Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti

Ilmiömäistä kautta pelaava Vehviläinen tarraamassa MM-kisapaikkaan, kokenut Pesonen kelpaa yhä maajoukkueeseen – seuraa näitä Leijonia Ruotsin EHT-turnauksessa

Pelicansin Oliwer Kaski on Suomen joukkueen mielenkiintoisin debytantti.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue

1

Veini Vehviläinen
AOP

Veini Vehviläinen Kärpät

Suomi ja Venäjä kohtaavat Ruotsin EHT-turnauksen avausottelussa torstaina. Suora lähetys TV2:ssa klo 18.28 alkaen (siirryt toiseen palveluun).

Vuoden 2016 nuorten maailmanmestari on noussut maajoukkuetasolle myös miehissä. Vehviläisen Leijonat-debyytti marraskuun kotiturnauksessa oli vakuuttava. 21-vuotias Kärpät-vahti piti maalinsa puhtaana molemmissa pelaamissaan otteluissa.

Kärpät viime vuonna Suomen mestaruuteen torjunut Vehviläinen on ottanut tällä kaudella askeleen kohti eurooppalaista maalivahtieliittiä. Hän on tällä hetkellä kiistattomasti SM-liigan paras maalivahti sekä päästettyjen maalien keskiarvolla (1,41) että torjuntaprosentilla (93,99) mitattuna.

Vehviläinen jakaa Ruotsin EHT-turnauksessa vastuun TPS:n Rasmus Tirrosen kanssa. Jos hän pelaa yhtä hyvin kuin Helsingin kotiturnauksessa, paikka kevään MM-kisakoneessa on todella lähellä.

2

Jesse Virtanen TOP
AOP

Jesse Virtanen Färjestad

Ruotsin pääsarjassa erinomaista kautta pelaava Virtanen on kuulunut neljän kauden ajan Leijonien vakiopelaajiin EHT:llä, mutta MM-kisoihin näytöt eivät ole riittäneet. Kiekollisella osaamisellaan Färjestadissa ja sitä ennen Lukossa häikäissyt Virtanen ei ole pystynyt pelaamaan A-maajoukkuetasolla riittävän tehokkaasti.

Virtasen kanssa samassa tilanteessa olevia pelaajia ovat Teemu Eronen ja Kristian Näkyvä, joilla on runsaasti EHT-kokemusta usealta vuodelta. Heidän tehtävänsä tässä turnauksessa on vakuuttaa päävalmentaja Jukka Jalonen siitä, että taidot riittävät myös MM-kisoihin.

3

Oliwer Kaski
AOP

Oliwer Kaski Pelicans

Leijonien EHT-ryhmän mielenkiintoisin debytantti. Pelicans-peluri johtaa SM-liigan puolustajien pistepörssiä tehoin 15+24=39.

Kaski, 23, on tällä kaudella noussut tuntemattomuudesta SM-liigan eliittiin. Edelliset puolitoista kautta menivät HIFK:ssa, jossa hän väläytteli ajoittain taitojaan, mutta ei murtautunut suureen rooliin. Sitä ennen Kaski pelasi yliopistokiekkoa Yhdysvalloissa.

SM-liigan tammikuun pelaajaksi valittu Kaski voisi olla jokerikortti jopa kevään MM-kisajoukkueeseen, jos hän onnistuu Ruotsin EHT-turnauksessa. Kiekollisesti taitavia oikealta ampuvia puolustajia ei ole Suomessa vieläkään liikaa.

4

Janne Pesonen
AOP

Janne Pesonen Växjö Lakers

Suomen joukkueen vanhin ja kokenein pelaaja. Pesonen, 36, pelaa ensimmäiset A-maaottelunsa tällä kaudella. Vuoden 2011 maailmanmestarin tavoitteena on näyttää, että putki kulkee yhä kansainvälisessä vauhdissa.

Joku voisi kysyä, mihin 36-vuotiasta kehäraakkia enää tarvitaan? Vastaus on selvä. Pesosella on viime kevään tavoin hyvät mahdollisuudet Leijonien MM-ryhmään. Joukkueeseen tarvitaan muutama kokeneempi johtava pelaaja, ja Pesosella on kokemusta tärkeimmästä – eli voittamisesta.

Pesonen on voittanut MM-kullan lisäksi neljä Suomen mestaruutta, yhden Ruotsin mestaruuden sekä yhden Gagarin Cupin.

5

Ville Leskinen TOP
AOP

Ville Leskinen Kärpät

Kärppien laitahyökkääjä on suuremmalle yleisölle vielä melko tuntematon nimi, mutta tämän kevään jälkeen voi olla toisin. SM-liigan maalipörssiä johtava Leskinen, 24, pelaa tosissaan jopa MM-kisapaikasta.

Leskinen debytoi Leijonissa Helsingin EHT-turnauksessa, jossa näytöt olivat kovat. Hän teki kahdessa ottelussa kaksi tehopistettä (1+1) ja paransi koko ajan peliään. Ruotsin EHT-turnauksessa nähdään, pystyykö Leskinen vielä parantamaan entisestään kansainvälisellä tasolla.

Oikealta ampuvan hyökkääjän maalivainulle olisi käyttöä, jos pystyy pelaamaan kokonaisvaltaisesti vaadittavalla tasolla.

6

Julius Junttila
AOP

Julius Junttila Växjö Lakers

Viime kaudella SM-liigan parhaana pelaajana palkittu Junttila on ollut urallaan vaikeuksissa ulkomailla. Toissa kaudella hän jäi sivurooliin Ruotsin pääsarjassa Luleåssa. Tällä kaudella KHL-pesti Sibir Novosibirskissä kesti vain viisi ottelua. Ruotsalaisjoukkue Växjössä Junttila, 27, on tehnyt noin 0,5 pistettä per peli.

Kärpissä Junttila oli lähes pitelemätön pelaaja, mutta muissa ympyröissä hän ei ole vielä vakuuttanut. Myös maajoukkueessa Junttilan pelaaminen on jättänyt parantamisen varaa, vaikka viime vuonna olympiapaikka irtosikin.

Junttilan pitää Ruotsissa osoittaa pärjäävänsä EHT-tasolla, jotta hän voi haaveilla paikasta kevään MM-joukkueessa.

Korjattu kello 8.31: Oliwer Kaski johtaa liigan puolustajien pistepörssiä eikä liigan pistepörssiä, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue myös:

Leijonat lähtee Ruotsiin raikkaalla ilmeellä – "Kaapo Kakko olisi mukana joukkueessa, jos olisi terveenä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme