Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Boulderoinnin SM-kisat
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - CHN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - JPN
  • Urheiluruutu

"Matti sanoi vain, että ok" – Nykäsen historiallista postimerkkiä painettiin kolme miljoonaa ja se sai ihmiset jonottamaan tunteja

Radio Suomen iltalähetykseen maanantaina soittanut Postin entinen pääjohtaja Asko Saviaho kertoi Matti Nykäselle vuonna 1988 tehdyn postimerkin synnystä.

Matti Nykänen
Matti Nykäsen postimerkki julkaistiin vuonna 1988.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä menehtynyt mäkihyppylegenda Matti Nykänen sai uransa aikana monenlaisia tunnustuksia ja huomionosoituksia. Yksi harvinaisimmista oli Nykäselle vuoden 1988 kultaisten Calgaryn olympialaisten jälkeen tehty postimerkki, joka oli ensimmäinen laatuaan suomalaisten aktiiviurheilijoiden joukossa.

Radio Suomen iltalähetykseen soitti maanantaina Postin eläkkeellä oleva entinen pääjohtaja Asko Saviaho, 77, joka työskenteli Calgaryn kisojen aikaan postiylijohtajana ja vastasi postimerkkien suunnittelusta.

– Mietimme, että kenellekään aktiiviurheilijalle ei ole postimerkkiä suotu, ja että josko nyt tekisimme sellaisen kolme kultaa voittaneelle Matille. Se olisi jotain.

Saviaho muisteli esitelleensä ideansa silloiselle pääjohtajalle Pekka Tarjanteelle, joka pyysi varmistamaan Nykäseltä itseltään, onko ajatus hyvä.

– Hän pelkäsi, että Nykänen sanoisi julkisesti, ettei tuollaisella paperinpalalla ole mitään arvoa. Joku sihteeri järjesti puhelun Matille, joka sanoi selostukseni jälkeen vain, että ok, ei ole mitään sitä merkkiä vastaankaan.

Matti Nykänen ilmalennossa Calgaryssa 1988.
Calgaryn olympiavoitot innoittivat Postin tekemään Matti Nykäselle postimerkin.Getty Images

Superkeskiviikko

Markan ja 80 penniä maksanut erikoismerkki sai valtavan suosion, ja sitä painettiin kaikkiaan kolme miljoonaa kappaletta. Sitä tilattiin jo ennakkoon enemmän kuin mitään muuta merkkiä aiemmin, ja kaukaisimmat tilaukset tulivat Vietnamista asti.

Oheiselta videolta voi katsoa, miten jyväskyläläiset jonottivat merkkiä "superkeskiviikoksi" nimettynä julkaisupäivänä keväällä 1988.

– Siinä oli pääsiäinen tulossa, ja sitä meni kaupaksi vaikka kuinka. Järjestimme Jyväskylän hyppyrimäen juurella juhlallisen tilaisuuden, jossa oli paikalla myös Ari-Pekka Nikkola. Luovutimme Matille pari arkkia sitä merkkiä. Siitä alkoi aktiiviurheilijoiden ura postimerkeissä.

Saviaho kertoi, ettei Nykäsen merkin painaminen sujunut ilman ongelmia.

– En muista, oliko koko painosmäärä otettu, mutta joka tapauksessa kun se merkki oli jo painettu, huomasimme, että alta otetusta valokuvasta teetetyssä merkissä näkyy suksimerkki. Juristit sanoivat, ettei Posti voi mitään suksimerkkiä mainostaa merkissään.

– Laitoimme mustaa tussia siihen päälle, eli se oli sama kuva, mutta merkki oli peitetty tussilla, Saviaho naurahti.

Sittemmin merkkejä on tehty suomalaisurheilijoille lukuisia, viimeisimpänä Nuorten Leijonien maailmanmestaruus MM-kotikisoissa 2016.

Lue myös:

Matti Nykänen pelasti Suomen MM-kultamaineen Holmenkollenin hernerokkasumussa – sää sai "Maisteri" Pullinkin säpsähtämään, mutta hymyilevä nuorukainen vain heitti sukset olalle ja kipusi torniin

Kommentti: Miksi ihmeessä Matti Nykäsen nimeä ei löydy suomalaisen urheilun kunniagalleriasta? Kansa rakasti mäkihyppysankaria ja antoi lopulta kaiken anteeksi

Näin Matti Nykästä on kunnioitettu ympäri Suomea ja maailmaa – Yle Urheilu keräsi muistoja hetki hetkeltä

Täältä löydät Matti Nykäsen uroteot Oslosta Calgaryyn – palaa mäkilegendan unohtumattoman uran vaiheisiin Ylen arkistojen aarteiden avulla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat