Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros

Valtiollisten hautajaisten järjestäminen Matti Nykäselle näyttää epätodennäköiseltä — hallituspuolueiden riveistä ei varauksetonta tukea Terhon avaukselle

Keskustan Tuomo Puumala ei kannata valtiollisten hautajaisten järjestämistä Matti Nykäselle. Valtioneuvoston johto ei suostu käymään asiasta julkista keskustelua.

Matti Nykänen
Matti Nykänen
Matti Nykänen menehtyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.Timo marttila / EPA

Hallituspuolueiden liikuntapolitiikkaa tuntevien kansanedustajien näkemysten perusteella vaikuttaa epävarmalta, että mäkilegenda Matti Nykäselle järjestettäisiin valtiolliset hautajaiset. Päätöstä ei ole vielä tehty, mutta ratkaisua asiassa odotetaan pian.

Urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) kertoi tiistaina, että hän aikoo selvittää hallituspuolueiden kesken, voidaanko mäkisuuruudelle järjestää valtiolliset hautajaiset.

Keskustan kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala ei kannata valtiollisten hautajaisten järjestämistä.

— Ajattelen, että valtiolliset hautajaiset ovat tässä ajassa enemmän presidenttien instituutio, sanoo Puumala.

— Matti on suuri urheilusankari ja minunkin lapsuuteni idoli. Hän ansaitsee arvokkaan muistamisen. Tapa voisi olla se, että ihmiset pääsisivät eri kunnissa jättämään muistokirjoituksen. Olen ajatellut, että valtio voisi osallistua hautajaiskuluihin. Lisäksi valtio voisi olla mukana patsashankkeessa voimakkaasti. Esimerkiksi tällaiset tavat voisivat olla suurelle urheilusankarille arvokkaita tapoja muistaa.

Historian saatossa viisi urheilijaa on saanut valtiolliset hautajaiset, joista viimeisimmät pidettiin 30 vuotta sitten. Tuolloin valtiollisin menoin haudattiin hiihdon olympiamitalisti Tapani Niku. Nikun lisäksi valtiolliset hautajaiset on järjestetty Hannes Kolehmaiselle, Paavo Nurmelle, Ville Ritolalle ja Armas Taipaleelle.

Nikun jälkeen valtiollisten hautajaisten kriteerejä tiukennettiin siten, että ne järjestetään lähinnä presidenteille. Valtiolliset hautajaiset kustannetaan valtion varoista. Valtioneuvosto voi päättää poikkeusmenettelystä, jos kyseessä on esimerkiksi erityisen merkittävä kansalainen.

Asiaa pohditaan keskustalaisen alivaltiosihteerin Paula Lehtomäen johdolla. Lehtomäki kieltäytyi haastattelusta vedoten siihen, ettei hän halua käydä asiasta mediassa keskustelua.

Mäkilegendan kohdalla linjataan myös tulevaisuutta

Puumala sanoo, että Nykäsen kohdalla kyseessä on myös ennakkotapaus.

— Olen itse tietysti valtava urheilun seuraaja, mutta toivon, että tässä päivässä me löydettäisiin ja räätälöitäisiin jokaiselle oma, arvokas tapa muistaa. Meillä on suuria urheilusankareita ja valitettavasti myös tulevaisuudessa heitä poistuu ajasta ikuisuuteen. Tässä luodaan pelisääntöjä sille, että kuinka urheilusankareita muistetaan.

Valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on samaa mieltä siitä, että nyt tehtävä päätös luo pohjaa myös tuleville ratkaisuille urheilijoiden valtiollisista hautajaisista.

— Varmasti se on se, että mitkä ovat ne rajat ja kuka tulevaisuudessa ansaitsisi. Vuonna 1989 on tehty se periaatepäätös, että ne on pääsääntöisesti presidentit ja sitten poikkeuksellisen korkeissa valtion viroissa olleet henkilöt jotka ovat saaneet valtiolliset hautajaiset. Se on ainakin tähän asti nähty hyväksi ja järkeväksi. Sen kehikon näkeminen ja hahmottaminen on tärkeää, Heinonen sanoo.

— Itse ajattelen, että Matti ansaitsee ehdottomasti patsaan, Matti Nykäsen mäki on jo olemassa. En ota itse nyt kantaa valtiollisiin hautajaisiin. Mutta minusta on hyvä, että käydään hallituksen kesken sellainen taustakeskustelu, että mikä on se tulevaisuus ja millä tavalla toimitaan.

Ratkaisu luvassa mahdollisesti jo huomenna

Päätöstä nelinkertaisen olympiavoittajan muistamisesta odotetaan lähiaikoina, mahdollisesti vielä tällä viikolla. Nykäsen puoliso, Pia Nykänen kertoi Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että omaiset ovat päättäneet mäkikotkan hautaamisesta Jyväskylään. Terhon avustaja Toni Ahvan mukaan Nykänen ja urheiluministeri ovat keskustelleet asiasta puhelimitse. Ahvan mukaan tietoa odotetaan Nykäsen omaisilta siitä, toivovatko he valtiollisia hautajaisia vai jotakin muuta muistamisen tapaa.

— Uskon, että asia pystytään ja toivottavasti hyvin nopeasti ratkaisemaan, ettei varmaan ole kauhean tarpeellista velloa tätä keskustelua kovin pitkään, keskustan Puumala sanoo.

7.2.2019 klo 18:16 Juttuun korjattu tieto siitä, että urheiluministeri on ollut yhteydessä Pia Nykäseen.

Lue lisää:

Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra: "Omaiset ratkaisevat ovatko Matti Nykäsen hautajaiset Jyväskylässä hiljaiset vai kaikille julkiset"

Salpausselän kisoissa muistetaan Matti Nykästä monin tavoin: muistohetki joukkuemäen kisan aikana ja muistopaikka

Matti Nykäselle harkitaan valtiollisten hautajaisten järjestämistä – todella harvinainen kunnianosoitus

Kommentti: Miksi ihmeessä Matti Nykäsen nimeä ei löydy suomalaisen urheilun kunniagalleriasta? Kansa rakasti mäkihyppysankaria ja antoi lopulta kaiken anteeksi

Miksi Matti Nykänen nousi Suomen suurimpien urheilulegendojen joukkoon? Läheltä seuranneet toimittajat korostavat kykyä, jota suuri yleisö ei aina ymmärtänyt

Täältä löydät Matti Nykäsen uroteot Oslosta Calgaryyn – palaa mäkilegendan unohtumattoman uran vaiheisiin Ylen arkistojen aarteiden avulla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat