Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ilkka Herola muisteli kohtaamistaan Puijon mäessä Matti Nykäsen kanssa: "Viimeisen päälle asetti muut etusijalle"

Ilkka Herolan mukaan yhdistetyn miesten nykyisen mäki- ja hiihtovireen takana ovat Suomen kipakat pakkaset.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola 2019
Ilkka Herola oli Klingenthalin maailmancupin kisassa toinen.AOP

Salpausselän kisat alkavat Lahdessa perjantaina hyppyrimäen tungoksella, kun sekä yhdistetyn että mäkihypyn miehet avaavat kisat karsinta- ja varakilpailuillaan.

Lauantaina kilpaillaan tosissaan, kun yhdistetyssä kilvoitellaan joukkuesprintissä. Viime vuoden epäonninen joukkuesprintti on Ilkka Herolan mielissä edelleen.

– Viimeisestä mutkasta varsinkin on oikein teräviä ja kirkkaita muistoja, Herola muistelee Yle Urheilulle dramaattisia loppuhetkiä, jossa hän kaatui ankkuriosuuden loppuhetkillä. Suomi oli jopa voittokamppailussa, mutta nappasi lopulta kolmannen sijan joukkueella Herola–Eero Hirvonen.

Komeasti viime viikonloppuna yhdistetyn maailmancupissa Klingenthalissa Saksassa kilpailleet Herola (kisan 2.) ja Hirvonen (5.) ovat nytkin todennäköisesti kilpakaksikkona.

– Viime viikon edesottamusten perusteella näen, että on mahdollisuus tehdä hyvä tulos. Hiihto kulkee molemmilla hyvin ja mäessäkin on pikku hiljaa saatu sellaisia suorituksia aikaiseksi, että ei tarvitse kolme minuuttia muiden perässä lähteä. Yritetään pitää taso mäessä nyt samana eikä lähdetä intoilemaan mihinkään suuntaan, Herola laskeskeli.

Pakkaset herkistivät hiihdon

Koko yhdistetyn joukkueen kankean alkukauden jälkeen valo kajastaa jo tunnelin päässä. Siitä on kiittäminen hyvin ajoitettua kisataukoa, jossa paitsi hyppy, myös hiihto solahti paremmin uomiinsa. Kiitosta saa myös aivan erityinen taho.

– Siitä saa kiittää Suomen pakkasia. Oli niin kylmä, ettei voinut hiihtää ollenkaan, vaan peruskuntoharjoitteluun piti käyttää vaihtoehtoisia harjoitteita, kuten kuntopyörää, uintia ja juoksua. Sillä oli ainakin minulle iso vaikutus herkkyyden löytymisessä.

Harjoittelussa on nyt varaa siirtää painopiste mäen puolelle, sillä hiihto luistaa.

– Jos hyppääminen on vaikeaa, niin kaikkien asioiden korjaaminen kerralla ei johda mihinkään. Pitää malttaa rauhoittua ja työstää yhtä asiaa kerrallaan. Aika tuntuu harjoitellessa pitkältä, mutta loppupeleissä viikko tai kaksi on lyhyt aika verrattuna siihen, että tuskailee koko talven, Herola avaa löytyneen hypyn salaisuutta.

"Mäkihyppyidentiteetin rakentaja"

Yhdistetyn miehelle mäki on luonnollisesti tärkeä. Matti Nykästä muistetaan pitkin Salpausselän kisoja, ja Herolalla on oma muistonsa mäkilegendasta. Kaksikko harjoitteli samaan aikaan Puijon mäessä kesätreeneissä joitakin vuosia sitten.

– Muutaman kerran olimme mäessä yhtä aikaa. Silloin tuntui aika absurdilta ja hauskalta, että sellainen legenda on yhtä aikaa hyppäämässä. Hän oli äärimmäisen kohtelias ja huomioon ottavainen, jopa ujon ja aran oloinen kaveri. Viimeisen päälle asetti muut etusijalle, Herola muisteli.

Nykänen oli Herolan mukaan mäkihyppykulttuurin ja suomalaisen mäkihyppyidentiteetin rakentaja. Hän soi kiitoksen sanan mäkikotkalle tämän avoimuudesta.

– Hän on ollut tärkeä persoona suomalaiselle talviurheiluyhteisölle, vaikka toki vaikeitakin aikoja oli. Moni urheilija on piilossakin onnistunut pilaamaan elämänsä tai olemaan tuuliajolla uran loputtua. Matin tapauksessa asia on nostettu selkeästi esille ja nykyään siihen osataan kiinnittää huomiota, joten ehkä siinäkin on sellainen paikka, missä voi kiittää.

Lue myös:

Näin seuraat Salpausselän kisoja Ylen kanavilta

Suomalaistähti on nieleskellyt tuskaa pitkään – nyt Ilkka Herola ylsi uransa parhaaseen rajussa säässä ja naureskeli juhlista äänikirjan parissa: ”Vaikka tipaton tammikuu on jo vaihtunut”

"Täydet mahdollisuudet MM-mitaliin" – Asiantuntija ylistää suomalaisen yhdistetyn täyskäännöstä muutamassa viikossa ja muistutti kriitikoita toisella faktalla

Suomalaiset iskivät pöytäkirjaan hurjan tuloksen – tapahtuiko yhdistetyssä käänne parempaan? Ilkka Herola antoi paljonpuhuvan kommentin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat