Olympiakomitea esitti kansainväliselle nyrkkeilyliitolle 41 kysymystä toiminnan rehellisyydestä – Vastaukset ratkaisevat, onko nyrkkeily mukana Tokion olympialaisissa

Kansainvälistä nyrkkeilyliittoa on epäilty korruptiosta ja puheenjohtajan rikoskytköksistä.

nyrkkeily
Mira Potkonen olympialaisissa 2016
Mira Potkonen (oik.) iski Rio de Janeirossa olympiapronssia 2016.Getty Images

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on toimittanut kansainväliselle nyrkkeilyliitto AIBA:lle 41 kysymystä, joiden vastausten se toivoo tuovan ratkaisun nyrkkeilyn olympiatulevaisuuteen. KOK on ilmoittanut aiemmin, että nyrkkeily voi pudota pois vuoden 2020 Tokion olympialaisista muun muassa AIBA:n korruptioepäilyn ja puheenjohtaja Gafur Rahimovin rikosepäilyjen vuoksi.

Olympiakomitea perusti marraskuussa selvityskomitean, jonka tarkoituksena on selvittää AIBA:n hallinnon, taloushallinnon ja otteluiden rehellisyyttä. Kysymyksissä pureudutaan etiikkaan, tuomarointiin ja anti-dopingasioihin, mutta pääpaino on taloudessa.

KOK on asettanut vastauksille takarajaksi helmikuun 21. päivän. AIBA:n mukaan aikataulu on tiukka, mutta se aikoo silti vastata.

KOK:n toiveena on, että nyrkkeily olisi mukana Tokion olympialaisissa, vaikka ilman AIBA:n osallisuutta. Nyrkkeilyä koskevat olympiakisasuunnitelmat ovat kuitenkin parasta aikaa jäissä. AIBA ei esimerkiksi saa käyttää olympiarenkaita tai kisalogoa.

Olympiamatkan tiellä on kaksi isoa estettä

Ison kolhun olympiasuunnitelmiin teki uzbekistanilaisen Rahimovin valinta AIBA:n vakituiseksi puheenjohtajaksi marraskuussa. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on kuvaillut Rahimovia "yhdeksi Uzbekistanin johtavista rikollisista". Rahimov itse on kiistänyt syytökset.

Toinen iso ongelmavyyhti on AIBA:n taloustilanne, anti-dopingtyö ja tuomarointiin liittyvä epärehellisyys. AIBA on toistuvasti kertonut, että tilanne on muuttunut paremmaksi. Se on myös toivonut uutta tilanteen tarkistamista.

– Nyrkkeilijät kärsivät tilanteesta, kertoi AIBA:n toiminnanjohtaja Tom Virgets helmikuun alussa Insidethegamesille.

Urheilijat joutuvat odottamaan vastausta nyrkkeilyn olympiakohtalosta vielä jonkin aikaa. Onko nyrkkeily mukana olympialaisissa ja mikä taho organisoi sitä, on tarkoitus ratkaista KOK:n kesäkuun kokouksessa Lausannessa Sveitsissä.

Lue myös:

Nyrkkeilyä uhkaa yhä putoaminen olympialaisista, mutta laji halutaan Tokioon, vaikka se vaatisi liiton romuttamista: "Meillä on puhdas pesä"

Nyrkkeilijöiden pääsy Tokion olympiakisoihin yhä auki – KOK lykkäsi päätöstä kesäkuuhun

Euroopan mestari Elina Gustafssonilta kova ratkaisu – jättää menestyneen valmentajan ja vaihtaa seuraa: "Nyt oli aika lähteä ja muuttaa kuvioita"

Maksoiko Japani kaksi miljoonaa saadakseen olympialaiset? Epäselvä rahaliikenne hämmentää, mutta olympiapomo kiistää lahjusepäilyt

Nyrkkeilyn olympiahaaveille takaisku? Kiistelty lakimies Kansainvälisen nyrkkeilyliiton johtoon

Lähteet: Insidethegames

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat