Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

SM-liigassa loistanut suomalaispuolustaja koulii saksalaisen suurseuran superlupausta kohti NHL:ää – kutsu Leijoniin yllätti: "Stereotypian Saksan liigasta voi heittää roskakoriin"

Joonas Lehtivuori on huomannut, että Saksan pääsarjaa johtavan Adler Mannheimin resurssit ovat eurooppalaisittain poikkeukselliset.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Joonas Lehtivuori
Joonas Lehtivuori on tehnyt Mannheimissa 27 (6+21) tehopistettä 34 ottelussa.AOP

Suomi kohtaa Tshekin lauantaina Tukholman EHT-turnauksessa. Suora lähetys TV1:ssä ja Areenassa klo 12.45 alkaen.

Moni hieraisi silmiään, kun uransa parhaan SM-liigakauden pelannut Joonas Lehtivuori teki viime keväänä sopimuksen Saksaan.

SM-liigan parhaat pelaajat ovat yleensä lähteneet Pohjois-Amerikkaan, Ruotsiin, Sveitsiin tai KHL:ään. Puolustaja Lehtivuori valitsi kuitenkin saksalaisen Adler Mannheimin.

– Ei ollut ensimmäisenä mielessä, että lähden Saksaan, Lehtivuori kertoo.

HPK:ssa 34 (8+26) tehopistettä tehnyt Lehtivuori tähysi kauden jälkeen ulkomaille, erityisesti Sveitsin suuntaan. Pienen taustatyön jälkeen hän uskaltautui kuitenkin naapurimaa Saksaan.

Lehtivuori, 30, ei ole katunut päätöstään hetkeäkään. Hän on pelannut erinomaisen kauden eurooppalaisessa suurseurassa. Hyvät otteet toivat kutsun Leijoniin helmikuun EHT-turnaukseen.

– Olen saanut hyvin vastuuta ja pystynyt siitä kantamaan. Oli positiivinen yllätys, että soitto Leijonista tuli.

Seura petasi kaiken valmiiksi

Saksan pääsarjaa johtava Adler Mannheim on resursseiltaan poikkeuksellinen organisaatio. Seuran taustalta löytyy rahaa niin paljon, ettei Lehtivuori ole koskaan urallaan pelannut vastaavissa puitteissa.

Lehtivuorella on kokemusta HPK:n, KalPan ja Ilveksen lisäksi ruotsalaisesta Modosta ja AHL-joukkue Adirondack Phantomsista.

– Jos rahaa on takana, hoituvat sellaiset pienetkin asiat, joita ei muuten tulisi mietittyä, Lehtivuori sanoo.

Suomalaispuolustaja on ollut erityisen tyytyväinen siihen, miten asiat ovat hoituneet kaukalon ulkopuolella. Lehtivuoren perhe on sopeutunut Mannheimiin hyvin.

– Seura oli hoitanut asiat viimeisen päälle. Tytär aloitti muutaman viikon jälkeen päiväkodin. Jännitin tänne tullessa eniten, miten vaimo ja varsinkin tytär sopeutuvat. Kaikki on mennyt nappiin, Lehtivuori kertoo.

Myös kaukalossa kaikki on mennyt nappiin. Lehtivuori on joukkueensa tehokkain puolustaja, kun 34 ottelussa tilille on kertynyt 27 (6+21) tehopistettä.

Moritz Seiderin nimi mieleen

Lehtivuori on Mannheimin joukkueen tärkeimpiä puolustajia. Hän on saanut vastuuta yli- ja alivoimalla, minkä lisäksi päävalmentaja Pavel Gross luottaa häneen otteluiden ratkaisuhetkillä.

Suurimman osan kaudesta Lehtivuori on pelannut huippulupaavan Moritz Seiderin puolustajaparina. Seider, 17, on tällä hetkellä loukkaantuneena, mutta jos kaikki sujuu odotusten mukaan, hänet varataan kesän NHL-varaustilaisuudessa ensimmäisellä kierroksella.

– Olen yrittänyt auttaa häntä sellaisessa mentorin roolissa. Hän on aika pelivalmis kaveri. Ei häntä hirveästi tarvitse neuvoa, mutta välillä hän tulee kyselemään jotain ja yritän auttaa.

Joonas Lehtivuori
Joonas Lehtivuori (oik.) ja vuonna 2001 syntynyt Moritz Seider (toinen oikealta) ovat pelanneet suurimman osan kaudesta pakkiparina.AOP

Myös Lehtivuori on kärsinyt tällä kaudella loukkaantumisista. Marraskuun lopulla vääntyi polvi, mutta vamma osoittautui pelättyä lievemmäksi.

– Pelästyin aika paljon silloin, kun se tapahtui, kun minulla ei ole ollut mitään polvivammoja aikaisemmin. Pääsin vähän sovittua aikaisemmin takaisin. Tuen kanssa vedetään loppukausi.

"Joonas on erittäin hyvä yleispelaaja"

Saksan pääsarjasta kutsutaan harvoin pelaajia Leijoniin. Tällä kaudella DEL-liigassa on pelannut yhdeksän suomalaista, joista myös Lehtivuoren naapurissa asuvan Tommi Huhtalan luulisi olevan maajoukkueen päävalmentajan Jukka Jalosen pitkällä listalla.

Jalonen sanoo, että Saksan pääsarjan kärkijoukkueet ovat eurooppalaista huipputasoa. Sarjassa toisena oleva EHC München pelasi tiistaina Mestarien liigan loppuottelussa.

– Olen nähnyt Joonasta paljon parin viime vuoden aikana HPK:ssa, ja olen tykästynyt hänen rohkeuteensa kiekollisessa pelissä. Hän on erittäin hyvä yleispelaaja, Jalonen sanoo.

Joonas Lehtivuori
Joonas Lehtivuori debytoi A-maajoukkueessa viime kaudella.AOP

Lehtivuori oli Leijonien valmennusjohdon kiikarissa jo aikaisemmin tällä kaudella. Valintaan vaikutti, että hän on pelannut koko kauden johtavassa roolissa Mannheimissa.

Saksan pääsarjaan liitettiin takavuosina stereotypia, jonka mukaan sarjassa pelasi pääosin romuluisia kanadalaiskiekkoilijoita, jotka olivat Euroopassa jäähdyttelemässä uransa ehtoopuolella. Ulkomaalaisia pelaa Saksassa edelleen paljon, mutta muuten stereotypia on Lehtivuoren mukaan aikansa elänyt.

– Sen stereotypian voi heittää roskiin nykyään. Tämä on kova ammattilaisliiga. Meidän joukkueemme pystyisi haastamaan kenet tahansa Suomessa tai Ruotsissa, Lehtivuori sanoo.

Vastuuroolin kantaminen eurooppalaisessa suurseurassa on uusi askel Lehtivuoren uralla. Seuraava luonteva askel olisi vakituinen vastuurooli maajoukkueessa.

– Kiva päästä mittaamaan omaa tasoa, että missä mennään. Vauhti on maajoukkueessa vähän kovempaa ja nopeampaa sarjapeleihin verrattuna.

Lue myös:

Leijonat kärsii pelaajapulasta, kun liigaseurat taistelevat samaan aikaan pudotuspelipaikoista – Jalonen aikoo vielä täydentää joukkuetta, vaikka turnaus alkaa tänään

Ilmiömäistä kautta pelaava Vehviläinen tarraamassa MM-kisapaikkaan, kokenut Pesonen kelpaa yhä maajoukkueeseen – seuraa näitä Leijonia Ruotsin EHT-turnauksessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat