Hyppää sisältöön

Peetu Piiroinen MM-kisojen sääkatastrofista: "Tämä on vähän liiankin yleistä lumilautailussa"

Big airin MM-mitalit jäävät kokonaan jakamatta talvimyrskyn takia. Ylen asiantuntija Peetu Piiroinen näki vastaavaa omalla urallaan.

Peetu Piiroinen. Kuva: EPA

Suomalaiset valmistautuivat tiistaina big airin karsintaan lumilautailun MM-kisoissa Park Cityssä Yhdysvalloissa. Karsinta kuitenkin siirrettiin odottamaan parempaa säätä.

Talvimyrskyn jatkuessa ja lunta tupruttaessa kymmeniä senttejä kilpailu peruttiin lopulta kokonaan. Kisajärjestäjän mukaan päätökseen johtivat turvallisuus- ja aikataulusyyt.

Ylen lumilautailuasiantuntija Peetu Piiroinen ei varsinaisesti yllättynyt kilpailun peruuntumisesta, vaikka se muutti myös hänen päivänsä kulun.

– Olin matkalla Tampereelle kommentoimaan kisaa, kun Hämeenlinnan kohdalla kuulin, että kilpailu peruttiin. Ei siinä muuta voinut kuin tehdä U-käännöksen ja ajaa takaisin Helsinkiin, Piiroinen kertoo.

– On vähän liiankin yleistä lumilautailussa, että kisoja perutaan sään vuoksi. Riippuu siitä, miten hyppyri rakennetaan. Jos sää on huono ja vauhti kortilla, kilpailua on mahdotonta pitää.

Suomalaistoivojen mitalijahti lykkääntyy

Viiden menestyksennälkäisen suomalaisen oli määrä kilpailla big air -kilpailussa. Roope Tonterin, Enni Rukajärven, Kalle Järvilehdon, Rene Rinnekankaan ja Aleksi Nevakiven MM-urakka alkaa nyt aiottua myöhemmin.

Suomalaisista Tonteri on voittanut big airin maailmanmestaruuden kahdesti vuosina 2013 ja 2015. Rukajärvi otti kaksi vuotta sitten MM-hopeaa.

Piiroinen uskoo, että Suomen joukkue on ottanut peruutusuutisen vastaan hyvin. Kilpailun taso olisi todennäköisesti jäänyt puuterilumessa heikoksi.

– On se laskijoillekin kiva, että kisat lasketaan hyvällä säällä. Ei tarvitse kuumotella huonoa säätä. Onhan se kuitenkin ikävää, kun on valmistautunut kisaan ja se perutaan, Piiroinen toteaa.

Halfpipen olympiahopeaa vuonna 2010 voittanut Piiroinen muistaa vastaavan tilanteen omalta uraltaan. Viime vuonna Laaxin maailmancup-osakilpailussa slopestyle-kilpailua lykättiin joka päivä viiden päivän ajan, kunnes se lopulta peruttiin.

Vaikutus ensikertalaisiin on suurempi kuin konkareihin

Utahissa talvimyrskyn on ennustettu jatkuvan vielä ainakin keskiviikon yli. Aurinko pilkistänee pilvien raosta jo torstaina.

Oikukkaan sään myötä loppuviikon kilpailuaikatauluja joudutaan tiivistämään rajusti. Harjoituslaskuja tulee vähemmän, mikä ei Piiroisen mukaan todennäköisesti vaikuta suomalaisten suorituksiin.

– Siellä on kaikilla sama tilanne, kukaan ei pääse harjoittelemaan sen enempää. Ensikertalaisille, kuten Aleksi Nevakivelle, voi tällä olla vaikutusta, koska hän ei ole vielä niin kokenut laskija.

Lumilautailun maailmanmestaruuskilpailut järjestetään kahden vuoden välein, joten kilpailujen peruuntuminen kokonaan olisi Piiroisen mukaan iso kolaus lajille.

– En usko, että niin käy. Eiköhän slopestyle ja halfpipe saada vedettyä, Piiroinen sanoo.

Lue myös: