Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, pudotuspelit
  • Futsal-liiga, Miesten 2. loppuottelu Leijona Futsal - KaDy
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • SM-liigan pronssiottelu Tappara - HIFK
  • Sandra Eriksson ja kadonneet tunteet
  • Jääkiekon U18 MM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Jääkiekon U18 MM: BLR - FIN
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen nopein mies on taiteilijasielu, joka saattaa nukkua jopa juuri ennen starttia – Samuel Purola suhtautuu koviin odotuksiin rennosti kuin esikuvansa Usain Bolt

18-vuotiaan pikajuoksulupauksen valmentaja-isä Mika Purola näkee päivän suorituskyvyn jo pojan ensimmäisestä askeleesta.

yleisurheilu
Samuel Purola
Samuel Purola.AOP

Oululainen Mika Purola huomasi jo hyvin varhaisessa vaiheessa pienen Samuel-poikansa olevan roteva ja voimakas. Kun poika juoksi, hänen askeleessaan ja kimmoisuudessaan saattoi nähdä lahjoja pikajuoksuun. Isä uskoi, että urheilullisella pojalla olisi ollut edellytyksiä pärjätä lajissa kuin lajissa.

– Pojan lahjakkuus selkisi minulle viimeistään silloin, kun hän alkoi keskittyä pikajuoksuun ja treenit alkoivat tarttua nopeasti, Mika Purola kertoo.

18-vuotias Samuel Purola on tällä hetkellä Suomen nopein mies. Hän tykitti maanantai-iltana Tukholman kansainvälisessä hallikilpailussa 60 metrillä kovan ajan 6,67. Tulos alittaa maaliskuisten EM-hallien tulosrajan reilusti.

6,67 on 19-vuotiaiden Suomen ennätys, ja nousee Suomen kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi. Miesten Suomen ennätys, Markus Pöyhösen 6,58, on vuodelta 2003.

Valmentaja-isä Mika Purolalla on käsissään ennennäkemätön pikajuoksulahjakkuus. Hän toki on tiennyt sen jo pitkään.

Koko Suomen urheilukansan tietoisuuteen pikajuoksulupaus tuli viimeistään kesällä 2017. Silloin 17-vuotias Samuel Purola juoksi 100 metriä aikaan 10,31, vain sekunnin kymmenyksen päähän miesten Suomen ennätyksestä.

Läpimurtokesän päätyttyä huono tuuri seurasi Purolaa hallikaudesta 2018 lähtien. Sitkeä virus vei voimat ja harjoituksissa jaksaminen oli heikkoa.

– Kesän kisoissa näkyi, ettei minulla ollut pohjia, millä juosta, Purola muistelee.

Paluu omalle tasolle vaati malttia

Viime vuoden vaikeudet on nyt voitettu ja Purola on palannut ennätyskantaan. Hän tekee henkilökohtaisen matkan arvokisadebyyttinsä Glasgowin EM-halleissa.

Hallikauden päätavoite meni jo heittämällä rikki EM-rajan myötä. Maaliskuisiin kilpailuihin hän lähtee seuraamaan lähietäisyydeltä, miten maanosan huiput toimivat kilpailutilanteessa.

– Saan käsityksen siitä, millaista Euroopan kärjessä on se touhu. Hienoa päästä samalle viivalle huippujen kanssa, Purola sanoo.

Arvokisatunnelmaan on Purola päässyt aiemmin jo nuorten sarjoissa, kun hän otti hopean ja pronssin nuorten EM-kisoista Italiasta vuonna 2017. Viime kesänä aikuisten EM-kilpailussa Berliinissä Purola juoksi ennennäkemättömän kovassa Suomen miesten pikaviestijoukkueessa. Se oli mieluisa onnistuminen vaikeaan kauteen.

Suomen 4x100m joukkue
Suomen 4x100m joukkue.AOP

Suomen miesten 4x100 metrin joukkue oli EM-finaalissa kuudes. Suomen ennätys rikkoutui ensin alkuerässä ja heti perään finaalissa. Samuel Purola ankkuroi historiallisen viestin aikaan 38,92.

– Se oli älyttömän hieno kokemus. En ollut ikinä moista kokenut. Joukkueena menestyminen on mahtavaa, kun saa jakaa sen ilon kavereiden kanssa, Purola kertoo.

Uuteen harjoituskauteen Purolat lähtivät syksyllä varovaisesti. Nuoren miehen isä Mika Purola laittoi kauden jälkeen pojan lepäämään ja harjoittelemaan todella matalatehoisesti kuukauden ajan.

– Pojan sairastelun seuraaminen vierestä riipaisi syvältä. Sellaisissa tilanteissa isän ja valmentajan roolit on raskasta pitää erillään, Mika Purola kertoo.

Samuel säilyi syksyn terveenä ja tehoja lisättiin harjoitteluun pikkuhiljaa. Harjoitukset ovat kulkeneet hyvin, eikä kova hallikunto lopulta tullut urheilijalle yllätyksenä.

– Osasin odottaa hyvää aikaa. Mukavaa, että tekemiseni alkaa taas näyttää juoksemiselta, hän kertoo.

Päivän suorituskyvyn näkee heti ensimmäisestä verryttelyaskeleesta

Samuel Purola käy kahden kilometrin päässä kotoaan sijaitsevaa Kastellin lukiota. Saman katon alla asuva Mika-isä on ammatiltaan englannin opettaja.

Iltaisin kaksikko tapaa harjoituksissa Oulu-hallissa, jossa on niin hyvät puitteet, ettei ulkomaanleirejä ole lumisena talvena tarvittu.

Mika Purolan valmennusfilosofia perustuu siihen, että hän käyttää mielikuvitustaan harjoittelun suunnittelussa. Hän pohtii, mikä juoksussa on tärkeää ja millä voimaharjoitteilla juoksua voisi viedä eteenpäin.

Valmentaja pyrkii vaihtelemaan voimaharjoitusten sisältöä, jottei se junnaa paikallaan, vaan seuraa urheilijan kehitystä. Monipuolisuuden lisäksi Mika Purola kiinnittää huomiota siihen, miten antaa palautetta urheilijalle.

– Valmentajana poimin ne tärkeät asiat ja kerron pähkinänkuoressa, miten jokin asia tehdään paremmin. Urheilijaa ei harjoitustilanteessa kiinnosta kuunnella, kun alan pitää luentoa siinä, isä-Purola kertoo. ** **

Isä ja poika ovat yhdessä miettineet ja päättäneet, miten urheilijan tulee toimia riittävän unen ja oikeanlaisen ravinnon saamiseksi. Rasitusta on helpompaa seurata, kun valmentaja on vahvasti läsnä urheilijan arjessa.

– Pitkät koulupäivät pitää ottaa harjoittelussa huomioon. Samuel on pitkä poika, joten kahdeksan tunnin istuminen näkyy takalistossa, Mika Purola sanoo.

On sanomattakin selvää, että Samuel ja hänen isänsä tuntevat toisensa todella hyvin.

– Näen heti jo ensimmäisestä juoksuaskeleesta mikä on päivän suorituskyky. Päivän harjoitusta voi vielä vaivihkaa keventää, jos askel on raskas, Mika kertoo.

188-senttinen Samuel on isänsä mukaan motivoitunut ja rauhallinen urheilija. Kyky rentoutua ennen kilpailuja on hyvä piirre pikajuoksijalla.

– Samuel on vähän sellainen taiteilijasielu, joka ei ota asioita kovin rankasti. Hän on joskus jopa nukkunut vähän ennen starttia, Mika naurahtaa.

Rennosti osaa ottaa myös Samuel Purolan esikuva, maailman kaikkien aikojen nopein mies Usain Bolt. Hurjista paineista tai jännityksestä tuskin kukaan näki jamaikalaisen kasvoilla hänen uransa aikana vilaustakaan.

Pikajuoksun showmiehen otteita tarkasti jo pikkupojasta asti seurannut Purola irtautuu vapaa-ajallaan intensiivisestä urheilusta esimerkiksi rumpuja kellarissa soitellen.

Usain Bolt
Usain Bolt.AOP

Suomen ennätyksiä on aikaa jahdata

Suomen viestikvartetin matka Dohan MM-kisoihin sai uutta virtaa viime kesän EM-menestyksestä. Kaikkien aikojen joukkueessa juoksivat Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola.

Kilpailu paikasta joukkueessa on kovaa, sillä viime kesänä Suomen tilastossa kahdeksan parasta miestä juoksi 100 metriä 0,15 sekunnin sisään.

Syksyn harjoituskaudella Jyväskylään kokoontuneet pikajuoksijamiehet harjoittelivat vaihtoja ja suunnittelivat tulevia viestileirejä. Miehet kiertävät yhdessä kisoja ja hiovat vaihtoja aina tilaisuuden tullen.

MM-kisoissa taso on EM-kisoja kovempi, kun mukana ovat muiden muassa Jamaikan ja USA:n viestijoukkueet. Finaalipaikka Dohassa vaatisi todennäköisesti puolen sekunnin ennätysparannusta nykyiseen Suomen ennätykseen 38,92.

– Kaikki on mahdollista niin kauan kuin on juoksuja jäljellä. Jenkeillä ja Jamaikalla on aina kovia kavereita juoksemassa, siellä taso on tosi laaja, Samuel Purola pohtii.

Syyskuussa alkaviin Dohan MM-kisoihin on vielä aikaa, ja ennen sitä Purola ja muut viestimiehet ehtivät juosta monta starttia. Viime kauden pettymyksen jälkeen nuori mies on maltillinen kauden tavoitteissaan.

– Terveen ja ehjän kauden kun saisin, niin loppu tulee itsestään. Katsotaan, kuinka lähtee kulkemaan.

Samuel Purola
AOP

EM-halliedustusta Purola pitää tältä erää vielä tutustumismatkana. Hallikausi jatkuu sunnuntaina maaottelussa Oslossa.

Markus Pöyhösen 16 vuoden takainen SE 6,58 on lähellä, mutta Purola itse näkee juoksussaan paljon parannettavaa ennen kuin sen luokan tulos on arkipäivää.

– Ensimmäisten metrien aikana on paljon parannettavaa. Loppu tulee suhteessa kovempaa muihin samantasoisiin juoksijoihin verrattuna. On tässä vuosia jäljellä, ehkä Suomen ennätys joskus tulee tai sitten ei tule, Purola sanoo.

– 100 ja 200 metriä ovat kuitenkin päämatkat ja 60 metriä enemmän sivulaji. Tähtäin on kesässä.

Purolalla on aikaa nousta SE-tasolle: Markus Pöyhönen juoksi 60 metrin Suomen ennätyksen 24-vuotiaana, samanikäisenä kuin Tommi Hartonen juoksi 100 metrin SE:n. Usain Bolt oli muutamaa päivää vajaa 23-vuotias juostessaan maailmanennätyksen 9,58.

Voidaan siis olettaa, että menee vuosia ennen kuin Samuel Purola on uransa parhaassa vireessä. Glasgow'n EM-hallit ovat vasta alkua.

Lue myös:

Purola pinkoi 19-vuotiaiden halli-SE:n ja alitti EM-rajan

Suomen joukkue yleisurheilun hallimaaotteluun julkistettu – Hurske kärkinimenä

Suomella lähes 20 vuoden mitaliton putki yleisurheilun EM-halleissa – "On ollut vähän kuiva kausi"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat