Hyppää sisältöön

Matti Nykäselle harkitaan valtiollisten hautajaisten järjestämistä – todella harvinainen kunnianosoitus

Nelinkertainen olympiavoittaja kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Vuodesta 1990 lähtien valtiolliset hautajaiset on järjestetty vain kahdeksalle suomalaiselle.

Matti Nykänen kuvattuna elokuussa 2007. Kuva: Timo marttila / EPA

Urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan valtioneuvosto harkitsee valtiollisten hautajaisten järjestämistä Matti Nykäselle.

– Selvitän tämän mahdollisuuden, mietin tätä hallituskumppaneiden kanssa ja muutenkin ministeriössä, miten olisi paras menetellä asian suhteen, Terho sanoi Yle Urheilulle.

– Ymmärrän kyllä, että monelle on tullut tällainen vaihtoehto mieleen näin merkittävän urheilijan tapauksessa.

Mäkihypyn nelinkertainen olympiavoittaja kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, 55-vuotiaana.

Valtiolliset hautajaiset kustannetaan valtion varoista ja järjestetään yleensä ainoastaan presidenteille. Muissa tapauksissa valtioneuvosto voi päättää poikkeusmenettelystä, jos kyseessä on pitkäaikainen pääministeri, eduskunnan puhemies tai erityisen merkittävä kansalainen.

Poikkeuksellisesta merkittävyyden esimerkiksi kriteereissä mainitaan Nobel-palkinnon voittaminen.

– Täytyy käydä hyvin kokonaisvaltainen harkinta liittyen juuri siihen, että millaisista saavutuksista näitä on ollut tapana myöntää, Terho sanoo.

Vuodesta 1990 alkaen valtiolliset hautajaiset on järjestetty entiselle pääministerille Ahti Karjalaiselle, kirjailija ja akateemikko Väinö Linnalle, kenraali Väinö Valveelle, entiselle pääministerille Johannes Virolaiselle, entiselle pääministerille Kalevi Sorsalle, kenraali Adolf Ehrnroothille, entiselle pääministerille Harri Holkerille ja presidentti Mauno Koivistolle.

Edellinen urheilija, jolle järjestettiin valtiolliset hautajaiset, oli hiihdon olympiamitalisti Tapani Niku. Niku haudattiin vuonna 1989.

Yhteensä valtiolliset hautajaiset on järjestetty viidelle urheilijalle: Nikun lisäksi Hannes Kolehmaiselle, Paavo Nurmelle, Ville Ritolalle ja Armas Taipaleelle.

Lue myös:

Päivitetty 5.2.2019 kello 17.09: Lisätty tieto Tapani Nikun valtiollisista hautajaisista.

.
.