Rukajärvi ei ota stressiä MM-kisojen sääoikuista – "Onneksi pääsee edes metsään pöllyttämään lunta, sielu lepää"

Lumilautailun MM-kisojen big air -kilpailut on siirretty myöhempään ajankohtaan kehnojen sääolojen takia Yhdysvaltojen Park Cityssä.

Kuva: Elise Tykkyläinen / Yle

Suomen lumilautamaajoukkueen päävalmentaja Antti Koskinen arvioi, että Park Cityssä oli tullut viimeisen päivän aikana 25 senttiä lunta ja lämpötila huiteli koko ajan nollan kieppeillä.

Big airin hyppääjillä ei ole uudella lumella mitään mahdollisuutta päästä hyppyristä yli, joten kisajärjestäjien päätös siirtää karsinnat myöhempään ajankohtaan on ainoa oikea vaihtoehto.

– Sään takia vauhdit ovat tyystin kadonneet ja estävät siten kisatoiminnan. Sääennusteen mukaan myös huominen olisi tämän päivän kaltainen, mutta sitten seuraavaksi päiväksi olisi pientä helpotusta luvassa. Mutta eihän tällaisten lumisadepilvien kanssa koskaan tiedä, kuinka kauan ne roikkuvat päällä. Väijymistä tämä nyt meille on tässä kohtaa, selvitti Koskinen.

Big air –maajoukkueen odotukset ovat suuret, sillä Suomella on heittää MM-rinteeseen naisiin Enni Rukajärvi ja miehiin Roope Tonteri, Kalle Järvilehto, Rene Rinnekangas sekä Aleksi Nevakivi.

"Onneksi pääsee metsään laskemaan, siellä sielu lepää"

Enni Rukajärvi eivätkä muutkaan suomalaiset bir air –edustajat ole vielä päässeet harjoitusten eikä kisahyppyrin makuun. Rukajärvi ei ole edes koskaan kilpaillut Park Cityssä.

– Kun hyppyristä ei pääse yli, niin eihän tässä ole mitään järkeä yrittää kilpailla. Eilen yritin kerran harjoituslaskua, mutta eihän siitä hyppyristä päässyt edes alas. Ne harjoitukset jäivät sitten siihen. Ei meille ole kenellekään mitään tietoa vielä hyppyristä, korosti Rukajärvi.

Suomalaiset menivät metsään laskemaan puuterilumella, kun tieto harjoituksien ja sitten myöhemmin karsintojen peruuntumisesta kiiri korviin.

– Ihan normihommaa tämä (peruuntuminen) on meille laskijoille. Se positiivinen puoli tässä on, että onneksi tulee niin paljon lunta, että voidaan mennä metsään pöllyttämään sitä ja laskemaan pehmeällä lumella. Siellä sielu lepää, eikä tarvitse olla täällä ihan joutenpäivin.

Rennonoloinen Rukajärvi ei ole edes hankalissa olosuhteissa paljoa sääennusteita katsellut, eikä ota sään haltijoiden oikuista stressiä. Eikä kahden vuoden takainen MM-hopealaskija puhu sanallakaan mitaliodotuksista.

– Tavoite (MM-kisoissa) on pysyä ensin pystyssä ja selvittää karsinnat. Sen jälkeen toivon pystyväni esittämään kaikki parhaat temppuni. Se olisi ihan jees.

Yhdysvalloissa myös slopestylen karsinnat on jouduttu keskeyttämään. Suomalaisista mukana ovat naisissa Anni Kärävä ja miehissä Eetu Rintamaa, Joona Kangas, Aleksi Patja sekä Elias Syrjä.