Suora

  • Urheiluruutu

Matti Nykäsen muistopaikoilla kävi tasainen ihmisvirta – herkistyneet katsojat muistelivat mäkilegendaa Salpausselällä: "Hän on ansainnut sata tai satatuhatta kynttilää"

Matti Nykäselle on pystytetty useita muistopaikkoja Lahteen. Mäkikotkan muistelu jatkuu viikonlopun ajan Salpausselän kisoissa.

Matti Nykänen
Matti Nykänen.
Ville Paso / Yle

Mäkihyppylegenda Matti Nykästä muistetaan Salpausselän kisoissa monella tapaa tänä viikonloppuna. Perjantaina sekä urheilukeskukseen että Lahden torille oli tehty Nykäsen valokuvalla varustettu muistopaikka.

Perjantai-iltapäivään mennessä molempiin muistelupaikkoihin oli jätetty kynttilöitä ja kukkia. Lahden keskustassa moni ohikulkija pysähtyi muistopaikkana toimivan torin lumikummun ja sen huipulle tuodun valokuvan ääreen.

Matti Nykänen.
Lahden torilla sijaitsevaa muistopaikkaa vasten oli jätetty myös Matti Nykäsen lentäviä lauseita.Ville Paso / Yle

Muutamat kertoivat tulleensa varta vasten kunnioittamaan mäkihyppääjän muistoa. Lahtelainen Tuuli Joensuu kertoi muistavansa erityisesti Nykäsen suuret ja ylivoimaiset voittohypyt.

– Hän oli hieno urheilija ja monen nuoren innostuttaja, mutta loppuelämä meni vähän surullisesti.

Joensuu sanoi tavanneensa mäkihyppylegendan myös henkilökohtaisesti. Kohtaamisista oli hänen mieleensä jäänyt herkkyys ja se, kuinka Nykänen osasi olla kohtelias muita ihmisiä kohtaan

Matti Nykänen.
Muistopaikan kuva oli valikoitunut Matti Nykäsen uran huippuajoilta.Ville Paso / Yle

Lahden torilla moni ohikulkija pysähtyi kuvaamaan muistopaikkaa.

– Hän oli yksi urheilumaailman suurimmista tähdistä. Yllättävä oli tämä uutinen kuolemasta, totesi Mari Brunou.

Nykänen on lahtelaisten suosikki, vaikkei olekaan kaupungista kotoisin.

– Hienoa, että meilläkin tällainen muistopaikka, eikä vain jyväskyläläisillä. Minulle ne urheilumuistot ovat tärkeimpiä, aina oli kovasti jännitettävää. Hän eli sellaisen elämän kuin eli. Ikävät asiat tuli sovitettua ja hän meni elämässä eteenpäin, pohti Lea Halme.

.

Matti Nykänen.
Myös urheilukeskuksen kisapaikalla on mahdollisuus muistaa mäkihyppääjää viikonlopun aikana.Ville Paso / Yle

Myös Lahden urheilukeskuksen muistopaikalla oli perjantaina tasainen virta Nykästä muistavia katsojia. Mäkimontussa kynttilän sytyttänyt lahtelainen Pekka Ojala muistutti, ettei Nykäsen arvoa maailman parhaana mäkihyppääjänä laske se, mitä uran jälkeen tapahtui.

– Siinä lajissa hänen arvoaan ei voi aliarvioida. Hän on ansainnut sata tai satatuhatta kynttilää.

Matti Nykänen.
Mäkihyppääjän kunniaksi pystytettiin Lahdessa perjantaina muistelupaikat mäkimonttuun sekä torille.Ville Paso / Yle

Lauantai-iltana Salpausselän kisoissa järjestetään Nykäsen muistoksi hiljainen hetki joukkuemäen ensimmäisen kilpailukierroksen jälkeen. Kisayleisön muistoja mäkimiehestä kerätään myös muistokirjaan Hiihtomuseossa, jossa on esillä kokoelma Nykäsen arvokisamitaleja.

Lue lisää:

Näin seuraat Salpausselän kisoja Ylen kanavilta

Ministeri Terho: Nykäselle ei valtiollisia hautajaisia

Ilkka Herola muisteli kohtaamistaan Puijon mäessä Matti Nykäsen kanssa: "Viimeisen päälle asetti muut etusijalle"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat