Suora

  • Elävä arkisto esittää

Suomen mitalitoivo Roope Tonteri pettyi rankasti MM-kisojen järjestäjiin – ei ole koskaan nähnyt vastaavaa: ”Otti aika paljon päähän”

Roope Tonteria harmitti big airin peruuntuminen enemmän kuin Enni Rukajärveä.

lumilautailu
Roope Tonteri
Roope TonteriLehtikuva

Lumilautailun MM-kisoissa Park Cityssä koettiin Suomen aikaa varhain keskiviikkona mielenkiintoinen tilanne, kun big air -kisat peruttiin kokonaan huonon sään takia. Utahissa Yhdysvalloissa sijaitsevalla kisapaikkakunnalla tuli runsaasti lunta, joten kisajärjestäjät katsoivat paremmaksi peruuttaa koko kisat.

Miehet ovat kisanneet big airin MM-mitaleista kahdeksan kertaa ja kuudesti kulta on tullut Suomeen. Naiset ovat taistelleet lajssa MM-tasolla kahdesti ja Suomella on kaksi hopeaa

Päätös peruuttaa big air –kisat tämän vuoden MM-ohjelmasta harmitti Suomen mitalitoivoja Enni Rukajärveä ja Roope Tonteria.

– Olisi ollut kiva päästä hyppäämään. Siinä mielessä vähän harmittaa, Rukajärvi sanoi.

– Pääsin kerran kokeilemaan hyppyriä. Se ei vastannut MM-kisojen tasoa. Siinä mielessä se oli harmi homma. Toivottavasti menee ensi kerralla paremmin.

Big airin kaksinkertainen maailmanmestari Tonteri oli Rukajärveä vielä suorasanaisempi.

– Hyppyri oli todella huono. En ole koskaan hypännyt noin huonosta hyppyristä kisassa. Ihan hyvä sillä tavalla, että siitä ei maailmanmestaruuksia ratkaistu. Mestaruus olisi saattanut tulla helpoilla hypyillä, Tonteri tylytti.

Roope Tonteri
AOP

Tonteria harmitti pitkä odottelu tiistain aikana.

– Otti aika paljon päähän järjestäjien meininki. He olivat koko ajan, että odotetaan nyt. Lähdin kämpille ja kävin syömässä. Sitten tulikin ilmoitus, että kisa on peruttu, Tonteri totesi.

– Sanotaanko näin, että järjestävälle organisaatiolle saa antaa aika paljon risuja.

Erityisesti Tonteria ihmetytti päätös olla kisaamatta lainkaan big air –kisoja. Hän ei niellyt FIS:n perustelua, että toista aikaa kisalle ei saatu mahdutettua ohjelmaan.

– Se oli aika iso pettymys. Kisajärjestäjät ovat aikatauluttaneet kisat juuri, eikä melkein. Mutta eihän kisat mene ikinä niin kuin on suunniteltu. Kerrankin kisat ovat kunnon paikassa. Park City on kuitenkin kuuluisa siitä, että täällä on ollut hyvät hyppyrit ja parkki. Odotukset olivat aika paljon korkeammalla, Tonteri sanoo.

– Kaikki tietävät, että asiat eivät mene ikinä käsikirjoituksen mukaan. Olisi pitänyt ottaa se huomioon ja olla joustovaraa.

Puuterilumen kautta kisaviikonloppuun

Keskiviikkona Tonteri ja Rukajärvi suuntasivat puuterilumelle lautailemaan ennen kuin viikonloppuna on edessä slopestylen karsinnat.

Rukajärvi oli asiasta enemmän mielissään kuin Tonteri.

– Olen kuullut, että slopestylessä on aika pienet hyppyrit. Suksijätkät ovat olleet siellä. He eivät ole saaneet vauhtia, vaikka on pienet hyppyrit. Mennään laskemaan puuterille ja oikeasti lumilautailemaan ennen kuin treenataan ja lasketaan kisaa, Tonteri mietti.

– Ei tässä voi valittaa. Lunta sataa ja pääsee laskemaan, Rukajärvi sanoi.

Lue lisää:

Suomen päävalmentaja avautuu puuhastelusta lumilautailun MM-kisoissa – huono sää ei selitä täysin menestyslajin peruuttamista: ”Mitään ei ole nähtävästi opittu”

Peetu Piiroinen MM-kisojen sääkatastrofista: "Tämä on vähän liiankin yleistä lumilautailussa"

Lumilautailun MM-kisojen big air peruttiin kokonaan sankan lumisateen vuoksi – "Meidän on täytynyt tehdä yksi vaikeimmista päätöksistä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat