Mäkäräisen ammunta ja hiihto tökkivät – "Tunnuttiin olevan aika ulapalla"

Kärkihiihtäjiin kuuluvan Mäkäräisen hiihtoaika oli vasta kisan 12. paras.

Kaisa Mäkäräinen. Kuva: AFP / Lehtikuva

Kaisa Mäkäräinen sijoittui 48:nneksi ampumahiihdon naisten maailmancupin normaalikilpailussa Kanadan Canmoressa.

Kisan voitti Norjan Tiril Eckhoff ennen Tshekin Marketa Davidovaa ja Italian Lisa Vittozzia. Maailmancupia johtava Italian Dorothea Wierer ampui kolme ohilaukausta ja oli kisassa 22:s.

Mäkäräinen ampui 12,5 kilometrin kilpailussa yhteensä kuusi ohilaukausta, joista viisi tuli makuupaikoilta. Hän jäi yhden sakon ampuneesta Eckhoffista vajaa viisi minuuttia.

– Vähän tyhjä olo. En oikein tiedä, että mitä osaisin selittää tekemisestäni, kun itsestäkin tuntuu, että ei nyt oikein ole mitään selkeää selitystä tulokseen. Molemmissa sekä ammunnassa että hiihdossa tunnuttiin olevan aika ulapalla tänään, Mäkäräinen sanoi Ampumahiihtoliiton tiedotteessa.

"Makuupaikkojen ammuntaa pohdittava"

Canmoren kilpailu käytiin kovassa pakkasessa, ja naisten normaalimatka lyhennettiin 15 kilometristä 12,5 kilometriin. Mäkäräinen luonnehti viimaa "aika kylmäksi" ja kovemmaksi kuin aiempina päivinä.

– Pystyammunta tuntui suhteellisen hallitulle, vaikka sieltä ykkönen tulikin. Makuuta pitää taas koettaa pohtia koutsien (valmentajien) kanssa paremmalla ajalla, että mitkä virheet saattoi aiheuttaa. Sitä ei kannata tässä lähteä vielä arvuuttelemaan.

Mäkäräinen kertoi olevansa hiihtoaikaansa todella pettynyt. Hän pitää yleensä puhtaissa hiihtoajoissa kärkivauhtia, mutta oli tällä kertaa normaalimatkan hiihtoajassa 12:s ja jäi nopeimmalle minuutin ja 16 sekuntia.

– Tosin monet, kuten norjalaiset viettivät tämän väliviikon korkealla, ja heillä tuntui olevan todella hyvä suksi myös, joten ehkä se selittää heidän kovaa panosta niin naisissa kuin miehissäkin, Mäkäräinen arveli.

Päävalmentaja: ”Tuuli tai pakkanen eivät olleet syy huonoon ammuntaan”

Päävalmentaja Jonne Kähkönen kertoi kilpailun jälkeen Yle Urheilulle, että Mäkäräistä harmitti selvästi huono ammunta.

– Kaisa oli harmissaan kilpailun jälkeen. Hänen ammunnassa kaikki kasat olivat vähän samassa suunnassa. On vaikea sanoa tarkkaan, mistä tuo virhe johtui. Vaikutti siltä, että tuuli ei sitä aiheuttanut, Kähkönen selvitti.

– Haasteena oli se, että tässä oli aika lyhyt valmistautumisaika. Varmasti aikaeroväsymystä oli vähän. Se voi aiheuttaa sitä, että kasat ovat ammunnassa vähän isompia kuin normaalisti, Kähkönen arveli.

Kova pakkanen ei Kähkösen mukaan haitannut Mäkäräisen ammuntaa.

– Kaisa mietti kisan jälkeen, että miten näin voi olla. Kaisan mukaan ammunta ei tuntunut itse kilpailussa niin huonolta. Kova pakkanen ei haitannut ammuntaa. Kaisa tunsi hyvin liipaisimen hyvin – sormet eivät olleet niin jäässä, Kähkönen päätti.

Lue myös: