisenkin kausi on ollut polvivaivojen takia vaikea ja molemmat ilmoittivat jo ennen kilpailujen alkua uran päättyvän Åreen.

– Molemmat ovat suuria laskijoita, niin fyysisesti kuin tuloksellisesti meriittiensä puolesta. Etenkin Vonn on maailmanlaajuisesti yksi seuratuimmista naisurheilijoista, joten hän jättää suuren aukon alppihiihtoon, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander pohtii.

Vonn ja Svindal ovat - italialaispujottelija Manfred Mölggin ohella - ainoita kahdentoista vuoden takaisia mitalisteja, jotka ovat edelleen mukana näissäkin Åren kilpailuissa.

– Svindal on ylivoimaisesti yksi pidetyimmistä kilpakumppaneista laskijoiden keskuudessa. Hän on ollut aina todella positiivinen ja reilu kaikkia kohtaan. Kaikesta menestyksestään huolimatta hän on aina ottanut kaikki huomioon, Palander kehuu 12 arvokisamitalistin norjalaista.

Vonnin ja Svindalin läksiäisten lisäksi yksi alkavien MM-kisojen mielenkiinnon kohteena on, miten monta mitalia Yhdysvaltain Mikaela Shiffrin näistä kisoista nappaa. Olympiakisoissa häneltä jo odotettiin mitalia joka lajista, mutta silloin hän jätti kuitenkin muun muassa syöksyn väliin ja pujottelu päättyi pettymykselliseen neljänteen sijaan.

Olympiakisojen kuormituksesta oppineena Shiffrin ei lähde edes tavoittelemaan kaikkia lajeja Åressa. Ja lopulliset päätökset syntyvät vasta kisojen edetessä, mutta alustava suunnitelma olisi vahvimpien lajien eli pujottelun ja suurpujottelun lisäksi myös alppiyhdistetty tiistaina kisattavan supersuurpujottelun lisäksi. Syöksy olisi siis jäämässä ennakkosuunnitelmien mukaan väliin.

Shiffrinillä on silti mahdollisuudet päihittää Åren 2007 kisojen kuningatar Anja Pärson, joka kotiyleisön edessä voitti kolme kultaa ja yhden pronssin.

– Minulla on kyllä erittäin vahva usko siihen, että Shiffrin todellakin ottaisi joka lajista mitalin. Jos supersuurpujottelu menee todella hyvin, epäilen, että Shiffrin saatettaisiin nähdä jopa syöksyssä, Palander arvelee ja veikkaa yhdysvaltalaisen osallistuvan kaikkiin.

Suomella iso joukkue

Suomella on Åressa yhdeksän laskijan joukkue, joista suurin osa kilpailee vasta jälkimmäisellä viikolla eli tekniikkalajeissa. Ensimmäisellä viikolla kisarinteissä nähdään vain - perinteiseen tapaan - vauhtilaskija Andreas Romar. Joka hänkin oli mukana Åressa jo edellisellä kerralla eli 12 vuotta sitten.

Romarin ensimmäinen kisastartti on keskiviikkona laskettava miesten supersuurpujottelu. Miesten ensimmäiset syöksyharjoitukset tiistailta peruttiin, koska iso osa Garmisch-Partenkirchenistä Åreen matkanneista mieslaskijoista ei päässyt kisapaikalle ajallaan ja monien sukset ja matkatavaratkin ovat vielä matkalla.

– Odotan Andreas Romarilta kauden parasta tulosta. Mahdollisuudet olisivat parhaimmillaan jopa viidentoista parhaan joukkoon. Åren rinne sopii hänelle hyvin. Myös olosuhteet ovat tällä hetkellä Romarille otolliset. Rata ei ole peilijäässä ja kuiva lumi sopii Romarin välineille ja laskutekniikalle, Palander toteaa.

Samu Torstilta odotan myös kauden parastaan, mitä hän ei ole vielä pystynyt näyttämään maailmancupissa. Naisten nuori kolmen hengen joukkue pääsee paineettomana kilpailemaan. Heiltä odotan hyvää venymistä, Palander odottaa.

Suomalaisten aikataulu MM-kisoissa:

Keskiviikko 6.2.
Super-G, M
Andreas Romar

Lauantai 9.2.
Syöksylasku M
Andreas Romar

Maanantai 11.2.
Alppiyhdistetty, M
Andreas Romar

Tiistai 12.2.
Team Event
Joonas Räsänen, Jens Henttinen, Arttu Niemelä, Erika Pykäläinen, Nella Korpio, Riikka Honkanen

Torstai 14.2.
Suurpujottelu, N
Erika Pykäläinen, Riikka Honkanen

Perjantai 15.2.
Suurpujottelu, M
Samu Torsti, Arttu Niemelä, Elian Lehto

Lauantai 16.2.
Pujottelu, N
Nella Korpio, Erika Pykäläinen, Riikka Honkanen

Sunnuntai 17.2.
Pujottelu, M
Jens Henttinen, Joonas Räsänen

Naisten supersuurpujottelu TV2:ssa klo 13.15

Lue myös:

Lumikaaos peruutti alppi-MM:n syöksytreenit

Jahkailut sikseen – Lindsey Vonn lopettaa huikean uransa tässä kuussa

Suomen MM-alppijoukkueessa peräti yhdeksän urheilijaa – "Mahdollisuudet ovat todistetusti vaikka mihin"