Suora

  • Elävä arkisto esittää

NHL:n siirtotakaraja lähestyy – nämä suomalaiset saattavat joutua kaupatuksi

Minnesotan Mikael Granlund on NHL:n alati lämpenevien siirtomarkkinoiden kuumin suomalaisnimi.

urheilu
Mikael Granlund
Sara Schmidle / NHLI via Getty Images

VANCOUVER. NHL:n pelaajamarkkinat käyvät tuttuun tapaan kuumana ennen helmikuun 25. päivän siirtotakarajaa. Muutamia siirtoja ollaan jo nähty, ja lisää lienee luvassa – mahdollisesti todella isojakin. Esimerkiksi Jarmo Kekäläisen johtaman Columbuksen Artemi Panarin on yksi markkinoiden kuumimmista nimistä.

Myös suomalaisittain käsillä on poikkeuksellinen vuosi, sillä potentiaalisia liikkujia on harvinaisen monta. Listasimme suomalaiset, jotka voisivat todennäköisimmin joutua kauppatavaraksi vielä ennen siirtotakarajaa.

Mikael Granlund, Minnesota Wild

53 ottelua, 12+32=44

Siirtomarkkinoiden kovin suomalaisnimi. Iski viime kaudella tiskiin 77 ottelussa 67 (21+46) tehopistettä, ja on ollut jo parin vuoden ajan Wildin hyökkäyspelin tärkein palanen. Peli ei kuitenkaan ole kulkenut viime viikkoina, ja edelliseen 36 otteluun Granlund on tehnyt vain kaksi osumaa. Enemmän kyse on kuitenkin seuran tulevaisuudesta. Granlund tienaa sopimuksensa viimeisestä vuodesta ensi kaudella 6,5 miljoonaa jenkkitaalaa ja nähtyjen vuosien jälkeen pelaaja tulee pyytämään reilua palkankorotusta. Saattaa kuitenkin olla, että Granlundin leiri ja Wildin seurajohto ovat eri linjoilla siitä, onko Granlund 8–9 miljoonan pelaaja NHL:ssä.

Myös Mikko Koivun loukkaantuminen vaikuttaa Granlundin tilanteeseen. Tuore GM Paul Fenton totesi jo aiemmin, että joukkueen tilanne helmikuussa vaikuttaa päätöksiin siirtotakarajalla. Nyt, kun Koivu on sivussa loppukauden ja alavireinen Wild muutenkin pudotuspelien ulkopuolella, tulevaisuuden rakentaminen alkanee jo deadlinella. Ja nyt on hyvä muistaa, ettei Wildilla ole Granlundin ja vapaaksi agentiksi tänä kesänä tulevan Eric Staalin takana juurikaan arvokkaita palasia, joita liikutella. Raportit Minnesotasta kertovat, että Granlundia kohtaan on joissakin seuroissa kiinnostusta. Samat raportit kertovat Granlundin olevan kaikkea muuta kuin turvassa pelaajakaupoista.

On todennäköistä, että Granlund tulee kaupatuksi ennemmin tai myöhemmin, viimeistään tulevan kesän varaustilaisuudessa Koska Granlundilla on sopimusta vuosi jäljellä, tällä olisi siirtotakarajalla enemmän jälleenmyyntiarvoa.

Kasperi Kapanen
Claus Andersen / Getty Images

Kasperi Kapanen, Toronto Maple Leafs

53 ottelua, 15+16=31

Granlundin kanssa siirtomarkkinoiden kuumimpia suomalaisnimiä. Auston Matthewsin kanssa alkuviikosta 58 miljoonan taalan arvoisen jatkosopimuksen tehnyt Leafs tukehtuu millä hetkellä hyvänsä palkkakaton alle, joten jonkun on lähdettävä. Kapasesta tulee kesällä rajoitettu vapaa agentti, mikä tarkoittaa upeasti esiintyneelle suomalaiselle reilua palkankorotusta. Siihen Leafsilla ei kuitenkaan todennäköisesti ole varaa – ei ainakaan, jos joku ei poistu riveistä ennen sitä. Yleinen uskomus on, että jompikumpi kaksikosta William NylanderKasperi Kapanen lähtee. Nylanderin joulun alla tekemä sopimus rasittaa Toronton palkkakattoa lähes seitsemällä miljoonalla. Viiden miljoonan pintaan noussee vähintään myös Kapasen uusi sopimus. Kumpi hyvistä ystävyksistä lähtee?

Varmaa on, että jos ja kun upean monipuoliseksi pelaajaksi kasvanut Kapanen on saatavilla, ottajia riittää. Eikä näin ison potentiaalin pelaaja liiku halvalla.

Markus Granlund
Jeff Vinnick / NHLI via Getty Images

Markus Granlund, Vancouver Canucks

*52 ottelua, 9+9=18
*
Myös nuoremmasta Granlundista saattaa tulla kauppatavaraa vielä ennen helmikuun siirtotakarajaa. Monipuolisen Canucks-hyökkääjän jälleenmyyntiarvo ei kuitenkaan ole kovin korkea keskinkertaisen kauden jäljiltä. Toisaalta Granlund on osoittanut Vancouverissa monipuolisuutensa ja kykynsä pelata eri paikoilla ja tilanteissa. Hän pystyy edelleen kantamaan pohjaketjujen roolia sekä tappamaan jäähyjä, pelaamaan jopa ylivoimakoostumuksissa.

Granlundin taitotaso on myös parempi, joka ei kuitenkaan ole toistaiseksi näkynyt tarpeeksi usein tulostaululla. Pudonnut Vancouverissa hienon 19 maalin kauden jälkeen jollakin tavalla väliin – oman paikan ja roolin löytyminen työn ja tuskan takana. Jos kiinnostusta ilmenee, saattaa hyvinkin liikkua, sillä Canucks saa helposti kasaan ensi kaudeksi neljä-viisitoistakin hyökkääjäsopimusta ilman Granlundia.

Sopimus loppuu tulevana kesänä.

Olli Määttä
Norm Hall / NHLI via Getty Images

Olli Määttä, Pittsburgh Penguins

52 ottelua, 1+12=13

Yksi todennäköisistä suomalaisliikkujista helmikuun aikana. Määtän nimi on putkahdellut esiin kauden mittaan useaan kertaan pelaajana, jonka Pittsburgh voisi olla valmis kauppaamaan. Ainakin Montrealin on aiemmin kerrottu olleen kiinnostuneen jyväskyläläispuolustajasta. Määttä on ollut kuluvalla kaudella ajoittain pahoissakin vaikeuksissa eikä vähiten keskinkertaisen luistelun vuoksi. Hän on pudonnut rotaatiossa jatkuvasti, välillä jopa Juuso Riikolan taakse.

Moni asia Määtän ympärillä puoltaisi pelaajakauppaa. Eikä 22-vuotiaan Marcus Pettersonin hankinta Anaheimista ainakaan vahvistanut Määtän asemaa joukkueessa. Määtällä on halpaa noin neljän miljoonan vuositulot takaavaa sopimusta jäljellä kolme vuotta, joten sopimuksen kautta suomalainen on erittäin houkutteleva tapaus muille seuroille.

Vaikka Määtän liike ei ole eliittiä, vahvana vääntäjänä tunnettu JYP-kasvatti voisi tuoda oivan lisän jonkun toisen joukkueen takalinjoille. Ja tuskin kahden Stanley Cupin tuomasta kokemuksesta ainakaan haittaa on. Jos on tarjolla, ottaja löytynee. Etenkin, kun GM Jim Rutherford tunnetaan erittäin aktiivisena ja rohkeana siirtojen tekijänä siirtotakarajalla.

Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi.Drew Hallowell / Getty Images

Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers

42, 4+5=9

Puljujärvi on ajautunut kolmessa vuodessa uskomattoman hankalaan tilanteeseen Edmontonissa. Kaaos ja sekasorto nuoren pelaajan ympärillä on sitä luokkaa, että maisemanvaihto lienee ainoa järkevä ratkaisu. Raportit Edmontonista kertovat, että mikäli jokin seura uskoo Puljujärveen, Oilers on valmis luopumaan pelaajasta. Etenkin, kun Edmontonilla ei juuri muita liikuteltavia ole – siis sellaisia, joilla jotakin jälleenmyyntiarvoa vielä olisi.

Toki nuoren suomalaisenkin hinta voi olla kaiken tapahtuneen jälkeen vaikea määrittää, sillä kukaan ei vielä tiedä, millainen pelaaja Puljujärvi NHL-tasolla todellisuudessa on. Edmontonin seurajohto on kaiken päälle tehnyt kaikkensa tehdäkseen kaikki mahdolliset virheet pelaajan kehittämisessä. Itseluottamusta ei ole, eikä paljon mitään muutakaan – paitsi lupaus paremmasta. Siihen lupaukseen saattaa hyvinkin jokin seura tarttua. Puljujärven sopimus loppuu tulevana kesänä.

Julius Honka
Matthew Stockman / Getty Images

Julius Honka, Dallas Stars

29, 0+4=4

Harva suomalaispelaaja on NHL-joukkueessaan ulkokaarella, kuten Dallasin Julius Honka. Raastoi kolme vuotta hyvin AHL:ssä, mutta ei koskaan tehnyt lopullista vaikutusta NHL:ssä, ei vaikka valmentajat ympärillä vaihtuivat. Pelasi toissa kaudella 16 NHL-ottelua, viime vuonna 42 ja tällä kaudella toistaiseksi vasta 29. Miro Heiskasen ja muutaman muun puolustajahankinnan kautta on täysin selvää, että Dallasissa Julius Honka ei mahdollista läpimurtoaan tee.

On itse asiassa käsittämätöntä, miten Stars on pitänyt Honkaa löysässä hirressä näin pitkään, vaikka sillä itsellään ei tunnu olevan pelaajalle mitään käyttöä. Nyt, kun JYP-kasvatin sopimus kuitenkin loppuu, kauppa voisi olla ajankohtainen. Huhuissa mainitun Vancouverin kaltainen joukkue voisi hyvinkin antaa Hongalle mahdollisuuden järkevässä roolissa. Todennäköinen suomalaisliikkuja.

Eeli Tolvanen
John Russell / NHLI via Getty Images

Eeli Tolvanen, Nashville Predators

4, 1+1=2

Kanadalaisen Sportsnetin Elliotte Friedmanin mukaan jotkut seurat olivat aiemmin viime viikolla kyselleet Nashvillen halukkuutta kaupata Eeli Tolvasta. Kyselyt tulivat sen jälkeen, kun Predators-hyökkääjä Austin Watson oli asetettu NHL:n päihdeohjelmaan. Nashville-GM David Poile paikkasi miesvajetta keskiviikkona hankkimalla pohjaketjuihin hiekkapaperia Brian Boylen sekä Cody McLeodin muodossa.

Suuri yllätys ei silti olisi, mikäli Poile olisi vielä isompienkin kalojen perässä Stanley Cupia jahdatessaan. Ja mikäli iso kala osuu haaviin, on erittäin todennäköistä, että toiseen suuntaan matkaa Eeli Tolvanen. Nashvillella kun ei paljon muuta liikuteltavaa ole, ja nykyisistä rosteripelaajista se ei luovu.

Lue myös:

Kommentti: Torontolla ei ollut varaa tehdä Matthewsille pidempää sopimusta – Winnipegin ja Laineen neuvotteluissa voi käydä samalla tavalla

Minnesota Wildin pelko kävi toteen – Mikko Koivun kausi pakettiin

Kasperi Kapasen Toronto voittoon ottelussa Ottawaa vastaan, Kapaselle syöttöpiste

Ovetshkinin jälki näkyy NHL:ssä – maalitykki nousi syötöllä venäläispelaajien kaikkien aikojen pistekärjeksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat