Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Olympiavoittaja toivoo, että Matti Nykäselle ei tehtäisi patsaita – esitti vaihtoehtoisen tavan kunnioittaa hyppääjäsankaria: "Matti perinnöllään tukisi mäkihyppyä"

Yle Puheen Urheiluperjantai-ohjelmassa kunnioitettiin edesmennyttä mäkisankaria Matti Nykästä.

Matti Nykänen
Matti Nykänen ilmalennossa Calgaryssa 1988.
Getty Images

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Ari-Pekka Nikkola muisteli lämmöllä entistä maajoukkuekaveriaan. Nikkolan mukaan nimen omaan kova harjoittelu oli Matti Nykäsen valtti.

– Kyllä olen edelleen sitä mieltä, että silloin nuorena poikana hän oli ala-asteiässä ja yläasteiässä hypännyt hirveät määrät hyppyjä ja sitä kautta saanut tekniikan mitä ihanteellisimpaan jamaan, Nikkola tuumi.

Nikkola muisteli olleensa 1980-luvun lopulla vuoden verran Nykäsen kämppäkaverina. Peruspositiivisen ja hyväntahtoisen kilpakumppanin kanssa tehtiin arkisiakin hommia.

– St. Moritzissa pestiin siinä illalla ammeessa mäkipukuja ja kuivateltiin. Löysää mäkipukua nyt ei saisi hirveästi pestä mutta me siinä käsipyykillä niitä pestiin. Kaikkea tällaista yhteishommaa. Seuraavana ilta sitten värkättiin suksiin siteitä, Nikkola muisteli.

Salpausselältä lähetykseen liittyivät toimittaja Marko Miettinen sekä asiantuntijat Jari Mantila ja Tommi Nikunen.

Yhdistetyn olympiavoittajalle Jari Mantilalle Nykänen oli aika etäinen hahmo, joka oli kuitenkin esikuva ja ihailun kohde. Mantila ehdotti, että hyppääjäsankaria voitaisiin kunnioittaa perustamalla hänen nimeään kantava säätiö, joka tukisi nuoria hyppääjiä uralla alkuun.

– Matti omalla nimellään ja perinnöllään tukisi näin mäkihyppyä. Näkisin, että se olisi tärkeämpää kuin patsaiden tekeminen, Mantila ehdotti.

Kuuntele lähetys kokonaisuudessaan: https://areena.yle.fi/1-50053385?autoplay=true

Lue myös:

Matti Nykäsen muistopaikoilla kävi tasainen ihmisvirta – herkistyneet katsojat muistelivat mäkilegendaa Salpausselällä: "Hän on ansainnut sata tai satatuhatta kynttilää"

Katso Urheilu-Suomen puhutteleva haastattelu Matti Nykäsestä Areenassa tai tänä iltana TV2:ssa

Ilkka Herola muisteli kohtaamistaan Puijon mäessä Matti Nykäsen kanssa: "Viimeisen päälle asetti muut etusijalle"

Ministeri Sampo Terho: "Matti Nykäsen omaiset haluavat viettää hautajaisia perhepiirissä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat