Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
  • Painin MM: Vapaapaini

Kaisa Mäkäräisellä on edessä raju kisa Kanadassa – Suomen päävalmentaja kertoo, kuinka voi menettää melkein sormen ja silmät jäätyvät: ”Liikutaan sääntöjen rajamailla”

Canmoressa pakkanen on laimentunut, mutta se on silti kova ampumahiihtäjille maailmancup-viikonloppuna.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu tänä viikonloppuna Kanadassa Canmoressa, jossa sääolosuhteet ovat olleet todella hurjat. Tiistaina Suomen päävalmentajan Jonne Kähkösen mukaan lämpömittari heilui jopa 30 ja 36 miinusasteen välillä. Keskiviikkoaamu valkeni hieman lämpimämpänä. Mittarissa oli silti -24.

Kisajärjestäjät ovatkin reagoineet ja lyhentäneet torstain normaalikisan pituutta sekä myöhäistäneet kisan alkamisajankohtaa. Nyt kisa on miehillä 15 kilometriä ja naisilla 12,5 kilometriä pitkä. Normaalikisasta tulee yleensä myös ohilaukauksesta yksi sakkominuutti. Torstaina ohilaukauksesta tulee 45 sekuntia lisää kelloon.

Päävalmentaja Kähkösen mukaan se ei sinällään vaikuta kisan kulkuun, mutta Kaisa Mäkäräisellä, Suvi Minkkisellä ja Laura Toivasella on silti edessään raju kisa. Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n pakkasraja on 20 miinusastetta.

– Miesten normaalikilpailun lenkki menee aika vauhdikasta laskua radan kylmimpään kohtaan. Se haluttiin ottaa pois ja samassa linjassa naisten matkaa lyhennettiin. Kisan lyhentäminen oli ainoa oikea päätös. Tässä on riittävästi haastetta, kun keli on muutenkin nahkea. Liikutaan sääntöjen rajamailla joka tapauksessa, Kähkönen kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Mäkäräisellä on ollut tunnetusti usein ongelmia erittäin kylmässä. Vuosi sitten Pyeonchangin olympialaisten paukkupakkasissa puheenaiheeksi nousi se, miten Mäkäräisen sormet eivät kestä kylmää.

– Vanhoista kokemuksista toistetaan hyviä asioita ja pyritään parantamaan aiemmista virheistä. Yksilöt reagoivat eri tavalla kylmyyteen. Toisille sormien paleltuminen on iso haaste. Siinä asiassa ei kannata leikkiä. Muun muuassa Jakov Fak menetti melkein sormensa muutama vuosi sitten, kun palellutti sen oikein pahasti, Kähkönen havainnollistaa ja viittaa vuoden 2011 tapahtumiin, jolloin Pyeonghcangin normaalimatkan olympiahopeamitalisti sai kolmannen asteen paleltumisvamman Yhdysvaltojen maailmancup-kisoissa.

– Pitää siis vakavasti suhtautua. Kyseeseen eivät tule pelkkä lämpötila, vaan laskut ja mahdolliset ilmavirtaukset.

Silmien jäätymisestäkin Mäkäräisellä on kokemusta, esimerkiksi Östersundista vuodelta 2017. Tämäkin mahdollisuus on Kähkösen mukaan huomioitu.

– Penkalle tullessa ja lähtiessä täytyy pitää silmät suojassa mahdollisimman hyvin. Jäätymistä ja vetistymistä tulee hyvin helposti. Se aiheuttaa haasteita ammunnassa, Kähkönen toteaa.

Maalais- tai kaupunkilaisjärjellä pärjää

Suojautumisessa on Kähkösen mukaan kuitenkin kyse yksinkertaista asioista.

– Harjoituspäivinä ei jäädä paikalleen turhaan. Yhtäjaksoista työtä pitää tehdä. Kuivat vaatteet laitetaan heti päälle, kun tullaan pois ulkoa. Nämä ovat sellaisia maalais- tai kaupunkilaisjärjellä aprikoitavia juttuja, Kähkönen painottaa.

Kaisa Mäkäräinen
EPA-EFE/ANDREAS SCHAAD

Kähkösen mukaan Mäkäräisellä ei olekaan mitään uusia juttuja luvassa pakkasta vastaan taistelulle, vaan luotetaan vanhoihin hyviksi todettuihin keinoihin. Tiistaina Suomen joukkue oli saanut jo pidettyä hyvän harjoituksen pitkän matkan jäljiltä. Mäkäräinen palasi edellisenä kisaviikonloppuna Anterselvassa jälleen huipputasolle muutaman vaikean viikonlopun jälkeen

– Toivotaan, että kaikki sujuu vastaavasti. Ei ole mitään syytä, miksi ei jatkuisi. Mennään päivä ja kisa kerrallaan. Katsotaan, mitä saadaan aikaiseksi, Kähkönen sanoo.

– Odotan myös, että Laura ja Suvi pystyvät parantamaan tasoaan. Molemmat ovat hyviä ampujia, joten normaalikilpailussa on hyvät mahdollisuudet parannella sijoituksia.

Edellisen kerran Canmoressa on kisattu maailmancupia helmikuussa 2016.

Miesten normaalimatkan kisa esitetään torstaina suorana Areenassa kello 21.20 ja viivästettynä lähetyksenä TV2:ssa kello 22.20. Lähetys jatkuu naisten kisan suoralla lähetyksellä kello 23.50.

Lue lisää:

Hurja pakkanen siirtää maailmancupin kisoja – Ampumahiihtäjät ottivat kaiken irti purevasta pakkasesta

Kaisa Mäkäräisen valmistautumisessa MM-kisoihin piilee suuri riski – asiantuntija tuhahti kisaohjelmasta: ”Se ei sovi mitenkään”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat