Suora

  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Matti Nykäsen valtiolliset hautajaiset jakavat kansan mielipiteitä: "Minusta häntä olisi voitu muistaa silloin, kun hän oli elossa"

Valtiollisia hautajaisia puoltavat edesmenneen mäkihyppylegendan kunnioittavat urheilusaavutukset.

mäkihyppy
Kynttilöitä Laajavuoressa Matti Nykäsen muistoksi.
Simo Pitkänen / Yle

Ehdotus valtiollisten hautajaisten järjestämisestä Matti Nykäselle jakaa kansan mielipiteitä. Urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho sanoi tiistaina selvittävänsä, voitaisiinko maanantaina menehtyneelle mäkihyppylegendalle järjestää valtiolliset hautajaiset.

Yle Urheilu kävi torstaina kysymässä, mitä kansalaiset asiasta miettivät.

Hautajaisia puolsivat etenkin urheilusankarin kunnioitettavat saavutukset: neljä olympiakultaa, neljä maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa sekä lukuisat MM-mitalit.

– Mikä ettei, samalla tavalla ne muillekin järjestetään. Ihan kunnioitettava homma, kun on elämänsä aika tehnyt töitä urheilun takia, Pekka Ahtiainen kommentoi.

– Totta kai! Sentään nelinkertainen olympiavoittaja, mitaleja kauheasti. Saihan Paavo Nurmikin. Yhtä kunnioitettava Mattikin on, sanoi puolestaan Arska Herranen.

Kaikki eivät olleet yhtä vakuuttuneita siitä, pitäisikö mäkilegendalle järjestää valtiolliset hautajaiset.

– Minusta häntä olisi voitu muistaa silloin, kun hän oli elossa, Veikko Kaltiokumpu huomautti.

– Ei ehkä ihan valtiollisia hautajaisia, mutta valtio voisi kustantaa ne. On se aikamoinen urheilusankari kuitenkin, kommentoi Ritva Rautio.

Urheilunjälkeinen ura mietitytti

Osa haastateltavista vaikutti selvästi pohtineen asiaa pidempään. Soraääniä aiheutti Nykäsen värikäs urheilu-uran jälkeinen elämä. Nykänen lopetti huippu-urheilun vuonna 1992 ja siirtyi sen jälkeen viihdemaailmaan. 2000-luvulla hän istui pariin otteeseen vankilassa pahoinpitelystä.

– Olen vähän kahden vaiheilla. Onhan hän suuri urheilija ollut. Urheilusaavutukset ja mitalisaavutukset puoltavat, mutta toinen puoli elämästä vähän.., Pirjo Nieminen mietti.

– Saihan se olympiavoittoja, mut en minä tiedä.. Kyllähän kaikki tietävät Matti Nykäsen, mutta olihan hänen elämänsä muutenkin niin värikästä, Marianna Suomalainen pohti.

Täystyrmäyksiä kansalaisten keskuudesta ei kuultu, mutta esille nousi valtiollisten hautajaisten tarpeellisuus urheilijoille.

– Eivät ne mielestäni ole ehkä tarpeelliset. Koen, että ne ovat enemmänkin presidenteille, Anni Korhonen totesi.

Valtioneuvostoon parisenkymmentä yhteydenottoa

Kansalaiset ovat olleet myös yhteydessä valtioneuvostoon ja toivoneet edesmenneelle urheilusankarille valtiollisia hautajaisia.

– Hautajaisasiain tiimoilta on tullut 20 suoraa yhteydenottoa. Lisäksi seuraamme sosiaalisen median kanavia, Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski paljastaa.

Kaikki yhteydenotot eivät kuitenkaan liity hautajaisten järjestämiseen.

– En tiedä, että tietävätkö ihmiset,mitä valtiolliset hautajaiset tilaisuutena merkitsee. Ihmiset ovat hyvässä hengessä lähettäneet kauniita posteja siitä, että miten he kokevat Matti Nykäsen merkitykselliseksi suomalaisille ja toivoisivat, että valtio muistaisi ja kunnioittaisi häntä. Ei kaikissa posteissa puhuta hautajaisista, vaan ylipäätään siitä muistamisesta ja kunnioittamisesta.

Lue myös:

Valtiollisten hautajaisten järjestäminen Matti Nykäselle näyttää epätodennäköiseltä — hallituspuolueiden riveistä ei varauksetonta tukea Terhon avaukselle Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra: "Omaiset ratkaisevat ovatko Matti Nykäsen hautajaiset Jyväskylässä hiljaiset vai kaikille julkiset"

Salpausselän kisoissa muistetaan Matti Nykästä monin tavoin: muistohetki joukkuemäen kisan aikana ja muistopaikka

Näin suomalaiset muistelevat tapaamisiaan Matti Nykäsen kanssa: "Kävi monesti ruuvihyllyllä valkkaamassa passeleita ruuveja siteitä varten"

Ristiriitaista sankaria muistellaan somessa – "Pienenä lupasin mennä Matti Nykäsen kanssa naimisiin"

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen on kuollut

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat